30/10/10

Wow!.. Normalt är jag rätt konservativ när det kommer till hårfärger, gillar mellanfärgerna bäst, "ljusbrun till mörkbrun och allt däremellan". Har svårt för ljus/gulblond och kol/blåsvart. Men jag måste säga att den här damen bär upp det bleachblonda grymt bra! Det är en jämn färg och inte det minsta gult, utan snarare vitt :) Jag tycker det var helt sjukt snyggt på henne! Kan tänka mig att hon är en sån som passar i alla hårfärger och frisyrer, brukar vara så med dem som har fin och slät hy (inte mig alltså) och fina drag i allmänhet

Jag skulle inte rekommendera blekning till någon oavsett hårtyp som vill ha långt "friskt" hår, men har man en kort frisyr så byts håret ut oftare (detta betyder inte att det klarar blekning bättre utan bara att man klipper bort det skadade håret oftare)



Love your curls and kinks!

ORS Lock & Twist Gel Twist/Braidout

Jag skrev ju att jag inte brydde mig om twist/braid-out resultatet från ORS Lock & Twist Gel, men det vart så grymt att jag ändå måste visa det! Har haft twistsen nu i 2 eller 3 dagar tror jag och såhär vart resultatet (jag är sämst på att ta hårbilder, blir alltid snett därför visar jag några stycken från olika vinklar). På de första fyra bilderna har jag bara tagit ur twistsen, på de andra bilderna har jag separetat de mer for the final look :)









Den här braid-outen ser på bild inte så jätte annorlunda ut från de andra, utan produkter, men i verkligheten var håret 100 gånger mer glansigt än det brukar vara


Här är en bild på mitt älskade afro (saknar det som f*n) när jag tvättar håret och inte gör någonting med det. Nya läsare, det är inte så att jag inte älskar mitt hår i ett utkammat afro men just nu vill jag ha längre hår, och det bästa sättet för mig att få det är att ha håret uppsatt 90 % av tiden och 10 % av tiden det är utsläppt ska det vara i "kontrollerade" former, som frisyren ovan, alltså twistouts eller braidouts, annars blir det rätt tovigt :) När mitt afro blir min önskade längd kommer jag ha det som på bilden nedan jämt :) Cant wait!



Love your curls and kinks!

African Black Soap Dudu-Osun Savon Noir

Helt sjukt vad som ingår i vissa skönhetsprodukter, ämnen som finns i diskmedel och lacknafta. Tacka vet jag afrikansk hår- och hudvård.

Nu har det här egetligen inget med hår att göra men jag vill tipsa om afrikanska Black Soaps. Black Soaps är gjorde av många ämnen inklusive aska. Varför aska? Ni alla har nog läst om hur när en skog har brunnit och marken är täkt med aska, det är då som de allra mest näringsrika och starka plantor kan växa, just eftersom att aska är oerhört näringsrikt.

Det nigerianska företaget Tropical Naturals tvål Dudu-Osun har följande ingredienser: Pure Honey, Shea Butter, Oscun (Camwood), Palmkernel oil, Cocoapod Ash, Palmbunch Ash, Aloe Vera, Lime Juice, Water & Fragrance.. Jag använder sen en tid tillbaka bara Black Soaps på kroppen :)



Love your curls and kinks!

Inspiration

Underbara fylliga locs i en kreativ up-do :)


Bild från Le Coil, på bilden: Ladene

Love your curls and kinks!

Produkt-review: Organic Root Stimulator Lock & Twist Gel

Okey jag ber i förväg ursäkt för alla jobbiga utropstecken och glada smileys det här inlägget kommer innehålla. Men jag är helt överlycklig!!! Är så imponerad av ett av mina senaste produkttillskott nämligen Organics Root Stimulator Lock & Twist Gel, den är helt underbar!



För det första, doften. Den mest subtila doften av alla mina produkter. Den luktar supersvagt av kokosvatten/mjölk.. Alltså inte den  vanliga kokosnötsolje doften produkter brukar ha, även fast jag inte riktigt kan beskriva skillnaden. Vissa kanske vill ha starkare dofter men jag älskar produkterna som inte doftar så starkt, föredrar faktiskt parfymfritt.

För det andra, konsistensen. Super tjock och fyllig.. Men inte det minsta klibbig! :) Love it, den ser ut som en pudding i hur den rör sig när man skakar på burken. Det är lätt att fördela på håret, den verkar inte heller innehålla några färgämnen.

Jag har i och för sig bara använt den en gång (igår) men jag älskade resultatet. Jag tog ur mina 12 twists som jag haft i 2 dagar sedan tvätt. Jag sprayade sektion för sektion med vatten och kammade försiktigt igenom den. Dagen innan hade jag använt min super leave-in och håret var fortfarande super mjukt, därför använde jag ingen leave-in eller olja innan den här produkten. Om man precis tvättat håret eller behöver fukt så bör man använda leave-in eller olja innan den här produkten då den inte är en vårdande produkt, utan en stylingprodukt. Jag smetade på ganska mycket (5-kronaklick) på varje sektion, twistade upp den och gjorde Bantu Knots av dem. När jag applicerade produkten kändes den lite sträv, alltså inte så slemmig/silikonaktig som jag trodde att geléer skulle kännas. Detta gjorde mig lite orolig att håret kanske skulle bli torrt av produkten.

Men idag när jag tog ur Bantu Knots:en var twisten (efter en natts vild sömn haha) helt perfekt definierade, topparna höll ihop perfekt, inga "fly-away hairs" som det annars brukar vara fullt av utan helt perfekta och neat twists! :). Jag har som sagt inte tagit ur twistsen än, men helt ärligt så bryr jag mig inte så mycket om hur en twist-out ser ut med denna produkt. Det är ju en Lock & Twist gele och den gör det den lovar, ger supersnygga twists som håller ihop men ändå är mjuka och glansiga. Om min twist-out blir bättre än vanligt så är det bara ytterligare ett plus! Tänkte ha dem i i alla fall 2 dagar sedan kommer jag visa resultatet :)

Bra ingredienser också som jag skrev i förra inlägget, silikon- och alkoholfri :)

Före, utan produkten. Försökte få dem att hålla ihop med massa balsam men det funkade inte, ser ni skillnaden vid rötterna? Dessa var till och med mindre och borde egentligen ha lättare att hålla ihop



Efter, med produkten. Vågiga pga av Bantu-Knots




Kommer aldrig twista mitt hår utan den här produkten från och med nu. Nästa gång ska jag testa på helt torrt hår, får se hur resultatet blir då :)

Love your curls and kinks!

Tangle Teezer

Jag måste nog vara den sista att skriva om denna "revolutionerande" hårborste. Jag brukar försöka att inte köpa allt jag hör något positivt om, då skulle jag vara ruinerad för länge sedan. Men jag är faktist sugen på denna borste, hade aldrig kunnat tro att denna skulle vara bra för afrohår! Därför har jag inte ens kollat på natural hair tutorials osv men en av mina favorit hårbloggare skrev ett inlägg + en video om den så nu vill jag faktist testa. Har någon av er provat den?

 

De längre "tänderna" är tydligen ganska mjuka medan de korta är hårdare. Den sliter inte på håret utan reder skonsamt ut tovor, broken hair goodbye! Det är ungefär så den beskrivs.. En Tangle Teezer finns att köpa HÄR, HÄR, HÄR & HÄR (svenska hemsidor) mfl även en hel del salonger i Stockholm för er som bor här.

Nedan har ni en review från en av mina favoritbloggar



Love your curls and kinks!

Inspiration

Gud så vackert! Både modellen och håret, krävs ett speciellt ansikte för att bära upp en sådan här frisyr. Om jag inte vore så feg...



Love yor curls and kinks!

Hårtvättningsrutin för de som önskar kort kamningsprocess

Jag har två huduvsakliga sätt att tvätta håret. Det som är annorlunda från gång till gång är om jag kammar håret under tvätten eller efter (1), samt om jag lämnar balsam kvar i håret eller inte (2).

1. Om du inte tvättar i sektioner utan på utsläppt hår så hinner håret under alla tvättsteg tova till sig så mycket att när du är klar med tvätten så är håret supertovigt, därför är det istället bättre att kamma under tvättprocessen alltså i duschen (jag rekommenderar dock sektionstvätt!).
2. Förut var balsam som leave-in nödvändigt för mig för att håret överhuvudtaget skulle gå att kamma samt för mjukhet. Men nu när jag använder min super leave-in och tvättar håret i sektioner så lämnar jag sällan balsam kvar i håret..

Applicera ett bra utredande balsam på ditt torra hår, en klick ungefär lika stor som en femkrona, lite mer om du har långt hår. Fördela balsamet jämt över håret men lite mer på "problemområden" där du brukar få mest tovor. Balsamet kommer göra håret lätt att separera, bena och fingerkamma. Så kamma igenom håret med fingrarna i sektioner och när du är klar med en sektion gör du en twist. Lägg inte mer tid än ca 10-12 minuter på detta steg. Om du har haft en PH sedan tvätten innan kommer håret vara lätt att utreda ändå så då behöver du inte balsamet. När du har 10-15 färdiga twists så kan du hoppa in i duschen. Använd din inpackning på dina twists (ta ej ur dem), vare sig du använder en inpackning 1-2 minuter i duschen eller en längre på 20-30 minuter med värme så tar du inte ur twistsen. Skölj ur inpackningen och applicera ditt tvättbalsam framför allt i hårbottnen men även på längderna. Rengör hårbottnen noggrant med fingertopparna för att få bort all smuts osv, du kan skölja lite lite vatten på håret för att få balsamet att löddra vilket underlättar rengöringen. Även i det här steget ska twistsen vara kvar, de kommer vara rätt lösa vid det här laget så det kommer inte vara några problem för dig att komma åt hårbottnen. Du behöver inte heller oroa dig över att smutsen och balsamet kommer sitta kvar i håret pga twistsen, skölj bara noggrant efter varje steg utan att förstöra dem. Ingen kamning under själva hårtvätten alltså.

När du är klar, krama ur så mycket vatten som möjligt ur håret, använder därefter en t-shirt för att torka håret ytterligare. Förut när mitt hår alltid var tovigt pga av alla wash n go's var mitt hår tvunget att vara dyblött för kamningen, men nu mera går det lätt när det är damp (halvblött/halvtorrt, kommer inte på ett svenskt motsvarande ord?)

Nu är det dags att kamma twistsen en efter en, vilket bör vara rätt enkelt. Ta upp en twist, applicera en leave-in eller lite balsam, kamma sektionen och twista om den direkt. Gör detta över hela håret, fäst sedan alla twists i en tofs eller bantu knots, på med silkesmössan och hoppa i sängen :)

Denna procedur körde jag nyss, kamningen var som en dröm! Om man tvättar håret utsläppt så möts man efter tvätten av ett enormt tovigt hår som man inte ens vet vilken vinkel man ska angripa det ifrån eller hur man ska börja.

Detta möts jag av när jag tvättar i sektioner, det är så skönt för håret behålls verkligen utrett i twistsen. Och man behöver inte heller oroa sig för att behöva bena håret vilket kan vara väldigt svårt (och gör ont) på tovigt afrohår för det är redan gjort. Här är två utsläppta nytvättade (blött droppande hår fast det ser torrt ut) twists:

 

En sektion efter kamningen, så här ser normalt sektionerna ut när det tvättas på utsläppt hår, fast med tovor i! Det här är hår i sitt okontrollerade tillstånd (appro på det jag skrev igår) där det tovas superlätt, det är därför viktigt att man twistar eller flätar den direkt efter kamningen och inte tar ut det förrän håret har torkat


Ser ni att jag har en hel del rakt hår kvar på topparna, jag tycker att jag klipper det hela tiden men de säker 6-7 cm kvar på vissa ställen :S

Love your curls and kinks!

Bantu Knots

Bantu-Knots är nog en av de snabbaste och lättaste PH's som finns, frisyren på bilderna tog mig ca 10 minuter att göra. Jag gjorde bara den här frisyren för att sova i, om man vill ha den under dagen så kan man välja att göra fler Bantu Knots, och kanske göra benorna rakare (jag benar helst håret med fingrarna, det är det mest skonsamma). Mina Bantu Knots är inte heller särskilt snygga, för när jag gör dem för att sova gör dem ganska lösa. När de är för tighta så kan det lätt leda till breakage, speciellt de närmast ansiktet om man sover på sidan. De får inte vara så tighta att de är orörliga eftersom att man under sömnen rör sig mycket, byter sida osv. Detta kanske låter obegripligt men ni som gjort misstaget att sova med för tighta Bantu Knots vet exakt vad jag menar.

Du gör Bantu Knots genom att ta en slinga hår eller en twist och snurra den tight och sedan ringla den runt sig själv, när du kommer till topparna så stoppar (tuck) du bara in dom inunder knuten du just skapat. Slutresultatet ser ut som en kanelbulle ungefär såhär @. I början gör man dem alltid för tighta för att man tror att de ska gå upp, speciellt eftersom man inte fäster dem med en tofs (det är okej att använda hårnål). Men de ska inte vara för lösa heller, de ska ju hålla under natten.. Man får testa sig fram helt enkelt.





Den här stilen går verkligen att leka med, och det finns många olika sätt att göra Bantu Knots. Här är lite inspiration för de ambitiösa:


Love your curs and kinks!

Myter om afrohår, nr 5

"Afrohår lever sitt eget liv och är svårt att forma på det sätt man vill. Detta beror på afrohårets natur och påverkas inte av okunskap/dåliga tekniker osv"



När jag tittar på sådana här bilder tycker jag det är lite lustigt hur folk kallar afrohår för okontrollerbart, kaosartat, ostyrligt osv. Jag vet inte med er men jag vet ingen annan hårtyp som man kan göra frisyrer som på bilden ovan utan att ens använda en enda tofs eller redskap.

Jag minns såväl en kväll när jag skulle fixa en vit tjejkompis hår. Jag tuperade det i kanske 20 minuter tills det hade volym a la Diana Ross, skitsnyggt vart det. 30 minuter senare och några fingerdragningar genom håret så var det heelt platt igen (2a hår). Eller min andra vän från Iran, hennes hår är supertjockt, tungt och glansigt (1c hår), och det går inte att locka hennes hår om man så hade en locktång på 500 grader C. Hennes hår går inte att forma enligt henne själv. Medan om jag gör en fläta på mitt fuktiga hår och tar ut den 2 timmar senare så är håret lockigt, och lockarna håller i flera dagar. Ändå är mitt hår "omöjligt att jobba med" bara för att det har volym? Nej, i dont think so :)

Desto grövre afrohår, ju enklare är det att forma. Gör man en bena på afrohår så håller den även fast man skakar på huvudet. En afrofrisyr som torkat ändras inte märkbart av vind eller att man rör det med fingrarna. En uppsättning på afrohår kan hålla i flera dagar (jag generaliserar naturligtvis, allas afrohår är olika). Om jag skulle utgå från mig själv så är det här okontrollerbart hår 



Mardrömshåret där tofsar bara glider av och frisyrer förfaller på nolltid.. Blir fett på 1 dag. Men så kan man ju inte resonera eller hur? Jag försöker prove a point. Alla typer av hår, utseende, vikt, personligheter, egenskaper osv kan hittas fel på och kritiseras av dem som inte vet bättre. Jag får jämt och ständigt höra negativa kommentarer om mitt hår, och hör ofta mammor klaga över barnens hår och det är verkligen tröttsamt.

Om du klagar på att ditt barns afrohår inte går att kontrollera så säger det enligt mig mycket mer om dig själv än om ditt barns hår, eftersom jag själv vet att afrohår är superlätt att hantera bara man vet vad man sysslar med ;) Det finns tusentals bloggar som denna, afrosalonger, youtube-videos, tutorials där folk grundligt går igenom hur man tar hand om afrohår. Man väljer själv vad man är mottaglig för. Sen att det är en process att lära sig allt det förstår ju jag också, att ha lite kunskap men öppet sinne är ju en sak. Men att försöka hitta fel på andra för att man själv inte vet bättre är monkey business!

Vad är hår under kontroll om inte det här?? It wont move, tangle or fall apart :)


Love your curls and kinks!

Braid-out

Idag var jag sugen på utsläppt, så mina braids blev en lockig frisyr, här har jag tagit ut flätorna och dragit fingrarna igenom håret några gånger. Man kan lämna det såhär om man gillar en definierad look.


Men jag gillar lite mer 'body'. Så jag brukar rufsa till det lite, utan att skapa tovor förstås ;)


Som ni ser så separerar jag flätorna ganska mycket, jag har dem därför bara högst en dag sedan gör jag en ny PH, annars blir det för tovigt.

Headwrap

Nu när vintern och kylan är påväg är en optimal PH sk headwraps, vilket är ett superbra sätt att skydda håret från blåst osv.

För mig är det här med att wrappa håret en afrikansk grej, det väcker min inre nubian queen. Men jag har märkt att när jag har en wrap eller mössa som täcker håret på ett visst sätt så antar vissa att det är ett religiöst ställningstagande kopplat till islam, det är inte så att det stör mig, men thats not the case. I stora delar av afrika bärs headwraps stolt av kvinnor från många olika stammar/folk med olika religioner, och det är för många en kulturell sak när en ung tjej ska få lära sig att knyta en och olika typer av knytningar man använder för olika tillställningar. So keep that in mind and wear it with pride :)

Här är 36 olika sätt att använda en headwrap, som ni märker är inte alla av dessa PH's, utan mest en roliga frisyrer.


Gud så fint eller hur! Jag brukat oftast knyta den som bild nr 2 från vänster på femte raden, eller bilden längst till vänster på raden längst ner, alltså 'wrappa' in allt hår. Kom ihåg att i princip alla tygsorter utom silke tar fukt från ditt hår genom absorption. Så ha gärna en liten silkesscarf under alla andra huvudbonader inklusive mössor, eller återfukta håret noggrant både före och efter du använder den :)

Love your curls and kinks!

Läsarfråga

Vill först säga att när jag svarar på läsarfrågor så gör jag det utifrån mina egna erfarenheter, jag är inte frisör, jag har ingen frisörutbildning eller utbildning i kemi. Det enda jag har är ett stort intresse och kunskap jag skaffat genom läsning osv. För bästa svar bör ni kanske vända er till en frisör, även fast de inte alltid ger ärliga råd, utan ibland rekommenderar den dyraste behandlingen ;)

Detta är ett svar till kommentaren jag fick till inlägget 'Ingredienser: Protein'. Såhär skriver hon:

Har lite frågor om mitt hår men kan berätta lite historia bakom snabbt så att du vet.. Är mulatt, mitt hår permanentades när jag var typ 9 o framöver då o då.. Min mamma är svart så hon vet lite om afro o så, så hon tog hand om mitt hår ganska bra (tvätt en gång i veckan med vanligt schampoo + balsam o borstning med en träborste

Det var skitfint då, långt, mjukt osv.. Lite torrt de gångerna jag inte hade gjort permanent på länge men aa.. Iaf. När jag va typ 13 började jag fixa håret själv, o jag kunde ingenting. Färgade mitt hår, blekte till ljusbrun, en gång blekte jag så det blev orange men färgade tillbaks direkt efter, plattade mkt, kammade knappt mitt hår så det var tjocka tovor där bak.. Förra året var mitt hår ovanför brösten när jag plattat de, men de va heelt förstört så jag klippte av allt, tills de bara var en cm i hela håret...

Hade inbakade flätor m löshår t typ december då jag var trött på det (det var kanske typ 4 cm då) så jag permanenta det.. efter det, så permanenta jag det. Jag har typ alltid mitt hår hårt uppsatt i en boll, för jag vill inte ha mitt naturliga hår, det är liksom inte ens fina lockar utan det är som stort jättevolymaktigt rakt hår (?) typ.. om du förstår hur jag menar?

Nu är mitt hår typ 3 cm förbi nyckelbenen, men det känns som att mitt hår är slitet.. När jag plattar det är det typ kluvna toppar ÖVERALLT, jag försöker ta hand om mitt hår.. Tar kokosolja o inpackning då o då, tvättar det inte för ofta. Ofta borstar jag mitt hår med träborsten o vatten o gör flätor ibland men det känns som att mitt hår är sååå slitet.. Vad ska jag göra??? Jag vill att det ska växa långt som jag en gång hade..


Nu kommer jag steg för steg gå igenom för som inte fungerar i din rutin, hoppas att det hjälper!

"Lite torrt de gångerna jag inte hade gjort permanent på länge"
Jag tror att du vet vad jag kommer säga först, SLUTA rakpermanenta ditt hår. För mig så fungerade rakpermanent väldigt bra, mitt hår var alltid mjukt och lent, det höll sig rakt i flera månader och det växte sig superlångt. Jag tror helt enkelt att vissa hår "svarar" mindre dåligt på rakpermanent än andra, mindre dåligt skriver jag för att rakpermanenter innebär alltid skada på håret. Visst kan det vara så att ditt hår inte tagit synlig skada av rakpermanenterna tidigare och därför undrar du varför ditt hår uppvisar sådana skador nu. Det räcker med att man lämnar i medlet några minuter för länge, och håret kan bli förstört för alltid. Det var samma för mig, det var en speciell rakpermanent jag gjorde, i samband med färgning som verkligen förändrade mitt hår, det tappade all elasticitet och lyster.

"Färgade mitt hår, blekte till ljusbrun, en gång blekte jag så det blev orange men färgade tillbaks direkt efter, plattade mkt, kammade knappt mitt hår så det var tjocka tovor där bak"
Att allt det här inte var bra för ditt hår behöver jag nog inte förklara, rakpermanent gör ditt hår tunnare genom att det skalar bort delar av ditt yttre fjällager, blekningar gör det samma. Så det man har kvar är otroligt ömtåligt hår, att låta det tova ihop sig orsakar oerhörd stress på håret. Eftersom att du klippte av allt ditt hår efter detta så behöver jag inte gå in mer i detalj, för då måste du märkt hur stor skada det gjorde på ditt hår. En sak som jag tycker är väldigt beklaglig är att du gjorde allt detta när du var bara 13 år, dessa är ändå ganska omfattande behandlingar. När jag var 13 använde jag inte ens använda smink, hårblekning hade aldrig kommit på fråga för jag tror att när vi är i den åldern så är vi extra känsliga för tryck utifrån, till exempel att man vill ha den hårtypen och hårfärgen som alla andra har.

"så jag klippte av allt, tills de bara var en cm i hela håret..." "efter det, så permanenta jag det"
Det här låter som bland det bästa du gjort med ditt hår! Det krävs ett j*kla mod att klippa av allt sitt hår i en sån ung ålder, det hade jag aldrig vågat. Efter det här steget hade du verkligen kunnat börja om. Jag förstår att man som tonåring kanske inte vill ha snagg men inbakade flätor och till och med weaves hade vart bättre än att gå tillbaks till rakpermanent.

"Jag har typ alltid mitt hår hårt uppsatt i en boll"
Att ha håret i samma frisyr dag in och dag ut sliter väldigt mycket på håret, speciellt om det är en sådan där stram hög boll. Dina egdes (håret runt ansiktet) är då helt exposed för yttre element såsom friktion mot huvudkudden till exempel. En låg lös knut med mitt eller sidobena är mycket snällare mot håret. Sedan bör du inte heller använda smala håra tofsar med metalllås på. Jag har skrivit ett inlägg tidigare om stora mjuka tofsar som finns att köpa på tex Glitter, de är mycket snällare mot håret. Tänk också på hur du kammar dina edges, första bilden BIG NO NO, andra bilden visar hur du bör kamma ditt hår för att undvika breakage:



"...för jag vill inte ha mitt naturliga hår, det är liksom inte ens fina lockar utan det är som stort jättevolymaktigt rakt hår"
Jag är helt övertygad om att ditt hår är hur fint som helst. Varför? För jag har aldrig sett naturligt afrohår som jag inte absolut fallit pladask för! För det första, om ditt naturliga hår varit högst 4 cm så har du aldrig sett dina naturliga lockar, håret måste bli en viss längd för att lockarna ska tyngas ned, formas osv och man ska kunna se ditt curl pattern. När jag började transition så blev jag förvånad varje 5 cm mitt hår växte, av hur lockarna förändrades. Vad är egentligen fina lockar? Alla med afrohår har inte lockigt hår vilket många kanske tror. Många har rakt/halvrak/småkrusigt hår med otrolig volym, som jag tycker är super fint. Titta på den här bilden bara, inte särskilt definierade lockar men superfint och speciellt :)


"När jag plattar det är det typ kluvna toppar ÖVERALLT"
Det är uppenbart hur skadat ditt hår är, och plattången gör det inte bättre. När jag hade relaxer trodde jag inte att man kunde kamma håret utan de där små hårstråna som ligger överallt. Men det är faktiskt helt möjligt, men det kräver bra hårrutiner. Om jag var du skulle jag lägga plattången på hyllan, och toppklippa håret. Om du nu ändå vill platta håret, använd bra värmeskydd (!!) och dra inte över håret mer än 1 gång, om du kan ställa in värmen på din plattång så ha inte på den allra hetaste.

"Tar kokosolja o inpackning då o då, tvättar det inte för ofta"
Nu kommer det du nog verkligen inte vill höra, men jag väljer att vara helt ärlig. Produkter kan på inget sätt förbättra hårets kvalite. Håret består av döda fibrer och när dem väl är skadade kan de inte repareras. Proteinbehandlingar kan fylla i skåror på hårstrået och stärka det något, men själva håret i sig kan aldrig repareras. Meningen med produkter (på afrohår) är att underlätta manipulering (göra frisyrer, fläta, twista osv) och underlätta kamningen, samt att ge håret en mjukare och mer följsam känsla. Produkter är därmed endast hjälpmedel, ingen magisk medicin. Den enda "produkten" som egentligen återfuktar håret är vatten, allt annat är bara sealants och/eller mjukgörare.

"Vad ska jag göra??? Jag vill att det ska växa långt som jag en gång hade.."
Ditt hår växer jämt och ständigt, varje sekund och varje minut. Så vill du ha långt hår är tricket att bevara topparna och längderna, på så sätt blir håret längre. Detta gör du bäst genom Protective Hairstyles, snäll kamning, skippa plattången och de höga tofsarna. Att ditt hår kan bli längre har jag ingen tvekan om. Om det är så att du önskar oskadat hår, så blir det en större utmaning, pga att du rakpermanentat ditt hår är allt hår du har på huvudet mer eller mindre skadat redan, det går som sagt inte att reparera. Jag vet faktist inte om man egentligen kan ha rarakpermamentat hår /färgat hår och samtidigt ha oskadat hår eftersom behandlingarna tillför skada i sig. Så för att håret i längderna ska vara av samma kvalite som håret som växer ut från hårsäckarna bör du sluta rakpermanenta ditt hår och antingen klippa av det rakpermanentade håret och börja om på nytt eller transition alltså låta håret växa och all eftersom klippa av de raka topparna.


Sammanfattningsvis: Du har nog genom åren tagit ditt hår på en berg-och dalbanetur, framför allt med rakpermanenterna. Huvudingredienserna i rakpermanenter (oftast Sodium Hydroxide) har ett PH på mellan 10-14, hårets naturliga PH-värde är 4,5-5,5. Detta kanske inte säger dig så mycket men varje ökning med 1 på PH-skalan innebär en tiogånger ökning av PH-värde, alltså PH 5 är 10 gånger mer sur (acidic) än PH 6, och PH 4 är 100 gånger mer sur än PH 6.. PH 11 är 1000 gånger mer basisk (alkaline) än PH 8.. Den mest sura (0) och de mest basiska (14) blandningarna är så starka att de förstör allt i sin väg. Fatta då var en relaxer med PH 10-14 gör med ditt hår! Rakpermanenter kan även skada dina hårsäckar så mycket att de aldrig mer kan producera hår, och det krävs egentligen inte mycket. Jag har själv rakpermanentat mitt hår större delen av mitt liv och var inte känslomässigt redo att transition förrän jag var 21, så jag förstår helt och hållet att allt har sin tid. Hur du än gör med rakpermananten, försök att göra all övrig hårvård så skonsam som möjligt.

Love your curls and kinks!

Definiera lockarna nr 2: Doodles

Nu är det dags för den andra metoden för att få definierade lockar nämligen Doodles! Teri LaFlesh, ägaren av hemsidan TightlyCurly lanserade denna metod som går ut på att man med hjälp av fingrarna formar korkskruvar på fuktigt lockigt/krulligt hår. Resultatet blir bäst om man gör det på nytvättat, väl utrett och sektionerat hår, med balsam eller en leave-in.

Håret bör vara fuktigt men inte soaking wet. Välj ut en smal sektion ur håret, välj gärna slingor efter hur dom naturligt är klumpade, du får alltid bäst resultat när du inte manipulerar sektioneringen för mycket, på så sätt undviken du också frizzighet. Kontrollera slingan efter knots och tovor, dra ut slingar och vira den runt ditt pekfinger, börja vid toppen av slingan och skruva den hela vägen upp till roten, håll kvar ca 10 sekunder och rotera sedan fingret åt motsatt håll för att frigöra slingan utan att dra ut den.

Detta låter kanske lite trivialt, men lita på mig det funkar verkligen! Jag använder dock inte den här metoden, pga av att mina lockar är lagom definierade och när jag gör denna metod blir det enligt mig lite för mycket. Mina S-lockar bli alldeles för korkskruviga för min smak, men det är ju bara tecken på att det funkar. Sen är det otroligt tidskrävande också, du kan inte ta för stora slingar då fungerar det inte, tänk dig en yta av 1cm3 på ditt huvud, det blir HÖST 1 doodle, kanske 2.. Så det tar tid

Före


Så här gör man


Efter
Bilder från: Teri LaFlesh's hemsida TightlyCurly, personen på bilderna heter Aja

Jag kan tänka mig att det dag 2 eller 3 ser bangin ut! När skruvarna har frizzats upp lite grann och inte är så rigida.

Såhär ser mina lockar ut när jag inte använt någon lockdefinierande metod (jag har väldigt kinky, tjockt och tätt krulligt afro, dessa enskilda slingor ger inte en rättvis bild av hela mitt hår för när allt är utsläppt är det inte särskilt definierat utan Z- och S-lockar tätt ihoppackade. Det är endast när man plockar ut enskilda slingor som man ser s-lockar)


Såhär såg mitt hår ut när jag testat doodles, gjorde dem bara på några slingor i nacken, när håret var 95% torrt såg det ut såhär (tror ni ser vilka som är 'doodlade')


När håret torkade helt såg det ut såhär, till min stora besvikelse (de två översta)



När det fortfarande var fuktigt såg det väldigt bra ut, jag vart imponerad! Perfekta små korkskruvar. Men när mitt hår torkar så lockar det till sig supermycket plus att det krymper på längden så korkskruvarna vart korvar. Som jag sa tidigare vart det helt enkelt för mycket. Så kanske funkar den här metoden bäst om du har lösare lockar och önskar tightare korkskruvar, eller så är det bara mitt hår som reagerade såhär. Do try, och berätta hur det gick! (Engelsk sammanfattning om doodles som jag lovade en läsare: first doodle picture shows semi-dry hair, the rest of the pics show fully dry hair.. unfortunatly the doodles resultet in way too much curl definition and as you can see i ended up with little round clumps instead of my natural ringlets which i actually adore.. so no, no more doodling for me. im not really into that superstyled babydoll corkscrew kinda look if its not natural, i think a little frizz is good :) doodles might work better for a looser curlpattern or maybe i just didnt do it right, i'll still use the technique on the hair around my face and on my edges though because i have a much more loose texture on those areas)

Love your curls and kinks!

Ingredienser: Protein

Vad är protein, och är det bra eller dåligt för håret?
Håret är till 98% uppbyggt av protein, denna protein kallas för Keratin. Så att protein är bra för håret kan verka självklart, men så är inte alltid fallet. Protein stärker håret vilket kan vara väldigt bra på tex rakpermanentat eller blekt hår, eftersom det håret har försvagats i behandlingsprocessen. Men har man obehandlat hår så kan protein göra håret 'överstärkt', vilket leder till breakage. Naturals brukar av den anledningen vara försiktiga med proteiner. Proteiner ingår i många shampon, balsam, inpackningar och stylingprodukter, och några av de vanligaste är:

Hydrolyzed wheat protein
Hydrolyzed keratin
Hydrolyzed oat flour
Hydrolyzed silk
Hydrolyzed silk protein
Hydrolyzed soy protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed casein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed collagen
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed hair keratin
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed keratin
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed rice protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed silk
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed soy protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein
Cocodimonium hydroxypropyl silk amino acids
Cocoyl hydrolyzed collagen
Cocoyl hydrolyzed keratin
Keratin
Potassium cocoyl hydrolyzed collagen
TEA-cocoyl hydrolyzed collagen
TEA-cocoyl hydrolyzed soy protein

Varför används protein och hur vet jag om mitt hår behöver protein eller fukt?
Många använder som sagt proteinbehandlingar på behandlat hår, när de upplever svagt hår. Men det viktigaste när det gäller proteinprodukter är att hitta en balans mellan protein och fukt, för mycket av någon av dem skadar ditt hår, so pay close attention! Om du är osäker, gör följande test:
1. Blöt håret.
2. Kamma igenom det väl alt fingerdetangle
3. Ta en sektion och kamma det sakta med en borste alt dra i ett hårstrå på var sida med bägge händer, var uppmärksam på hur håret beter sig!
4. Om håret inte uppvisar någon elasticitet, utan bara bryts, så behöver du fukt.. inte protein, ditt hår är då alldeles för hårt redan
5. Om ditt hår uppvisar för mycket elasticitet, alltså det dras ut mer och mer och mer och sedan går det av så behöver du protein (stadga)

Man kan dock vara 'protein sensetive', vilket jag börjar misstänka att jag är till vissa proteiner. Mitt hår gillade inte ElVital Total Breakage 5 som innehåller Hydrolyzed wheat protein, det vart verkligen torrt och strävt. Men samtidigt har jag ännu inte testat någon bättre inpackning är Organic ROOT Stimulator Hair Mayonnaise. Den innehåller Hydrolyzed Collagen (iof inte 100% protein), Hydrolyzed Keratin, Egg Powder Ovum, Cholesterol mm och räknas alltså som en proteinbehandling! Mitt hår gillar även Coconut Oil, som innehåller massa protein.. Super skumt, men det har väl att göra med mängden protein plus vilka andra ingredienser som ingår. Men det är viktigt att vara uppmärksam på hur håret känns när man använt en proteinprodukt, eller framförallt varför man använder den från första början.

Några vanliga proteinbehandlingar man kan göra hemma:
Organic ROOT Stimulator Hair Mayonnaise, använd den på nytvättat hår, låt den sitta i minst 20 min med värme för bästa resultat
Redken Extreme CAT Protein Therapy Treatment
Redken Extreme CAT Protein Reconstructing Treatment
Aphogee Two Step Protein Treatment, finns inte i Sverige än men i USA använder många den i hemmet

Love your curls and kinks!


Garnier Fructis Fortifying Pure Shine Shampoo & Conditioner

Har ni sett TV-reklamen än? Det har tydligen kommit en ny Fructisserie som heter Pure Shine, ett schampo och ett balsam som inte innehåller silikon, alkohol, färgämnen (stod det på hemsidan) eller parabener! Vet ju att de haft ett Fortifying silikonfritt balsam tidigare, undrar om det är i princip samma ingredienser? Det här med silikonfria balsam börjar ju bli rätt vanligt i Sverige nu, de största företagen har väl snappat upp disskussionerna på olika forum osv, men jag hoppas att det kommer fler organiska stylingprodukter och djupare behandlingar..

Har fortfarande kvar en flaska av detta men efterdet tänker jag definitivt testa Pure Shine-balsamet som tvättbalsam


Love your curls and kinks!

Do It Yourself: Natural Homemade Creamy and Fluffy Shea Butter Cremes Recipe

Älskar den här videon av Naptural85, hennes recept är väldigt liknande mitt förutom Vitamin-E ingrediensen och Ricinolja (Castor Oil), som jag bara använder i hårbottnen. Shea smör funkar alldeles utmärkt med olika oljor så som Coconut, Oliv eller Jojoba. Sedan kan man också blanda in ens favorit leave-in alternativt lite vatten + glycerin.

Det jag gör annorlunda är att jag gör en mindre blandning för varje gång, eftersom jag inte vet effekterna ingredienserna har på varandra när blandningen får stå länge (tex hur det blir när kokosnötsoljan stelnar). Men det verkar inte vara ett problem så nästa gång blir det en större sats!



Det här kan verka komplicerrat men bli inte avskräckta, det jobbigaste är nog att gå och köpa ingredienserna. Men kom ihåg att varje ingrediens kan användas för sig själv på håret (förutom då vitaminen kanske) så om du inte har tid att handla allt samtidigt så har du ändå handlat en superprodukt varje gång. Helt naturligt och så bra för afrohår! Det är verkligen värt det.

Shea smör från Gambia köper jag av en personlig kontakt när hon varit i Gambia, vet inte vart man kan köpa det, någon som vet?
Ricinolja finns på Apoteket
Jojobaolja finns i Hälsobutiken Life
Olivolja finns i de flesta livsmedelsbutiker
Kokosnötsolja finns i Taj Mahal i Sthlm (ta den som är 100% Pure inget annat!!, detta gäller iof alla ingredienser)

Love your curls and kinks!

Organic ROOT Stimulator Lock & Twist Gel


Måste tipsa er om en grym produkt, Organic ROOT Stimulator Lock & Twist Gel. Den innehåller ingen mineral olja, inga silikoner och ingen alkohol! Superprodukt för mig som har twists ofta, det är en stylinggel som hjälper till att hålla dina twists snygga och 'låsta', och ger definierade twist-outs. Kommer ni ihåg vad jag skrev om styling produkter, när det kommer till dem är det viktigt att välja produkter som är avsedda för lockigt/torrt hår (helst afrohår om möjligt), eftersom att vanliga geléer ofta innehåller uttorkande ämnen. Köpte den på Taj Mahal på Drottninggatan i Sthlm för ca 50-60 kr :)

Ingredienserna är: Water Aqua, Coconut Milk Cocos Nucifera Extract, Soybean Oil Glycine Soja, PVP, Polyquaternium 37, Propyl Paraben, Methyl Paraben, DMDM Hydantoin, Propylene Glycol, Fragrance Parfum, Sucrose

Produkten är vatten/balsamlöslig, den innehåller dock polyquats (silikonliknande ämne, läs mer om den HÄR) och parabener som ni ser. Dessa ämnen råder det stor osäkerhet om, vissa anser att parabener är hormonstörande men det har endast delvis bevisats på mindre hangnagare, som är flera gånger mer känsliga än människor för sådana ämnen. Läs gärna på om de ämnena och bilda er en egen uppfattning, den vetenskapliga informationen om dessa ingredienser är för tvetydig och osäker för att jag ska kunna varken rekommendera eller avråda användning, vissa säger att de är helt ofarliga i de doser (ca 0,4-0,6% som används i kosmetika), andra hävdar motsatsen. Kanske är det bäst att undvika dem på små barn. När jag läst på lite mer om parabener kommer jag skriva ett inlägg om dem, men jag vill inte skriva något som inte har vetenskaplig grund. Denna produkt har i alla fall fått super bra reviews så jag hoppas verkligen att den ger fina twists!

Organic ROOT Stimulator är en del av företaget Namasté Laboratories som grundades och ägs av afro-amerikanen Gary Gardner. Som jag sagt är det väldigt viktigt för mig att stötta black-owned businessess så därför är jag extra glad att jag hittat en produkt från dem som jag gillar.

Love your curls and kinks!

Något att fundera över


Bild av: Jacky Fleming

Orginalet hittar ni HÄR


17/11/11: Hårtvätt & Chunky Braids

Tvättade håret igår som vanligt, hade ju 70 twists som jag hade haft hela veckan innan, på grund av att jag haft dem i så länge var de något svåra att ta ut, och man vill inte heller tvätta håret i så små twists för då blir processen ännu svårare. Så nästa gång gör jag nog inte fler än 20-30.

Hade rejält med Ricinolja i hårbottnen sedan dagen innan, men jag ville verkligen inte använda schampo igår så jag använde först Elvital Total Repair 5 inpackningen, den var ju ingen favorit men har man köpt nått så får man använda slut det. Sedan tvättade jag håret ordentligt med balsamet i samma serie och let me tell you.. håret och hårbottnen blev faktist helt ren! Hade inga spår what so ever kvar av Ricinoljan. Just det balsamet verkar ha ovanligt bra rengöringsegenskaper, när jag skrubbade hårbottnen med det så löddrade det faktist en aning :S

PHS:en var 10 stora flätor. Här är en bild på alla mina tools jag använder efter att jag tvättat håret



En av flätorna + en slinga jag missade



Ser ni hur jag "stoppar" in toppen på flätan i gummisnodden? Det är för att skydda topparna som annars brukar se ut som en sån där gammeldags sopborste, där allt står ut åt alla håll. I en bra PSH bör topparna vara tucked away så de inte utsätts för för mycket friktion eller andra skadliga element.

Fantasia Frizz Buster Straightening Gel

Högst på önskelistan har ju Kinky Curlys Curling Custard varit ett bra tag (den är helt organisk!). Men det svider att betala 300-400 + 200 kr frakt för en produkt man aldrig testat. Plus jag är ingen gel person egentligen utan jag vill bara testa, men jag kommer nog inte gilla den där våta looken och hårda crunchy känslan. Så jag tänkte testa en billig gel först bara för att få pröva själva grejen. Jag har aldrig använd gel eller liknande stylingprodukt i mitt hår förutom hårspray förut när jag hade rakt hår, så det här kommer bli spännande.
 


Som testgel hade jag tänkt köpa Fantasia Frizz Buster Straightening Gel, den är billig och har helt ok ingredienser, bla dimethicone copolyl som är vattenlöslig. Men när jag gick för att köpa den insåg jag att den innehåller ingredienserna Methylchloroisothiazolinone och Methylisothiazolinone som är två av de mest allergiframkallande konserveringsmedlen som används inom kosmetiken (om man ska lita på det man hittar på google). Men de som skriver om konserveringsmedlens faror tar oftast inte hänsyn till att det är otroligt små mängder som faktist används (ca 0,4-0,6%) och skriver om medlens effekter på kroppen rent allmänt, men säg något ämne som är bra för kroppen i överdrivna mängder, det är ju inte ens vatten. Jag tror vidare inte att jag kommer att utveckla en allergi vid 22 års ålder men det är kanske bättre att vara på den säkra sidan. Äsch, jag vet inte, kanske köper den om Lock & Twist gelen inte fungerar.. Har ni några förslag på geléer?

Ingredienser: Purified Water, Carbomer, PVP/VA Copolymer, Glycerin, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Demthicone Copolyol, Aoe Vera Gel, Hydrolyzed Wheat Protein, Silk Amino Acid, Niacin (Vitamin B), Thiamine HCL (Vitamin B1), Panthenol (Vitamin B5), Biotin, Triethanolamine, Nonoxynol-12, Methylchloroisothiazolinone & Methylisothiazolinone, Disodium EDTA, Benzophenone-4, Fragrance.

Inspiration

Jumbo-rasta braids.. love it!



Love your curls and kinks!

Om ingredienser

I jakten på den perfekta produkten är det viktigt att inte enbart förlita sig på ingrediensförteckningen, speciellt inte efter det jag upptäckte igår. Läkemedelsverket gör ibland kontroller på olika saker som vi handlar, bla mat, kläder och kosmetika, och igår läste jag igenom en sådan kontroll.

Kontrollen utfördes 2011 på 99 kosmetikaprodukter, bla tvåler, krämer och sådant (alltså inte hårvårdprodukter vad jag förstod det). De fann att det var endast 18 av de 99 produkterna som upplyllde Läkemedelsverkats krav gällande  konseveriengsmedel, mikrobiologi och märkning!

När det gällde konserveringsmedel hade  26 av de 99 produkterna brister, till exempel att det använts konserveringsmedel som inte stod med i ingrediensförteckningen... Ofta var dessa olistade konserveringsmedel just methyl-, buthyl och propylparabener.
Visst, de undersökte inte hårvårdsprodukter, men varför skulle ett och samma företag sköta sig bättre med sina hårvårdsprodukter än sina hudvårdsprodukter. Utåt sätt har företag mer att förlora på att slarva med hudvård eftersom att största delen av befolkningen fortfarande lägger större vikt vid huden (kroppens största organ), de är ännu itne så många som står i butuker och läser ingrediensförteckningen på hårvårdsprodukter.

Tillsynsrapporten hittar ni HÄR

"Kosmetika kontrollen" som görs på bla hårvårdsprodukter kikade jag också igenom, tyvärr verkar det som den senaste gjordes 1998. I den rapporten tar de upp några av de ämnena som jag är mest orolig över, alltså Formaldehyde, Parabener, Dialzolidinyl Urea, DMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolinone och Methylisothiazolinone.

Redken, Lactacyd, Dove osv använder alla parabener i sina shcampon/ tvålar, i alla fall gjorde dem det 1998. Och nästan alla produkter som de undersökte använde sig utav parabener.

SÅ.. När jag läste det här så började jag skratta lite för mig själv, tänkte på de stackars fanatikerna på lockig.se som avfärdar produkter hej vilt om de innehåller 0.001% oönskad ingrediens, kanske bara för att inse att hälften av konserveringsmedlena som används i deras favorit-produkter kanske inte ens är listade. Skämt åsido, i dagens samhälle är det rätt vitkigt att vara ingrediensgalning, vad är det egentligen vi stoppar i oss, tvättar oss med? Det är verkligen illa att företag inte tar större ansvar, så den dagen jag skaffar barn, så kommer jag att köpa 100 % ekologiska produkter, eller kanske göra egna.

Kosmetika kontrollen hittar ni HÄR


Love your curls and kinks!

Ingredienser: PEG-modifierade silikoner

Har ju skrivit en hel del om vanliga silikoner så som Dimethicone, Amodimethicone, Cyclomethicone osv, dessa är ju inte vattenlösliga när de väl har torkat och många anser att de kväver håret. Detta är lite överdrivet eftersom att hår i biologisk mening är dött och kan således inte andas. Vidare består hår av 8-14% vatten beroende på torr/fuktig omgivning och kommer att anpassa sig till det oavsett om man har använt en silikonprodukt eller inte. Så silikoner hindrar inte vatten från att penetrera håret, det påståendet har ingen vetenskaplig grund. MEN silikoner kräver att man använder schampo regelbundet och det är något som många inte vill eftersom schampon är uttorkande, vilket är vetenskapligt bevisat.

PEG/PPG-modifierade silikoner har ryktet om sig att vara vattenlösliga, men det är inte hela sanningen. PEG står för Polyethylene glycol, och när man framställer PEG-modifierade silikoner så fäster man Polyethylene glycol (som har stora molekyler) till silikonen. Blandninger får då större molekyler och blir 'hydrophilic', dvs de stora molekylerna blir möjliga att skölja bort med vatten.
Polyether-Modified Silicones [Branched Type]
Alltså, PEG är "sidokedjor" till silikonmolekylen, ju fler sidokedjor, desto mer benägen är blandningen att 'jobba' med vatten.
När det kommer till siffran på den PEG-modifierade silikonen så betyder den hur många Polyethylene glycolenheter som är kopplade till silikonmolekylen, ju fler enheter, desto mer vattenlöslig är blandningen.

0-4; inte alls vattenlöslig
4-6; någorlunda vattenlöslig
6-8; ganska (delvis) vattenlöslig
8-10; god, men inte hundraprocentig vattenlöslighet
10+; totalt vattenlöslig
Paul Mitchells leave-in som jag använder mig av innehåller Bisamino PEG/PPG 41/3 Aminoethyl PG Propyl Dimethicone och PEG 12 Dimethicone, båda är alltså vattenlösliga.

Love your curls and kinks!

Jessicurl Too Shea! Extra Moisturizing Conditioner


Måste verkligen tipsa om en produkt som verkligen är super för typ 3c-4c hår (har inte testat den själv men som ni vet hänger jag mycket på youtube och jag har ännu inte hittat en dålig review om denna). Det är en inpackning som inte innehåller någon alkohol, silikon, parfym eller parabener. Jessicurl Too Shea! Extra Moisturizing Conditioner heter den och finns att köpa via nätet, på tex guldlocken.se, den kostar 155 kr för 236 ml. Dom har ett balsam också som inte heller innehåller några parabener osv.. Barnvänlig!!

"Detta kraftiga balsam innehåller sheasmör för att få mjukgörande egenskaper! Gör supertorrt hår mjukt igen! Det innehåller också de välgörande egenskaperna hos 14 olika örter och kryddor! Bra för användning dagligen för dem med tjockt, torrt hår, men tyvärr är det för tungt för oss med hår som lätt tyngs ned!"

Ingredienser: Water infused with Lemongrass, Nettle, Burdock, Kelp, Marshmallow Root, Horsetail, Basil, Bay Leaf, Oregano, Rosemary, Pepermint, Sage and Thyme, Aloe Vera Juice, Behentrimonium Methosulfate and Cetearyl Alcohol, Shea Butter, Jojoba Oil, Avocado Oil, Letchin, Hydrolyzed Oat Flour, Fragrance, Diazolidinyl Urea (and) Iodopropynyl Butylcarbamate (grymma ingredienser!!, de två sista konserveringsmedlen har det spekulerats mycket om, någon forummedlem skrev på en hemsida att de är sk "formaldehyde releasers" vilket innebär att de långsamt avlägsnar formaldehyde som är ett mycket skadligt ämne, jag har dock inga källor på detta och vet inte om det är vetenskapligt bevisat, men produkten ska sköljas ur och då är sånt inget problem ändå)

PS. Någonstans i mitt bakhuvud har jag ett minne av att jag skrivit om den här produkten förut, ni får helt enkelt ursäkta mig om jag upprepar mig ;)

Love your curls and kinks!

13/10/11: Twists

Oftast brukar jag vara lite lat när jag gör mina Twists, och det blir mellan 10-15 stycken. Men idag gjorde jag 70 stycken! Det tog faktist inte alls så lång tid som jag hade trott, var klar efter ca 1 timme (hade jag gjort lika små flätor hade det tagit mig minst 2,5-3 timmar). 

 


Det är ju en avvägning det där dels mellan antalet twist och sedan om man gör just twists eller flätor. Ju mindre twists, desto bättre utrett hålls håret, de håller även ihop mycket bättre och twist-out resultatet blir mycket mer definierat. Flätor håller också håret utrett bättre än twists, och mer definierade braid-outs, men när jag har flätor flera dagar får jag ont i hårbottnen + flätor tar 100 år! Och man har inte alltid 4 timmar på sig att tvätta håret, speciellt inte om man utöver sitt eget hår ska fixa barnens hår, och då är 5-6 stora twist på utkammat hår mycket bättre än ingenting! 

Det som enligt mig är bäst (med syftet att bibehålla kammat hår och få fint resultat när man vill släppa ut frisyren är:
1. Mindre flätor/ mindre twists ca 40 st och uppåt
2. Mellanstora flätor ca 20 st
3. Mellanstora twists ca 20 st
4. Ganska stora flätor 10 st
5. Stora flätor ca 5 st
6. Ganska stora twists ca 10 st
7. Stora twists ca 5 st


Hänger ni med, stora flätor är bättre än ganska stora twists. Varför? För att flätor består av 3 sektioner, medan twists består av 2 sektioner, så även fast man gör några fler twists så blir det totalt sätt fler små sektioner om man gör färre antal flätor, och på så sätt hålls håret bättre och längre utrett. Flätor är även i regel tightare än twists, vilket också håller håret utrett längre och bättre. Som sagt så gör jag själv ofta 10-15 twists, och det är inte så att håret blir supertovigt eller att jag inte får ok twists-out. Men vill man ha perfekta resultat så får man helt enkelt lägga ner lite extra tid.

Love your curls and kinks!

Hårtyper, forts

Hittade en rätt rolig bild på BrittishCurlies om hårtyper, dem har gjort en egen chart av enskilda hårstrån för att visa på skillnaderna mellan hårtyper. Nu anser jag personligen att den är rätt överdriven. Vissa delar av mitt hår ser ut som 2c håret de ritat på den här bilden, och andra delar av mitt hår liknar deras 3b-3c. Så de har överdrivit lockigheten ganska mycket (kolla bara 4b-4c håret!), jag kanske borde göra min egen karta haha. Men men, det finns ju många sätt att se på saken.. Vart hamnar ni på den här kartan?



En slinga i mitt hår utan produkter eller styling, rätt lik deras 2c hår eller hur? :S


PS. Jag är en stolt 4a/4b curlie!

Love your curls and kinks!

Ingredienser: Alkohol

Alkohol ingår i de flesta schampon, balsam och även inpackningar. Kort sagt kan man säga att det finns två typer av alkoholer, feta (bra) och uttorkande (dåliga):

The good
Feta alkoholer som utvinns ur bla kokosnötsolja och palmolja och ger håret en mjukare känsla. Dessa alkoholer bidrar också till att emulsifiera produkten (få vattnet och oljorna att blandas). Den vanliga mängden av dessa ingredienser i en produkt är 2-4%;
- Stearyl alcohol
- Cetyl alcohol
- Cetearyl alkohol; en blandning av de första två
- Lauryl alcohol (Dodecanol)
- Myristyl alcohol
- Behenyl alcohol (Docosanol)
- Panthenol

The inbetweens
- Benzyl alcohol; konserveringsmedel och 'solvent', den ska inte ha någon större effekt på håret, den är delvis vattenlöslig. Den producerad naturligt i växter och finns även i olika te-sorter och frukter
- Propylene glycol; en kosmetisk version av mineral olja, humectant. Låser fukten till håret men håller ny fukt borta, kan därför torka ut håret. Ska inte användas direkt på huden, kan orsaka skinirritation och kan skada levern och njurarna, men detta är endast efter stora mängder på ca 1 liter (The Material Safety Data Sheet). Är dock vattenlöslig

The bad
Dessa alkoholer torkar ut håret och bör undvikas helt, om de ingår i balsam och inpackningar är det ofta som konserveringsmedel eller för emulsifiering och då brukar det vara väldigt små mängder, men jag skulle inte lämna produkten kvar i håret, framför allt inte på barns hår
- Ethanol (SD Alcohol); evaporerar snabbt och lämnar ingen build-up, men torkar ut håret. Ingår ofta i geleer och sprayer
- Alcohol denat
- Propanol
- Propyl alcohol
- Isopropyl alcohol; utvinns ur petroleum. Används ofta i lacknafta och trälack, inandning kan orsaka yrsel och huvudvärk

Love your curls and kinks!

Hur man skyddar naturligt afrohår när man badar



Badhus vatten innehåller klorin, bromin och andra starka kemikalier för att hålla vattnet rent från bakterier, alger och virus. Dessa är väldigt uttorkande för håret och därför undviker många med afrohår att bada i badhus. Detta är väldigt synd eftersom att simning är en väldigt bra sysselsättning för dem som vill hålla sig i form, det är också väldigt roligt och avslappnande.

Klorin är den värsta boven, den skalar bort allt sebum från håret, alltså den naturliga vätskan som utsöndras från hårsäckarna för att skydda håret. Här är några tips som om inte annat minskar effekten av de här starka kemikalierna:

  • Ha håret väl utrett i en PHS som du gjort tex dagen innan du ska bada, själva simningen kommer innebära nog stress på håret så det är bra att ha detangleprocessen avklarad.
  • Innan du hoppar i vattnet bör du skölja igenom håret med vatten, i minst 2-3 minuter. Varför? Jo, tänk på en tvättsvamp, när du lägger en sådan i vatten så absorberar den vatten tills den är mättad. Och om du sedan lägger samma blöta svamp i en hink med vatten så kommer den inte att absorbera mer vatten eftersom den redan är full. Det samma gäller i princip för håret, eftersom att håret redan är blött, så kommer det att absorbera en mindre del av klorinvattnet.
  • Använd en generös mängd av Coconut Oil eller en annan olja över hela håret. Oljor stänger hårets yttre fjälllager och som ni vet så låser oljor in fukt i håret samtidigt som de låser ut yttre ämnen
  • Använd en generös mängd av balsam, balsam låser ytterligare hårets yttre fjälllager. Om du badar väldigt sällan kan det faktist vara värt att använda ett silikonbalsam. Silikoner bildar en hinna runt hårstrået som mer effektivt än vanligt balsam håller badvattnet borta från håret. Du kommer ändå vara tvungen att använda ett schampo för att tvätta bort klorinet så oroa dig inte för att silikonerna skapar build-up. Klorin är betydligt mer skadligt för håret än silikon. I det här steget bör du fläta/twista håret i 4-6 sektioner om du inte redan gjort det, att bada med utsläppt hår kommer inte vara roligt att kamma sen.
  • Om du däremot simmar väldigt ofta så kan du använda ett silikonfritt balsam, då är det väldigt viktigt att du använder en badmössa, även fast det ändå läcker in lite vatten så ger mössan ett bättre skydd än att inte använda den. Det finns speciella badmössor för proffessionella simmare som garanterat håller vattnet borta.
  • Efter du har badat, bör du skölja håret ordentligt, även fast du inte har tid att tvätta håret bör du i alla fall skölja bort så mycket av kemikalierna som möjligt. Klorinet kommer inte att försvinna, men möjligtvis några av de andra ämnena som finns i badvattnet. Det är hur som hekst inte bra att låta det torka i håret.
  • När du väl ska tvätta håret, använd ett sk Chelating Shampoo, de rengörande molekylerna i dessa shampon fäster sig själva (chelate) med klorinmolekylerna och sköljs sedan bort med vatten. Tex Paul Mitchell Shampoo Three eller ett schampo från Purology som finns på Åhlens, har ett inlägg om det någonstans men annars är det bara att söka på chelating shampoo
  • Använd en djup återfuktande inpackning
  • Använd en återfuktande/återfettande leave in, gärna blandad med naturliga oljor

Paradox: de rengörande ämnena i de flesta balsam ska (enligt vissa) vara tillräckliga för att tvätta bort klorin, så det kan du testa. Men det finns inga garantier, om du simmar flera gånger i veckan så kan du använda shampot 1 gång i veckan eller 1 gång/två veckor och co-wash de andra gångerna. Men testa dig fram och var uppmärksam, för klorin-residue är ingenting du vill ha i ditt eller ditt barns hår..

Love your curls and kinks!


Tack för tipset!

Era kommentarer hjälper mig verkligen att komma på ämnen till inlägg, det är inte alltid så lätt för mig att veta vad jag ska skriva om. Är inte den mest kreativa heller haha. Imorgon kommer ett inlägg om hur man skyddar sitt hår om man gillar att bada ofta i badhus, detta kan verkligen bli ett problem men jag har några tips och råd så.. stay tuned :)

Love your curls and kinks!

10/10/11 Hårtvätt

Igår tvättade jag håret, utan att använda TRESemme Naturals balsamet, måste vara första gången på flera månader. Jag ville inte ha någon produkt i håret efter tvätten eftersom jag ville låta min leave-in verkligen penetrera håret.

Appropå det här med balsam, fick en fråga huruvida man bör lämna balsam i barns hår. Detta är en väldigt bra fråga. Nja, det bör man nog egentligen inte eftersom att barn är känsligare, och de flesta balsam innehåller mängder av konserveringsmedel och alkoholer (om än ytterst små mängder). Sen beror det på vad det är för balsam, tex Kinky Curlys produkter går alldeles utmärkt eftersom de är totalt organiska. Tror Curls serien jag rekommenderade för barn också är det, men jag ska kolla upp det. Sedan är det ju så att balsam är för håret, inte för hårbottnen så i längderna och topparna kan man lämna kvar balsam utan problem så länge det är bra ingredienser som tex TRESemme Naturals.

Eftersom jag använt Ricinoljan i lördags så var jag tvungen att schamponera håret igår, använde Curls Clarifying Shampoo som är sulfatfritt och organiskt. Innan tvätten delade jag in håret i 8 sektioner och schamponerade dem en åt gången. Sedan testade jag L'Oreal Elvitals Total Repair 5 Inpackning, förut när jag hade rakt hår gillade jag ElVital serien, men denna inpackning kändes 'stripping', jätte märkligt för att vara en inpackning. Alltså det kändes som att använda schampo, eller ni vet när man använder en jätte stark tvål hur huden känns sen när man sköljer den, väldigt sträv.
Jag fördelade i alla fall inpackningen över håret, gjorde återigen 8 twists, satte upp håret, satte på en badmössa och sedan en vanlig bomullsmössa. Ville verkligen ha värme ihop med inpackningen för att motverka den sträva känslan så jag använde mig av en eldriven värmedyna från ÖoB (149 kr)
Satte den på huvudet med högsta värme med en handduk över i ca 40 min. Obs! Detta är verkligen INGENTING jag rekommenderar, man bör aldrig använda el över något vått det kan vara livsfarligt. Jag hade som sagt allt hår i en badmössa, sedan en torr bomullsmössa över den, sedan en fleecefilt över värmedynan och jag var i sängen inte i badrummet. Men ändå, den finns värmedynor som är anpassade för håret som inte är elektriska, de är mycket bättre och säkrare att använda.

Kammade håret innan jag sköljde ur inpackningen, den gav inte supermycket slip, men som tur är var mitt hår redan ganska utrett innan tvätten. I och med att jag pga oljan måste schamponera håret blir kamningen mycket jobbigare, hoppas verkligen att det är värt det, ska fortsätta två veckor till. Sköljde i alla fall ur inpackningen och applicerade min underbara leave-in i varje sektion, twistade dem igen och sedan var jag klar!

Love your curls and kinks!

Läsarfråga/ hårtyper

Fick en fråga angående hårtyper, och hur viktigt det egentligen är att veta exakt hårtyp. Så jag tänkte gå igenom det lite.

Det är inte viktigt att veta vilken siffra ens hår/barns hår har enligt olika klassifieringssystem, MEN det är dock viktigt att lära känna håret, veta vilka produkter som fungerar för de resultat man vill uppnå, och hårtyp-systemet kan vara ett hjälpmedel på vägen dit. 

Hårtyperna ska som sagt endast vara en hjälpande hand tex på forum om man vill ha råd om sin hårtyp kan de underlätta. Men jag tycker det är väldigt viktigt att undvika stereotypisering. Det finns diskurser kring hårtyper som stör mig oerhört mycket, tex att människor med blandat afrikanskt och annat ursprung, eller de med helt afrikanskt ursprung alltid har en viss sorts hårtyp och att vissa hårsorter ses som bättre än andra. Sånt tar jag avstånd ifrån.

Nämner alla hårtyper, men går endast in i detalj på 3c-4c hår, eftersom detta är en afrohårblogg ;) Tänker även skriva några + och - vid varje, läs inte in i dessa för mycket, som sagt är allas hår olika men just för att vissa anser att vissa hårtyper är bättre så vill jag visa på hur alla har plus och minus. Jag har vänner med ALLA sorters hårtyper, och de här pro's och con's har jag fått från dem, behöver absolut inte stämma på alla

Typ 1a-c
Rakt hår

Typ 2a-c
Vågigt hår
+ Lätt att få hårat rakt för en mångsidig look, utan att behöva använda värme, håret kan även 'kramas' upp för en lockigare look
- Blir snabbt fett om man använder fel metoder (som tyvärr 9 av 10 gör med lockigt hår)
- Saknar ofta volym, ser lätt platt och trist ut


Typ 3a-b
Lockigt hår
+ Mångsidigt hår, lätt att kamma, platta, kan även som typ 2 hår kramas upp för en lockigare look
+ Håret brukar inte bli lika fett lika snabbt
- Håret kan se stort ut, men kan ändå vara väldigt tunt, blir ofta platt uppe på huvudet
- Håret närmast ansiktet saknar ofta lockighet


3c
Små tighta korkskruvar, också kallade S-lockar. Kan vara väldigt tighta och sk 'kinky' men kan också vara något större lockar och mindre volym
+ Definierade lockar
+Relativt lätt att kamma
- Lockarna försvinner för vissa på bara några dagar, håret blir då ett storrt odefinierat burr
- Håret närmast ansiktet saknar ofta tighta bounciga lockar (har hört många med 3c hår klaga över detta)


4a
Tighta S-lockar. Krulligt afrohår, håret krymper 50-75% sin längd i torrt lockigt tillstånd. Håret behöver inte vara tjockt men det har mycket volym.
+ Stort fylligt hår med otrolig volym och lockar som håller länge
+ Håret blir i regel aldrig fett
- Shrinkage
- För att håret ska gå snabbt att kammas måste det hållas i Protective Hairstyles ofta

Min syster har 4b hår och jag har 4a hår. Vår mamma sa alltid att min systers hår inte vart lika tovigt som mitt, därför att mitt var mycket mjukare medans hennes hade med 'stadga' och höll sig därför i utredet tillstånd mycket längre. Så att mitt hår är väldigt mjukt är inte nödvändigtvis något pósitivt


4b-c
Tighta Z-lockar. Afrohår, syns inte alltid stor skillnad på håret i vått eller torrt tillstånd. Håret är tätt packat utan tydligt 'curl pattern'. Håret är lätt att forma torrt, håret behöver inte vara tjockt men det har mycket volym.
+ Håret är ofta väldigt tjockt och fylligt, en unik hårtyp som inte går att efterlikna på samma sätt som rakt hår
+ Ett perfekt och jämt afro kan enklare uppnås, mitt hår vägrar stå upp nu när det är längre
+ Håret behålls lättare utrett än 4a hår i en utsläppt frisyr
- Håret är svårt att platta för dem som vill det
- Shrinkage


Här kan du läsa mer om hårtyper

De som har typ 4a hår har nästan alltid inslag av 4b-c hår också, om man tittar på ett av de hårstråna så har de zickzack form och håret där är extra tjockt. De håret måste man vara extra försiktig med, även fast det kan verka tjockt och starkt så är det i själva verket väldigt ömtåligt. Mer än så tänker jag nog inte generalisera.

Obs, tyvärr är mitt val av bilder begränsat till det som finns att hitta på google, synd att när man söker på typ 4a hår kommer det upp massa bilder på modeller, men när man söker på typ 4b-c hår finns inga bilder på varken artister eller modeller. Säger rätt mycket om hur marginaliserad den kategorin är, tur att vissa tagit bilder hemma/privat. Man kan på grund av detta bli lurad i och med att typ 4a bilderna är pumpade med glamour, smink och retouching, så jag uppmanar er att titta på håret och inte stylingen osv. Försökte va rättvis i mitt bildval

Det som jag i grund och botten vill bekämpa är det moderna skönhetsidealet gällande afrohår. Alla uppmanas försöka röra sig mot mitten och fint afrohår definieras som långa fylliga korkskruvar. Men detta är bs, och jag blir så ledsen varje gång jag hör om hur små svarta flickor gråter för att deras hår inte ser ut på det sättet. 4b-c hår är hur fint som helst, men tyvärr har många tagit steget ifrån de traditionella afrikanska hårstilarna såsom dreads, cornrows, rasta-braids, som är anpassade till, och blir allra snyggast på typ 4b-c hår.
Här har föräldrarna det största ansvaret, barn kommer att se Beyonce och Rihanna på tv och undra varför inte deras hår ser ut på det viset, hur man väljer att hantera det är upp till var och en. Men det är så viktigt att verkligen berätta för sina barn hur vackert deras hår är och inte prata om det som något jobbigt, tidskrävande osv.

Jag får många frågor om hur man kan få definierade lockar på typ 4c hår. Problemet är inte att det inte går, för det finns många sätt. Problemet är att det är inte så typ 4c hår ser ut naturligt. Det är inget fel med att vilja ha en lockig frisyr, men innan det bör man acceptera hur ens hår ser ut, och framför allt lära sig att sköta det i sitt naturliga tillstånd. Eller motsatsen, Taren916 på youtube är halvsvensk och halvjamaican, och i flera år kämpade hon med sitt hår, för att få mindre, fler och mer definierade lockar. Tills en dag när hon bara valde att acceptera sitt hår för vad det var. Detta var faktiskt anledningen till att jag slutade med rakpermanent, jag började tänka på vilken bild av skönhet jag vill förmedla till mina framtida barn. Och vilket ansvar jag som svart kvinna har gentemot unga mörkhyade flickor i allmänhet, vi alla upprätthåller de skönhetsideal som finns genom att inte ifrågasätta dem.

Love your curls and kinks!

Stretched-out afro

Såhär såg mitt hår ut igår, utsläppt. Det här är ett så kallat 'stretched-out fro'. Det kanske ser ut som vanligt afro, men detta är resultatet av några dagar braids/braid-outs och twists/twist-outs, så håret är väl utrett och kommer inte bli alltför tovigt så länge jag flätar det igen innan jag går och lägger mig. Och det är alltså såhär jag håller på dag in och dag ut, gör en PHS, har den en dag eller två, släpper ut håret en dag när jag vill vara extra fin, sen gör jag en PHS igen. Tvättar håret 1 gång/vecka. Jag har inte tvättat eller blött håret sedan söndags och jag helt verkligen nöjd med den curl definition och volym som är kvar efter en hel vecka :) 

En sak till, när jag tar ut min PHS eller gör en ny, så är jag ganska noga med att fingerkamma igenom håret och framför allt ta bort shed hair, hårstrån som lossnat på naturlig väg



Love your curls and kinks!

Nytt i badrumsskåpet

Har glömt att skriva om ett av mina produkttillskott, Glycerol.

Glycerol/ glycerin ingår i de flesta balsam och inpackningar och är en 'humectant' som binder fukt till håret. Glycerolen i sig tillför inte fukt utan måste spädas med vatten, den exakta mängen vatten/ glycerol varierar men det ska som absolut mest vara en ca 10% glycerol resten vatten. Alltså, använd absolut inte ospädd glycerol i ditt hår, det kommer bli snustorrt. Glycerol har 3 vattenattraherande grupper per molekyl, vilket innebär att det 'drar' vatten från sin omgivning, om du använder det på torrt hår så drar det vatten från håret. 

Det finns de som anser att glycerol torkar ut håret, det är inte sant i sig men det finns speciella situationer när glycerol bör användas med försiktighet, på vintern till exempel när luften är torr. Mer om detta kan läsas i detalj HÄR

Denna flaska från Apoteket på 300 ml kostade ca 60-70 kr


Love your curls and kinks!

Myter om afrohår, nr 4

"Det finns vissa produkter som är enbart för vitas hår och vissa produkter som är enbart för svartas hår. Svarta bör inte använda produkter från tex Giovanni, Paul Mitchell och vita kan inte använda produkter från Kinky Curly, Miss Jessie's osv."

Detta är delvis sant, men mestadels falskt, beror på vilken typ av produkter man talar om, och syftet med produkten

En bra vårdande produkt är en bra vårdande produkt. Period.

Bara för att en produkt säger sig vara bra för svart hår betyder inte att den verkligen är det.

Men visst, vissa produkter är bättre för svart hår än andra men det beror på vilka mängder och kombinationer av ingredienser som ingår i produkten, och ingenting säger att icke-svarta inte kan använda den. En felaktig uppfattning är att produkter för afrohår alltid bör innehålla massa grease och därför blir rakt hår fett om det används. Allas hår är uppbyggt efter samma principer, av samma byggstenar så håret svarar på samma ämnen. Alla hårsorter mår tex bra av en organisk leave-in, skillnaden med afrohår är inte nödvändigtvis vad som ingår i den utan varför och när det bör användas, tex till kamningen.

Stora skillnaden är egentligen när det kommer till stylingprodukter, men de har ju egentligen ingenting att göra med vård av håret, utan är till för att lägga sig kring hårstrået och frysa det i önskad lockighet/rakhet. Produkter med mycket slip underlättar kamningen av afrohår, medan de kan 'tynga ner' icke-afrohår, och volymprodukter gör definitivt inte mycket för mitt hår.

Det jag försöker säga: JA jag skulle gärna vilja se fler produkter ämnade för svarta i Sverige och jag tycker det är bra att produktlinjer nischas på det sättet. Och JA det finns skillnader i ytbehandling mellan hårsorterna för att uppnå tex mjukare hår (oljor, används ofta på afrohår) eller en tex strävare och fylligare känsla (saltvattenspray, används av vissa med icke-afrohår). Men som sagt, detta är bara ytbehandling, när det gäller djupare behandlingar är samma ämnen i princip bra för alla hårtyper. Och tillsist, bara för att en produkt är urformad för afrohår finns det absolut INGENTING som säger att den inte kan användas på rakt/vågigt hår.

Inom grupperna 'afrohår', 'lockigt hår' och 'rakt hår' finns det enorma skillnader. Alltså alla inom grupperna har verkligen inte likadant hår som behöver exakt samma behandling.

Love your curls and kinks!

06/10/11

Undrar om nån av er vet vart man kan köpa mindre applikatorflaskor med långsmal pip?? Skulle verkligen underlätta då man endast vill ha kräm/olja eller annat på hårbottnen och inte i håret.. Har kollat på Åhlens, Kicks men de har endast små sprayflaskor..

Alltså sådan här, fast kanske lite mindre


Love your curls and kinks!

Love my leave-in

Måste verkligen rekommendera att ni gör eran egen leave-in blandning. Jag skrev ju att mitt hår kändes hemskt igår, men efter att jag använt min blandning vart håret helt silkeslent och supermjukt.

Jag tror egentligen inte att det spelar sån stor roll vilken leave-inprodukt ni baserar blandningen på, så länge den är vattenbaserad, silikonfri och gärna så organisk som möjligt.

Det är själva blandningen, alltså leave-inprodukten, Shea smör och Olivoljan som skapar magi tillsammans. Ni kan nog använda en annan olja tex Jojoba Oil, Almond Oil (mandelolja), Tea Tree Oil, Rosemary Oil, Avocado Oil eller vilken som helst. Kom ihåg att Coconut Oil och Olive Oil är de enda två oljor som håret kan ta upp, alltså som penetrerar hårstrået, men som jag sagt innan, Coconut Oil innehåller protein och kan göra håret hårt.

Idag då.. ingenting nytt, just another day another Protective Hair Style (PHS). Har haft flätor nu ca en vecka, gjort om dom varje kväll. Men ikväll blir det twists igen, jag känner att flätor irriterar min hårbotten mer i och med att de är tightare.



Love your curls and kinks!

Omodern frisörutbildning

Detta måste väl vara anledningen till att man ibland blir nekad behandlig hos vissa frisörer. Har inte varit hos en frisör på flera år men förut brukade de säga "nej jag vågar inte klippa ditt hår" eller "amen då måste jag platta det först och sen klippa det".. alltså ett tvåtimmars långt och skadligt projekt för något som egentligen tar en halvtimme.. i think not haha. Kom igen det är inte raketforskning att hantera afrohår, varför ska det vara så svårt att klämma in i utbildningen. Fast det påminner mig om den gången jag fick en kvällssminkning på Make Up Store i födelsedagspresent av min syster, ni kan ju gissa hur det gick haha! "Och nu tänkte jag lägga lite bronzer.... eller ah.. eeeh.. näe"

 

Love your curls and kinks!


Nytt i badrumsskåpet

Köpte en flaska kallpressad JojobaoljaLife för ett tag sen, flaskan är på 100 ml och kostade 79 kr.. Vet att de flesta Litebutikerna bara tar in den större flaskan som är i glas med ekkork och därför kostar drygt 200 kr. Den jag köpte via Life är från Crearome och går att köpa på deras hemsida ockå

 

Love your curls and kinks!


Shampoo fail

Mitt hår har verkligen inte känts bra sedan jag schamponerade det. Säger inte detta för att göra reklam för balsammetoden, alla gör det som funkar bäst för dem. Men mitt hår känns otroligt strävt, även fast jag använt leave-in och oljor. Det är helt platt och livlöst. Antingen får jag sluta med Ricinoljan eller så får jag helt enkelt lita på att den försvinner med endast balsam.

Mitt hår idag, platt och stelt (braid-out)

Love your curls and kinks!


L'Oreal Elvital/ Elvive Total Repair 5 Balsam & Inpackning





















Är inte särskilt förtjust i Elvitalprodukterna, men jag fick balsamet och inpackningen gratis så jag tänkte why not try.
Ingredienserna i inpackningen är:

Aqua, Cetearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Glycerin, Cetyl Esters, Hydroxypropyltrimonium, Hydrolized Wheat Protein, Dodecene, Phenoxyethanol, Arginne, Chlorhexidine Digluconate, Poloxamer 407, Limonene, Linalool, Benzyl Salicylate, Isopropyl Myristate, 2-oleamido-1,3-octadecaneidol, Serine, BHT, Citric Acid, Butylphenyl Methylpropional, Lauryl PEG/PPG-18/18 Methicone, Glutamic Acid, Hexyl Cinnamal, Glyceryl Linoleate, Glyceryl Oleate, Glyceryl Linolenate, Parfume

Lauryl PEG/PPG-18/18 Methicone är en emulsifierande silikonbaserad polymer som tillhör Dimethicone Coppolyl familjen, och är därmed (också pga av PEG-18 beteckningen) vattenlöslig. Det kemiska namnet för den ingrediensen är Lauryl PEG-9 Polydimethylsiloxyethyl Dimethicone
Sammantaffning: Branched type silicone surfactant modified with alkyl and polyether group. Has unique oil solubility due to it's branched structure, resulting in good emulsion stability

Ingredienserna i balsamet är ganska liknande, förövrigt är det värt att nämnas att det sällan är en superstor skillnad i huvudsakliga ingredienser mellan balsam och inpackning. Balsam är egentligen bara ett lite tjockare balsam.

Aqua / Water, Cetyl Alcohol, PEG-180, Elaenis Guineensis Oil / Palm Oil, Hydroxyethylcellulose, Dodecene, Hydroxypropyltrimonium Hydrolyzed Wheat Protein, Arginine, Chlorhexidine Digliconate, Ploxamer 407, Linalool, Isopropyl Myristate, 2-Oleamido-1,3-Octadecanediol, Miristyl Alcohol, Serine, Cetrimonium Chloride, Cetyl Esters, BHT, Citric Acid, Butylphenyl Methylpropional, Lauryl PEG / PPG 18 / 18 Methicone, Glutamic Acid, Hexyl Cinnamal, Glyceryl Linoleate, Glyceryl Oleate, Glyceryl Linolenate, Parfum / Fragrance (FIL C37066/1).

Tänkte testa dessa två produkter nästa hårtvätt, så efter det kommer en recension :)

Love your curls and kinks!

Shea uppdatering

Jag har ju skrivit om hur mycket jag älskar Shea Butter, och det gör jag fortfarande. MEN om jag använder endast Shea Butter så blir mitt hår aningen torrt nästa dag. OM jag blandar den med Olivolja eller en Leave-in så blir håret otroligt mjukt. Shea Butter är enligt mig en produkt som förbättrar andra produkter, kan även användas som pre-poo behandling..
Love your curls and kinks!

L'Oreal Elvitals Nutrition & Shimmer Inpackning



Denna gjorde absolut ingenting för mitt hår. Gjorde det inte sämre, men inte heller bättre. Jag förväntar mig inte mycket av de billigare märkena (även fast dyrare inte nödvändigtvis alltid är bättre).

För det första var den alldeles för 'lätt', jag gillar tjockare krämigare inpackningar. Organics Hair Mayo fungerar bra med badmössa och varm mössa/sjal på huvudet, men denna inpackning behöver nog elektrisk värme för att den ska fungera.

Det som störde mig mest var att den innehåller glitter, för att håret ska skimra vilket jag tycker är så jäkla fjantigt. Alltså inpackningen ser ut som sån där skimrande vit ögonskugga som man köper på hm för 20 kr. Och det är inte lätt att tvätta bort det där j*vla glittret heller, har glitter i hela ansiktet nu efter! Usch.. Om jag ska vara korrekt så heter ingredienserna som ger den skimrande effekten Mica, Titanium Dioxide

Enda positiva var att den var hyfsat utredande och den luktade gott, fungerar kanske bra för icke-afrohår..

Love your curls and kinks!

Castor Oil/ Ricinolja

Det har varit värsta hypen om Ricinolja senaste månaderna, det används till allt. Håret, ansiktet, ögonbrynen, för att sätta igång värkar (födsel) och mot förstoppning.

Köpte en flaska på Apoteket igår, 60 ml för 42 kronor. De har den bakom disken så man får fråga efter den.


Det var inte förräns iförrgår jag insåg att Castor Oil heter Ricinolja på svenska, Castor Oil har jag varit bekant med i 100 år, men jag har aldrig använt det på hårbottnen som jag nu läser om att många gör. Var tveksam till detta eftersom att oljan är vääldigt tjock och trög, trodde att det skulle vara omöjligt att få ur hårbottnen med ett organiskt schampo. Men jag har hört så många säga att deras hår växt upp till 5 cm på en månad efter behandlingen, så jag var tvungen att testa. Så jag gjorde massa små twists på håret igår och sedan masserade jag in oljan, detta var vid 8 på kvällen. Jag lät det sitta i håret hela idag fram tills nu (21) så jag tvättade håret.

Jag använde schampo för att tvätta bort oljan, även fast vissa menar att den går att tvätta bort med balsam/ organiskt schampo. Det var ändå dags för mig att clarify. Schamponerade håret i sektioner som jag tagit upp tidigare, just nu sitter jag med L'Oreal Elvitals Nutrition & Shimmer inpackning i håret. Tänker låta den sitta 20 min (med badmössa och två yllemössor på) innan jag sköljer bort den. Mitt omdöme om den produkten kommer senare ikväll :)

Love your curls and kinks!

Mjäll i afrohår

Precis som alla andra kan afrohårade få mjäll. Men behandlingsmetoden är inte alltid helt självklar, mjällschampona ska ju helst användas varje dag, och där uppstår problem. Skulle man schamponera afrohår varje dag så visst, mjället skulle antagligen försvinna men håret skulle bli väldigt torrt och sprött.

1. Till att börja med kan se över sin kost, dålig kost kan faktist orsaka mjäll. Till exempel att man inte dricker nog med vatten, eller att man äter väldigt fet mat

2. Om det inte hjälper så bör man använda sig av någon traditionell mjällmedicin (mjällschampo). Istället för att tvätta håret varje dag som rekommenderas räcker det med 2-3 gånger per vecka. Använd gärna mjällschampon som innehåller något/några av dessa ämnen: ketoconazole, zinc pyrithione, salicylic acid or selenium sulfide

3. Använd gärna Tea Tree Oil, som har bevisad effekt mot mjäll och är skonsam mot håret/hårbottnen

4. Undvik att färga eller permanenta håret, dessa starka medel dödar den naturliga bakterien som finns i håret som kontrollerar mjäll

5. Undvik geléer och andra 'tunga' hårkrämer, de skapar build-up och hindrar hårbottnen från att andas

6. Sluta klia hårbottnen hårt med naglarna, detta irriterar. Använd alltid fingertopparna, detta gäller även i duschen

Det här var tips som bör fungera om du plöstligt får mjäll och det inte är ett problem du har super ofta. Om du har stora, långvariga problem med mjäll bör du vända dig till en läkare. Im no proffessional :)

Love your curls and kinks!


Hair Growth Challenge/ 1 month

Den här månaden har jag bestämt mig för att utmana mig själv. Allt det där som jag vet är bra för håret - men aldrig själv orkar göra - ska göras denna månad. Där ingår allt från hårbottenmassage med Ricinolja och andra oljor 1gång/vecka, ordentliga djupa hemmagjorda inpackningar (egg, majonäs, avokado, yoghurt, honung är bara några av de naturliga saker man har i hemmet som gör håret gott), inte sova en enda natt utan silkesskydd, fingerkamma håret minst 20 min inna varje tvätt osv..

En sak som jag sagt är att man inte ska bli för besatt av hårväxt. Med det menar jag inte att det är något fel i att vilja ha långt hår, det vill de flesta kvinnor. Men man ska inte må dåligt under tiden man försöker nå sina hårmål, så till den grad att man inte kan gå ut utan löshår. Jag själv är aningen långt-hår-besatt. Men det är mest för att långt hår enligt mig är ett bevis på att jag sköter mitt hår väl. Vissas hår blir långt oavsett skötsel, de kan bleka, rakpermanenta osv. men mitt hår funkar inte så. Sköts det itne väl så bryts det av, så när jag märker att mitt hår blir längre så betyder det egentligen bara att jag bevarar håret väl. Remember? Hår kan inte förbättras, endast bevaras.

Så nu börjar allvaret, bara därför har jag mätt mitt hår för första gången i mitt liv. Kändes lite larvigt, men att bara ta bilder och låta kroppen vara måttstock säger egentligen inte så mycket så.. here goes.

Okey, det funkade verkligen inte att mäta håret och samtidigt försöka tajma självutlösaren haha. Men mitt hår är nu i alla fall exakt 28 cm långt. Mäter igen om 1 månad.

Love your curls and kinks!


Dagens inköp

En flaska Aloe Vera Juice, köpte den på Life Butiken som har massor av bra oljor och naturliga produkter för hela kroppen. Juicen består av 99% ren Aloe Vera juice, Aloe Vera Gel brukar vara högst 95% ren därför väljer jag alltid juicen. Förutom det innehåller den Kamomillextrakt, Citronsyra (antioxidant) och konserveringsmedlet Natriumbensoat, gillar inte den ingrediensen men det kan väl högt vara ca 0,5%.



Flaskan är på en halv liter och kostade 94 kr, helt ok pris :)

Användning: Kanonbra att PH-säkerställa din leave-in blandning, Aloe Vera Juice har som jag sagt tidigare ett syrligt PH-värde som ligger nära hårets egna, 4,5 - 5,5.



Love your curls and kinks!


RSS 2.0