23/04/11

Skulle vilja ha lite askigare hårfärg och enligt neutraliserings-stjärnan nedan så neutraliserar grönt röda pigment...



Men hur får jag tag i gröna pigment, har hört så mycket olika.. Ljus askig toning (men är ask nödvändigtvis grönt?), blanda grön "emo-hårfärg" med inpackning och låt sitta 5 min, silverschampo (men dess violetta pigment neutraliserar väl gult inte rött?).. Åhh vad förvirrande, har både orangea och röpa pigment och jag tänker absolut inte bleka håret.. Hjälp någon?

Love your curls and kinks!


Nytt i badrumsskåpet

100 % rent Kakaosmör! En av de vanligaste ingredienserna i hud- och hårlotions.. Många hudkrämer heter Cocoa Butter men innehåller endast en liten mäng rent kakaosmör. Därför bestämde jag mig för att köpa det rent istället för att använda det med massa kemikalier och konserveringsmedel. Jag har ännu inte använt det på håret men jag smorde in kroppen med det igår och det vart lent som en babyrumpa!! Helt otroligt och det luktar gudomligt.. 110 kr på Gryningen
Love your curls and kinks!


Gryningen!



Ni som älskar organiskt, ekologiskt, biodynamiskt, raw food, kosttillskott och liknande måste besöka Gryningen på Medborgarplatsen. Dem har allt! Folkungagatan 68

Love your curls and kinks!

Nytt

Ett örngott i silke från Empress Silkwear, skyddar håret mot slitage som kan uppstå genom friktion mot vanliga bomullsörngott. Bomull är löst flätat och håret fastnar mellan dess håigheter, bomull suger även ut fukt från håret. Blacknuss ca 450 kr... Om ni åker till England eller USA se till att köpa där, där är de mycket billigare!




Love your curls and kink!


Tvätt-tips


När jag sektionstvättar mitt hår brukar jag använda en gammal applikationsflaska med lång pip eftersom att jag på så sätt kan applicera schampot i rötterna utan att förstöra mina twists. Jag fyller flaskan till hälften med vatten och hälften schampo, på så sätt drygar jag dels ut produkten och den blir enklare att jobba med eftersom schampo ibland är lite för tjockt. Sån här flaska går att köpa på vissa frisörnätbutiker annars kan bara bara köpa hårfärg billigt på typ ÖoB så får man med en flaska, glöm inte att diska den noggrant bara! Det är även en mindre version av en sådan här flaska som jag använder för Ricinoljan, vill inte ha den i hela håret utan bara rötterna och då underlättar flaskan det..

Love your curls and kinks!


Malaan Ajang/ Short, Slicked Back & Parted



Hopplöst vackra sudanesiska modellen Malaan Ajang är så snygg i sin korta sidoslickade frisyr, hair-gel och en fine-toothed comb gör tricket :)

Love your curls and kinks!


Regimen update - Schampoo

Jag har bestämt mig för att testa något nytt och ta tillbaks schampot i min regimen. Varför? Se bara för och efter bilden av hur mitt hår ser ut när jag inte tvättar det utan resp. med schampo.

Så här ser mitt hår ut i vanliga fall efter hårtvätt (klicka på bilden för att förstora)


Och såhär såg det som jag visat tidigare ut efter schamponeringen på salongen, hade då inte börjat med BKT utan hade bara färgat håret och schamponerat det och jag tror inte att hårfärg tar fram sådana här lockar (eller, frisörer?)


Ser ni vilken skillnad?? Därför, plus pga dessa anledningar tänkte jag testa att börja använda schampo igen:

1. Många naturals använder mycket oljor, smör och andra produkter i mitt hår som inte helt tvättas bort från håret enbart med balsam. Detta kan vara positivt för pga att håret aldrig blivit torrt och sprött, eftersom det alltid funnits någon form av produkt i det. Det negativa med det är dock att lockarna tyngs ner av allt Shea butter, Balsam, leave-ins och oljor och alla annan konstant build up, lockarna blir inte sådär lätta och bounciga och Shea butter gör mitt hår matt.

2. Min hårbottnen har kliat nått fruktansvärt de senaste 3 månaderna, jag vet att kliande hårbottnen är ett tecken på orenheter, och oavsett hur mycket jag än skrubbat med balsam så kommer det tillbaks efter 4-5 dagar. Tidigare har jag tänkt hellre det än hår som inte går att kamma. Men oren hårbotten kan på lång sikt leda till riktigt ruggiga problem som dålig lukt, mjäll och svamp med mera vilket man inte vill dra på sig! Visst, detta kan helt enkelt vara ett tecken på att jag bara behöver tvätt oftare men jag tvättar det faktiskt hellre ordentligt 1 gång i veckan är att co-wash 2-3 gånger.

3. Problemen som uppstod med kamning trodde jag hade att göra med schampot men de var snarare en kombination av hur mitt hår var while transitioning plus att jag använde dåliga schampon och inte tvättade i sektioner. Vid min senaste hårtvätt (igår) använde jag schampo, sektionstvättade och kammade sedan ut håret utan problem på ca 15 min.

De senaste två åren har jag haft Relaxed hair, Transitioning hair och Natural hair. Tre TOTALT olika hårsorter som kräver totalt olika vård. På mitt permanentade hår kunde jag inte använda för mycket oljor och balsam då vart det fett, på mitt övergångshår var schampo en MARDRÖM det funkade absolut inte att använda schampo för håret var så tovigt och sprött som det var, utan ton av balsam, oljor var min bäste vän, så på det håret rekommenderar jag inte schampo. På mitt naturliga hår har jag märkt att jag inte behöver vara lika rädd för schampo utan mitt hår tål mer, det blir inte det minsta tovigt eller 'stripped' av schampo längre (naturligtvis använder jag inte sulfatschampo, och vissa schampon är naturligtvis bättre än andra). Att endast co-wash var helt rätt regimen för mitt hår och det underlättade och förkortade tiden jag behövde spendera på att kamma mitt hår under min transitioning tid. Men nu ser det annorlunda ut, mitt hår blir inte tovigt och nu har jag 'råd' att tänka mer på hur jag vill att mitt hår ska se ut rent estetiskt och inte endast tänka "vård, vård, vård", nu finns det faktiskt en hel del återfuktande och snälla schampon och schampo-bars på marknaden. Jag älskar dessutom hur mitt hår luktar efter jag schamponerat det, och det håller i flera dagar.

Så mitt råd är detta, beroende vart du är i din natural hair journey så glöm inte att lyssna på ditt hår, samma regimen under hela tiden är inte alltid det bästa, våga testa något nytt och lyssna inte för mycket på alla andra. Tyvärr lärde jag mig tekniken att tvätta håret i sektioner ganska sent. Det hade räddat mitt hår i transitioning-periodens första stadier, faktiskt sektionstvätt och protective stying är de två absolut viktigaste sakerna i afrohårvård, det står jag fast vid.

Notis, igår använde jag Keratinschampot som man ska använda med BKT, Marcia Teixeira Sulfate-Free Color Safe Shampoo, och det känns än så länge pretty amazing, det luktar gott, det gör inte mitt hår strävt eller torrt överhuvudtaget. Undrar om behandlingen har något att göra med hur lättkammat mitt håt är nu? Aja, time will tell :)

Love your curls and kinks!

Just nu



Love your curls and kinks!


BKT Observation

Märker nu drygt en vecka efter behandlingen att håret i sitt lockiga tillstånd har mindre volym uppe mot rötterna, jag kan liksom känna hårbottnen genom håret vilket inte gick förut. Rent estetiskt (uteseendemässigt) gillar jag mer volym uppe på huvudet, speciellt när jag vill ha stort lockigt hår, men tids- och slitagemässigt är det skönt med lite mindre 'body'. Det blir mer kontrollerat om man börjar med lite volym för den kan man alltid 'rufsa' sig till, än att försöka reducera volym vilket är betydligt svårare i alla fall på mitt hår.

Love your curls and kinks!

Inspiration - Black Allure



Love your curls and kinks!


Färgen

Mitt mål var att ljusa upp håret några nyanser men att medföra så lite slitage på håret som möjligt, inte en helt enkel uppgift! Jag färgade håret på Blacknuss Hair n' Care i Stockholm och det var duktiga Mathy som fixade färgen. Jag hade inte en helt klar bild av vad jag ville ha färgmässigt när jag kom till salongen, ofta är folk väldigt bestämda och har en exakt bild av det dem vill ha i huvudet innan de ens pratat med sin frisör, men då blir man ibland bara besviken eftersom det inte alltid är möljigt att få exakt den färg man tänkt sig, i alla fall inte på försa försöket.

Mathy började med att färga två testslingor i mitt hår, med två olika färger så jag skulle få välja vilken jag tyckte var finast. Hur många salonger gör det egentligen? Det gjorde dem på Blacknuss sist jag färgade håret där för snart 3 år sedan vilket jag tycker är väldigt proffisionellt och jag kände direkt att jag var i goda händer och att Mathy verkligen ville att jag skulle bli nöjd med färgen, så plus poäng där!

Min naturliga hårfärg är mörkbrun med både askiga och röda toner, det är alltså inte svart, det är väldigt få som har helt korpsvart färg naturligt. Mitt hår har dock väldigt starka röda pigment och jag minns att jag försökte bleka håret hemma som ung och det blev starkt orange/rött.

Här ser ni min naturliga hårfärg (till vänster) mot svart hår (till höger), svårt att fånga på bild men skillnaden är uppenbar i dagsljus


Efter som mitt hår var helt ofärgat ville jag bestämt inte bleka och inte avfärga håret utan endast ljusarefärga det dvs färga det med en blond färg. Detta går endast att göra på ofärgat mörkt hår och endast några nyanser ljusare, man kan alltså vad jag förstått inte få det blont på detta sätt.

Vi använde nr 8 har jag för mig med så mycket askigt pigment som möjligt och Mathy lade först färgen på längdern aoch lät det sitta ca 40 minuter och sedan la hon färgen i rötterna (eftersom de friskaste håret tar färg snabbast) och lät det sitta ca 10 min. Trots den korta tiden på rötterna vart det mycket ljusare upptill, det blir nästan alltid så så hon lade en toning över rötterna för att försöka jämna ut färgen.

Resultatet vart ljusare än jag trodde vilket jag gillar, det vart brunt med tydliga röda inslag som det alltid blir när man gör det ljusare, om jag verkligen hade velat slippa det röda hade jag fått bleka håret någon nyans ljusare än jag egentligen vill ha det sedan tonat över med någon askig ljusbrun, men det känns som för mycket hustle och slitage. Jag tror att efter några tvättat kommer det röda lägga sig i annat fall kanske jag kör en askig brun toning om några veckor. Det är även färgskiftiningar i håret, det beror på att håret är olika slitet på olika ställen och därmed olika förmöget att ta till sig färgen, igen för ett jämt färgresultat får man avfärga sitt hår sedan färga/ tona över med önskad färg. Nu ser det slingat ut vilket jag faktiskt gillar.




Före och efter bild:


Fatta vilken skillnad på endast ett försök och endast med färgning inte ens blekning.. Jag är jätte nöjd! :D

Love your curls and kinks!


Arganolja/ Maroccan Oil

En mini-review på Arganolja, köpte helt ren kallpressad Arganolja från Crearome och betalade ca 90 kr för 30 ml.. Måste faktiskt säga att jag inte blev mer imponerad av denna "mirakelolja" än jag blir av min Olivolja eller Kokosnötsolja.. Har testat den på både vått och torrt hår och den låser in fukten i håret lika bra som de andra oljorna varken sämre eller bättre.

Så känns den bättre? Nej. Är den bättre? Kanske, den har högre E-vitaminhalt än många andra oljor vilket naturligtvis är bra och det underskattar jag inte. Jag har för övrigt hört att den gör större mirakel för huden än håret, om man har problem med akne och ärr tex. Aja, ska såklart använda upp den flaska jag köpt så får se om jag blir mer imponerad..

Juste! Ett stor minus, LUKTEN!! Den luktar getavföring, kommer ni ihåg hur det alltid luktade på Skansen? Exakt så. Det är verkligen illa för oljan kan alltså inte användas strax innan en utekväll. Visst lukten avtar efter en timma eller så men det känns inte särskilt kul att gå ut och lukta djuravföring så jag använder den bara när jag ska vara hemma hela dagen.



Love your curls and kinks!

Brazilian Keratin Treatment

Här kommer en recension av Brazilian Keratin Treatment som jag gjorde i fredags på Blacknuss Hair n' Care i Stockholm :) Jag har gjort behandlingen förut när jag hade rakpermanentat hår och det jag kan säga om den gången är att behandlingen verkligen håller det den lovar när det kommer till att hålla håret rakt och utrett. Efter jag tvättat håret var kamningen super enkel och håret var verkligen slätt och mjukt, att platta håret var lätt och smidigt och det höll betydligt längre än innan behandlingen.

Den här gången var det lite annorlunda för mig, eller alltså syftet var annorlunda. Vi gjorde inte behandlingen för att det skulle bli rakare vilket det inte heller blev eftersom jag inte gjorde den i kombination med en rakpermanent eller texturizer. Om jag förstått det rätt gör rp håret ca 80-90% rakt och KTH gör det sedan nära 100% rakt. Men har man inte rp eller text så blir inte håret rakare alls, kanske något rakare om man har vågigt hår. Så detta är alltså inte alls en "rakgörande" behandling utan helt enkelt en stärkande behandling :)

För mig var syftet i alla fall snarare och ge håret en protein-boost eftersom att jag färgat håret innan.

Vi både färgade mitt hår och gjorde behandlingen på mig :D Behandlingen går till så att man först tvättar håret med ett speciellt schampo som verkligen ska "strip" håret och göra det föreberett och mer mottagligt för behandlingen. Det här steget var jag livrädd för eftersom jag hade ett minne av att det schampot var sulfatschampo gånger 100 alltså gjorde håret som halm. MEN, till min stora förvåning var det första som slog mig efter att vi sköljt ur schampot var hur definierade och fina mina lockar var, vet inte om det var schampot i sig eller bara det faktum att mitt hår desperat behövde schamponeras, hade inte använt schampo i mitt hår på ca 4 månader inna behandlingen!


Mitt naturliga curl-pattern på texturemässigt obehandlat hår!

Efter detta så applicerades själva behandlingen (Marcia Teixeira Chocolate BKT) sektion efter sektion över hela mitt hår och Mathy fönade in det i mitt hår sedan skulle det plattas för att ytterligare fixeras i håret. Skillnaden den här gången var att håret även skulle tvättas efter så man slipper de där 4 dagarna dagarna efter behandlingen då man som tidigare inte fick tvätta, sätta upp eller i princip röra håret alls. Nu får man styla och hantera håret precis som man vill direkt efter behandlingen, hur skönt som helst.

Som styling efter behandlingen valde jag trot eller ej 4 stycken stora Cornrows istället för föning + plattning, som sagt var jag så trött på rakt hår eftersom jag haft det ca 1 månad innan behandlingen, så jag tänkte varför inte passa på att få en riktigt snygg braidout!

När jag dagen efter tog ut flätorna känder håret otroligt mjukt och följsamt, dagarna efter det har det hållt sig förvånansvärt utrett. Jag blev typiskt nog sjuk och har därför bara haft håret i en knut har inte orkat göra något med det men det känns inte alls särskilt tovigt.

Såhär såg håret ut när plattningen var klar, ville fota hur det råg ut rakt innan vi plattade det och slutligen som sagt gjorde Cornrows



Det jag känner redan nu är att håret känns mycket mindre tovigt än vanligt. Jag har inte kammat håret på 2 dagar men jag kan ändå få in hela handen med särade fingar in längs hårbottnen om ni fattar, vilket i vanliga fall är omöjligt i och med att jag har så tjockt hår. Det är mindre "body" vid rötterna utan att det på något sätt ser tunnare ut, vilket är ganska skönt! När jag tittar på mina individuella hårstrån vilket jag gör ganska ofta (tidsfördriv) ser jag att det är mindre håligheter ni längs hårstråna än det var inna behandlingen. Den har alltså gjort det den lovar när det kommer till att fylla ut hårets proteinlager (som ett extra lager hår)

Allt eftersom när jag tvättar/ plattar mitt hår första gången osv kommer jag ha lite mer att säga om hur det känns så stay tuned :)

TUSEN TACK BLACKNUSS!

Curlformers

Ett stylingverktyg jag verkligen är sugen på att testa är Curlformers, vilket är ett sätt att locka håret. Det verkar superenkelt och snabbt, mycket mer effektivt än till exempel flexirods och papiljotter.. Här är en video av favvo-vloggaren Naptural85



Dessa går att köpa i Sverige, tex på internetsidan lockig.nu. Ett set om 40 Curlformers för mellanlångt hår (upp till 35 cm) kostar 649 kr
Stylingkit för mellanlångt hår
Annars kan du köpa 10 stycken för 149 kr

Starterpack för kort hår

Kroken köper man separat och den kostar 49 kr, jag blir verkligen sugen när jag såg videon! Även fast jag inte egentligen är ett så stort fan av kork-skruvar så skulle detta vara ett alternativ för att stretcha håret..

Love your curls and kinks!

RESULTATET!!

Här är resultatet!! Kom hem sent och ska upp och jobba imorrn (idag) men ville visa hur det blev i alla fall.. Imorrn får ni mer detaljer om jag blev nöjd med färgen eller inte samt min recension om Brazilian Keratin Treatment jag gjorde. Som ni ser har behandlingen inte förändrat mitt curl pattern what so ever, endast tillfört protein till mitt hår, im as for'ed out as ever :) Jag är färdig med rakt hår på ett tag nu, har haft det ca 1 månad nu är the curls back!

VAD TYCKER NI??


Love your curls and kinks!

Today!!

Idag är dagen för min lyx-behandling hos Blacknuss!! Färgning samt protein-boost (Brazilian keratin)! Wish me good luck :)

Love your curls and kinks!


05/04/12

Vill tacka er för er feedback ang att jag ska färga mitt hår, några av er var oroade att jag skulle slita på mitt hår för mycket. Naturligtvis sliter färgning på håret, men jag är vid en punkt då jag känner att jag nått mitt hårmål (att nå BSL) så nu känner jag att det är dags att experimentera lite, dvs ny hårfärg! Jag har haft sån fokus och disciplin de senaste 2 åren när det gäller hår, har inte gjort någonting som överhuvudtaget skulle slita på håret, men nu måste jag leva lite, ta lite risker haha! Om håret går av så är det inte hela världen för mig, då börjar jag bara om! Till skillnad från 2 år sedan så vet jag nu hur jag ska ta hand om mitt hår för att växa det långt och starkt så jag skulle bara se det som en ny rolig utmaning att börja om.

Det är inte så att jag ska bleka/avfärga mitt hår. Eftersom att jag har min naturliga hårfärg behöver jag endast ljusarefärga håret, alltså färga det blont för att ljusa upp det några steg, som sagt det sliter också, men det slitaget går inte att jämföra med tex blekning.

För att i alla fall undvika att håret går av kommer jag regelbundet att göra Proteinbehandlingar eftersom färgning skalar bort ett lager protein från hårstrået. Jag har en tid hos Blacknuss hair N' Care i Stockholm där jag färgat håret tidigare, jag kommer även att göra en av deras proetinbehandlingar efter färgningen så jag är inte alls särskilt oroad :)

Tidigare jag gjorde ljust hår hade jag rakpermanentat håret, avfärgat det från kolsvart färg OCH färgat och det gick inte av. Nu har jag helt naturligt hår och ska som sagt endast ljusarefärga so i should be fine :)


Love your curls and kinks!

Läsarfråga

heej vännen, hoppas alla är bra med dig!
Jag behöver verkligen din hjälp.. Det är så här jag är från ethiopien och har ett stort och jätte tjockt afro. Men när jag använder plattång så är det som fortfarande stort.
Jag brukar ofta fläta mitt hår eller ha weaving, men just nu känner jag att jag bara ska mitt afro hår ett tag. Du skulle vara guld värd om du kunde tipsa mig om hur jag ska fixa det och några olika frisyrer! take care <3


Hello! :D Tjockt afro det gillas starkt! Men det kan förvissa bli svårt att sköta om man är van vid weaves och flätor. Det kan vara bra att ta det lite i etapper, babysteps tills du lär dig hur du stylar ditt naturliga hår straight out the shower som jag brukar säga. Ett tips är att varje kväll spraya håret lätt med vatten, det behöver inte bli blött utan bara lät fuktigt.. Du kommer direkt märka hur mycket lättare ditt håt är att arbeta med när det är lite fuktigt. Detta rekommenderar jag att du gör varje gång du vill styla ditt hår. Efter det kan du applicera lite balsam eller Leave-In Conditioner + en olja eller lite Aloe Vera Juice, detta gör håret ytterligare lätthanterligt.

Det första jag kommer att tänka på eftersom du skriver att du vill ha ditt afro naturligt är flätor, nu vet jag ju inte vilken längd du har men om det är hak-axelläng så fungerar detta. Sektionera in håret i 4-5 sektioner för mer volym, alltså större hår eller 8-10 sektioner för mindre lockar och mer "stylad" look.. Jag brukar köra efter det jag har tid med just då. Jag gillar dock braid-outs bäst på mig när jag inte gör för många flätor...

Fingerkamma sektionerna NOGGRANT och kamma dem eventuellt försiktigt med en bradtandad kam, sedan flätar du upp dem, ganska tight du ska inte dra i håret men för en snygg braid-out ska flätorna vara ganska strikta. Fäst dem i en lös toft, på med sov-skydded och hoppa i säng!

Nästa morgon smörjer du in händerna i din favorit olja och tar upp flätorna. Börja med att endast ta ut flätorna separera inte de 3 flätsektionerna innan alla flätor är uttagna. När alla är klara vänd upp och ner på huvudet skaka och sedan kan du eventuellt separera flätorna mer. Ready to go! För extra volym spraya håret med vatten innan du tar ut flätorna, frisyren blir då mindre rigid men också mer tovig för dig att hantera följande kväll... Gör inte detta om shrinkage stör dig, vattnet kommer få håret att curl up ytterligare

Det viktigaste när du stylar afrohår är att du alltid återfuktar/återfettar det innan du börjar, att du inte använder för starka styling produkter med tex Alcohol Denat (en produkt jag varmt rekommenderar är ORS Lock & Twist Gel), du vill inte heller ha stylingprodukter med silikoner, Mineral Olja om du inte planerar att tvätta håret regelbundet efter varje styling med schampo, läs, varje dag. Till sist att du alltis "låser" håret i Protective Styles innan du går och lägger dig :)

Här är en bild på mig när jag gjort detta, hade i 5 flätor :)


Resultatet blir stora mjuka lockar och volym, mitt här är BSL på den här bilden alltså dubbelt så långt när det är rakt. Det är en sak jag älskar med vårat hår man får varje dag välja om man känner för långt, kort, lockigt, krulligt, vågigt, platt eller stort hår! Oändligt många valmöjligheter i love it!

Love your curls and kinks!

RSS 2.0