Texture

 
 

Green Beauty Channel

Vill tipsa om min favorit YouTube-kanal Green Beauty Channel. Här hittar ni alla möjliga tips om vård av typ 4-hår!

Klippning

Blev så less på mina raka toppar igår att jag bestämde mig för att klippa håret. Klippte inte av allt det raka men mellan 3-6 cm, mest i fram. Nu känns håret mycket fräschare och fylligare.
 

Kinks, coils and curls

 
Tre slingor = tre olika hårtyper😂

Hårbottenmassage

Det finns olika sätt att stimulera hårbotten och hårväxt. Man kan  använda sig utav värme och massage, gärna i kombination. Om man inte orkar massera hårbotten med fingrarna eller som jag - har för långa naglar - så kan man investera i ett massageverktyg. Nu finns det specialgjorda elektroniska massageverktyg som man kan använda i duschen vid schamponering.
 
Vitagoods Scalp Massaging Schampoo Brusch
 

Du hittar borsten till exempel här

Favorit i repris: TRESemmé Vibrant Naturals Conditioner

 
Under min första transition var detta balsam en no-can-do-without. Tyvärr har Naturals och Vibrant Naturals-serien utgått  och ersatts av Botanique (Som jag kommer att göra en product review om inom kort) men SOM TUR ÄR lyckades jag komma över två flaskor Vibrant Naturals balsam! Detta balsam är för bra för att använda som tvättbalsam utan detta kommer jag använda för co-wash/BM under veckorna. Mitt hår ÄLSKAR Aloe Vera och Avokadoolja och som ni ser nedan är de ingredienserna så högt upp man kan önska sig ur ett wholesale balsam. Skillnaden mellan detäta och det klassiska Naturals är att Vibrant Naturals är sk hypoallergenic med mindre parfym, detta är att föredra om man planerar att använda ett balsam som leave-in. Dock bör inga balsam som inte tvättas ur appliceras direkt på hårbottnen utan endast på längderna och topparna.
 
Ingredienser

Aqua, Cetearyl Alcohol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Persea Gratissima Oil, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Brassica Campestris/Aleurites Fordi Oil Copolymer, Caprylic/Capric Triglyceride, Behentrimonium Chloride, Parfum, Sodium Chloride, PEG-150 Distearate, Dipropylene Glycol, Alcohol, Magnesium Nitrate, Magnesium Chloride, Lactic Acid, Disodium EDTA, DMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Benzyl Alcohol, Citronellol, Limonene, Linalool


Transitioning hair: 2 months post texturizer

Jag gjorde den sista texturizer-behandlingen i slutet av juli dvs drygt två månader sedan.
 
Nedan ser ni hur mitt hår ser ut nytvättat: a hot transitioning mess! Mitt hår är Armpit Length, med ca 3 cm new growth och allt mellan 3-7 cm relaxade toppar ( som ska klippas bort asap). Jag har alltså tre olika textures i mitt hår just nu😂
 
 
 
 
Och här nedan har jag markerat ut längden på min new growth. Tack vare att jag endast låtit texturizern sitta i ca fem minuter per gång då jag behandlat utväxten liknar mitt texturerade curl pattern i mångt och mycket mitt naturliga curl pattern. 
 
 
     

Don't touch my hair

 
 
 
 

Roots Only Comb Applicator Bottle

För er som kör Inversion Method eller bara vanliga hårbottenbehandlingar med olja kan jag verkligen rekommendera denna applikatorflaska med flera hål för en jämn applicering: Roots Only Applicator Bottle. Den kan även användas vid färgning eller balsamering.
 
  
Ni kan köpa flaskan på eBay eller Amazon.

LCO eller LOC: Hur man återfuktar 4a - 4c hår

När jag återfuktar mitt hår använder jag mig uteslutande av LCO-metoden. Under min första transition för nu 4 år sedan var det exakt detta som fick mitt hår att växa till midjan, dock hade den inget speciellt namn (det är så mycket enklare nu med alla tips som finns på nätet!). Se tex detta eller detta inlägg.
 
Så anyway, vad är då LCO-metoden?
 
L - liquid
C - cream
O  - oil
 
För att återfukta ditt hår behövs egentligen inget mer än vatten. Problemet med enbart vatten är att det visserligen håret mjukt och följsamt men samtidigt skört. Ni vet hur håret känns när det är 80% torrt? Det är den känslan vi vill behålla. Här kommer krämen in. Detta kan vara ett balsam eller leave-in of your choice, viktigt bara att är återfuktande, den kan även också vara återfettande. Efter vattnet ock krämen borde håret kännas mjukt som en fjäder, för att behålla fukten och mjukhete i håret måste vi låsa in den. Det är här oljan kommer in.
 
Såhär återfuktar jag mitt hår, gör detta varannan eller var tredje dag:
 
1. Liquid
I detta steg ska du tillföra vatten till ditt hår utan att blöta det helt och hållet. Less is more. För mycket vatten försvagar håret tillfälligt (dyngsurt hår har svagare struktur) och leder till att håret "revert" och tovar sig.Det enklaste är att använda en sprayflaska eller att dela in håret i 5-6 sektioner och applicera vatten med händerna. Ett tips är att tillföra 1/6 Aloe Vera-juice i vattnet för att korrigera vattnets för höga pH. Läs mer om pH och hår längre bak i bloggen.
 
2. Cream
Direkt efter vattnet applicerar jag krämen, antingen Giovanni Direct Leave-In som jag skrivit om här och här eller TRESemme Naturals som jag skrivit om här. Tyvärr har det balsamet nyiligen utgått men inte innan jag hann bunkra upp. Det viktiga här är att du hittar en kräm med återfuktande /vattenbehållande egenskaper.
Mitt hår svarar mindre bra på krämer/ balsam som innehåller protein. Här är alla olika men jag föredrar att göra proteinbehandlingar ca 4-5 gånger i månaden men att skippa proteinerna vardagligen. Är du en natural har ditt hår mindre behov att tillförda proteiner.
 
3. Oil
EfI detta steg ska du applicera olja utan att dränka håret i det, igen: less is more. Tummregeln är lättare oljor (tex Avocado eller Jojoba) för mindre torrt och skört 3c - 4b hår och tyngre oljor eller smör (tex Ricin eller Shea) för torrare 4b - 4c hår. Obs torrheten beror inte alls alltid på hårtypen men är du nybörjare kan du utgå ifrån detta tills du lär känna ditt hår.
 
 Vissa naturals använder sig av LOC-metoden vilket föga förvånande betyder liquid, oil & cream. De hävdar att håret upplevs mjukare med denna metod så här får man testa sig fram. Min åsikt: då de flesta leave-ins innehåller så kallade "surfektanter" (från engelskans surfectants i brist på bättre översättning) som till exempel behentrimonium methosulfate/chloride så kommer krämen och oljan blandas då dessa ämnen underlättar blandningen av vatten och olja.
 

RSS 2.0