31/08/11

Så här ser håret ut idag :)




Love your curls and kinks!

Ett sent svar

Fick en fråga om Brazilian Keratin Treatment för några veckor sedan, och ja, både frisörskan och jag var tvugna att använda munskydd, vilket var lite obehagligt. Tror till och med att behandligen var förbjuden ett tag på grund av att keratinet innehåller något ämne som är skadligt att andas in. Jag vet att det nu finns en behandling som ska vara lite skonsammare skonsammare som heter Brazilian Blow-out som är otroligt populär, den håller håret utredet i upp till 10 månader, men innehåller även den skadliga ämnen

Text från en frisörs blogg som ni hittar HÄR

"Brazilian Blowout är en keratinbaserad hårprodukt. Nästan alla keratinbaserade mjukgörande hårprodukter innehåller någon form av Formaldehyde, en giftig gas som i dess rena form är hälsovådlig. Är gasen kemiskt utblandad i vatten eller något annat ämne kallas det att produkten är Formaldehyde-fri, men kan frigöras och orsaka obehagliga hälsotillstånd. Trots detta är det helt lagligt att använda detta ämne i hårprodukter. Att just Brazilian Blowout nämns är för att många frisörer och stylister klagat på bl.a. irriterade ögon och näsblod när de utfört Brazilian Blowout-behandlingar trots att det skall vara helt fritt från detta ämne. Undersökningar har gjorts och har bekräftat misstankarna.

Du kan bli utsatt för Formaldehyde genom att andas in det, om det kommer in i Dina ögon eller om det är tillsatt i en produkt som Du kan få på huden. Du kan även bli utsatt för det av misstag genom att Du rör vid Ditt ansikte, äter mat eller dricker något efter användning av en produkt som innehåller Formaldehyde utan att Du tvättar händerna först. Det kan irritera ögon och näsa, orsaka hosta och väsande andning. Det kan även leda till allergiska reaktioner på huden, i ögonen, i lungorna såsom astmaliknande andningsproblem, hudutslag och klåda. När Formaldehyde finns i en produkt och kommer i kontakt med ögonen kan det skada ögonen allvarligt och till och med leda till blindhet. Formaldehyde kan kopplas ihop med näs- och lungcancer. Oavsett om denna gas finns i en produkt eller i luften är den hälsovådlig."

Så var försiktiga och se att ni gör behandlingarna hos en frisör med licens eller lång erfarenhet!

Love your curls and kinks!


TEXTURIZER

Texturizer eller Texture Softener är en mild relaxer som inte totalförändrar hårets curlpattern men det har ändå rakpermanentsegenskaper i och med att det gör håret lättare att kamma och löser upp lockarna något. Du får behålla ditt naturliga hårs egenskaper samtidigt som håret ändå slätas ut, om man har stora problem med shrinkage så kan texturizers vara en räddning i och med att de tighta korkskruvarna dras ut något.

Det här låter ju helt perfekt, man får det bästa av båda världarna, men dont get it twisted. Texturizers må vara "mild" rakpermanent men det är ändå rakpermanent och innehåller flera av de aktiva ämnen som rakpermanentskrämer består av. Jag har funderat på att göra en texturizer, och funderar fortfarande på att testa på en slinga för att se hur det blir.. mest för att kamningen ska bli enklare. Men å andra sidan om jag gör en Texturizer, vad var då meningen att go natural från första början. Texturizer är bara ytterligare ett sätt bland många att ändra sitt naturliga utseende så det skulle inte kännas helt bra..

Soft & Beautiful Just For me's hemsida har de följande bild som beskriver hur deras Texture Softener för barn fungerar


För det första så bryts inte mitt hår det minsta när jag kammar det, FÖRUTSATT att jag har tid och tålamod, kammar håret blött när det är genomdränkt med ett slippery balsam eller leave-in, så texten under bild nr 1 är ganska missvisande, men visst uppstår det knots på de flesta småkrulliga hår.

Bild nummer 2. Jag vet inte hur ni tänker, men dom där gröna magiska spiralerna lurar mig inte, texturizer fungerar precis på samma sätt som relaxers, men det lämnas kvar i håret betydligt kortare (ca 5 min)
"Texture softener is basically a relaxer and works in the same way. Both break down chemical bonds within the hair strand. Hair is then combed into desired curl pattern and a neutralization process re-forms the broken chemical bonds into the hairs new shape. Texture softener, much like perms and relaxers, changes part of the chemical makeup of your hair. Because of this chemical change, your hair stays texturized until it eventually is trimmed off." Nuff said

Bild nummer 3 är missvisande därför att, ÄVEN fast håret kanske blir enklare att kamma av texturizers, vilket jag absolut tror att det blir, så har du fortfarande lockigt afrohår, och det ligger i lockigt hårs nature att tangle.. Så du kanske blir besviken när du inser att du delvis har förlorat dina orginallockar till priset av att du ändå måste spendera relativt mycket tid på att kamma håret..

Det är typ omöjligt att hitta before and after bilder vet inte om det är ett bra eller dåligt tecken men den här bilden finns alla fall på Soft & Beautiful Just For Me's hemsida om hur håret blir efter en texture softener

(HENNES HÅR VAR JU 1000 GÅNGER FINARE INNAN!!!, nu ser hon ut som en blöt pudel. Det är så uppenbart hur de bad henne att INTE le stort på första bilden och ser ni det superfejkade leendet på den sista bilden haha)

Love your kinks and curls!

Hårtvätt

Tvättade håret nyss, efter ca 2 veckor med "platt" hår. Tycker det är lite läskigt, när jag haft mitt hår platt under en längre tid blir det inte fullt afro förrän typ 3 hårtvättar. Det har inte lika mycket volym och lika mycket lockar då.. tror det är ett tecken på att jag inte ska platta håret för jag gillar verkligen inte hur det är nu, visst är det stort men inte särskilt definierade lockar men ändå väldigt "ihopkrympt".. skumt.

Hann ta en snabb bild, dålig kvalite men jag hade inte tiden att leta fram kameran så det blev webcam haha. Här är det helt ofixat bara tvättat och kammat med balsam i. Använde Organics Hair Mayonnaise inpackning idag och TRESemme Naturals balsamet



Love your kinks and curls!

Shingled hair

Jag älskar möjligheterna som kommer med afrohår, frisyrerna är oändliga! Och det finns säkert 1000 olika sätt att tvätta, kamma och styla håret, den senaste metoden jag upptäckt kallas the shingling method. Den ska inte förväxlas med det svenska begreppet att shingla håret vilket innebär att man rakar/ klipper håret kort i nacken om jag förstår det rätt. The Shingling method går ut på att man:

1. Wet hair
2. Shampoo hair and detangle.
3. Take section of hair and apply creamy conditioner from roots to tips while stretching hair to elongate.
4. Do this all over hair
5. Sit under dryer or diffuse with blow dryer. If you use a blow dryer also stretch hair at the same time.
6. Apply leave in conditioner and some gel.

(HÄR hittar ni The Shingling Method 101, lite bilder och så)

Det är framför allt Miss Jessies Shingled method som jag utgått ifrån, har även funnit massa andra tips och stylingmetoder på den hemsidan..

Love your curls and kinks!


25/08/11

Vart nyss rätt irriterad på mig själv över mitt val av bloggnamn. Detta är ju en afrohårblogg öppen för alla med alla olika hårtyper men med afrohår som fokus. Men varför heter den love your curls, alla med afro har inte lockigt hår, vissa har skruvar, vissa har Z-lockar och vissa har inga lockar alls utan mjuka fylliga kinks. My bad. Erkänner detta misstag men finns inte mycket att göra förutom att ersätta mitt "outro" med:

Love your curls and kinks!

kink·y (kngk)
adj. kink·i·er, kink·i·est 1. Tightly twisted or curled: kinky hair

The hair-length debate

Jag tycker att debatten om hårlängd har spårat ur, liksom ju längre ditt hår är desto bättre kvalite har det.. I DONT THINK SO.

På båda dessa bilder ser vi relativt långt hår, men det är så tunt att det nästan är obefintligt, bl a skandinavist hår har tex förmågan att lätt växa sig långt, men tjockhet och volym brister det rejält på (i många fall inte alltid)

Jag minns tydligt när Tyra publicerade denna bild på sitt riktiga hår för första gången, och alla vart förvånade över att hon hade så långt hår, vad som oftast brukar anses som "good hair" i USA.. crazy innit?
 

Afrohår däremot är ofta (inte alltid) tjockt och fylligt med otrolig volym, men växer sig sällan ner mot midjan i sitt naturliga tillstånd i alla fall (nu generaliserar jag väldigt grovt i brist på tid, jag har alltid ansett att afrohår har kapacitet att växa hur långt som helst men många svarta manipulerar sitt hår genom rakpermenent mm så till den grad att det hämmar växtförmågan)

(Mitt hår är i ungefär den här längden men mina lockar är mindre)

Varför jag tar upp detta är för att jag stör mig otroligt mycket på hur folk som inte har kunskap om mitt hår ständigt använder sig av sina egna erfarenheter och referenser för att bedöma det. Ditt hår når till axlarna, alltså är det kort.. nej det stämmer inte, allt är relativt. Det beror också på vad man värderar, jag tar tjockt och fylligt hår framför långt tunt hår everyday of the week.

Långt hår är fint, kort hår är fint, lockigt hår är fint, afrohår är bangin! Haha nej men det blir alltid fel när man jämför hårtyper som har väldigt lite genemsamt. Tex att afrohår är "sämre" för att det är torrare än andra hårtyper får jag höra jämt och ständigt, men jag går själv inte runt och säger att alla andra hårtyper är sämre än afrohår för att det är tunnare.. Att ständigt få höra detta påverkar många unga tjejer så till den grad att de känner sig tvugna att använda starka kemikalier för att ändra sitt utseende, and that pisses me off..


Love your curls!

Dröm håret

Den här tjejen var verkligen en enorm inspirationskälla för mig när jag började transition, bland alla weaved-up lacefrontbärande celebs var det otroligt uppfriskande att se Yaya rock sitt naturliga hår. Nu har artister som Solange Knowles och Erykah Badu hakat på trenden med naturligt hår! Sen är hon otroligt vacker med en perfekt kombination av brains and beauty



Love you curls!


Om nya kategorin

Jag lade nyss till en kategori, kallar den Trial and error, haha jag är verkligen inget proffs på det här med afrohår, även fast jag lär mig mer och mer, och ibland failar jag riktigt ordentligt, som det jag nyligen berättade med plattningen. Man ska ha lite självdistans och kunna berätta om när saker går fel så.. here goes..

Hårmisstag jag begått under mina 22 år

  • Rakpermanentat håret, skyller dock detta på min mamma
  • Plattat håret för mycket, även fast jag till mitt försvar kan säga att då jag rakpermanentade håret plattade jag det 1-3 gånger i veckan och mitt hår verkade friskt och växte sig långt under brösten
  • Daglig användning av de där standardtoffsarna med metallbit på, de sliter otroligt mycket på håret.. Ska nog skriva nästa inlägg om det..
  • Fuskar ofta med användningen av silkesscarf om håret när jag sover, jag har ett silkesörngott men det glider jämt av kudden och ja, ibland (läs: oftast) är jag för lat för att sätta det på kudden igen
  • Det kan ibland gå upp till 2 veckor utan att jag kammar håret, resonerar så att håret får vila, men oftast handar det om att jag har för mycket annat att göra (läs: orkar inte göra det)
  • När jag var 16 år ville jag se ut som Beyonce och slingade håret, hemma, men H&M:s blondaste hårfärg.. Det vart orange
  • Första gången jag testade att använda papiljotter, trodde att jag också kunde använda sådana dära med typ kardborrestrån, så lämnade jag dem på huvudet några extra dagar för att jag trodde att lockarna på så vis skulle blir mer definierade.. det slutade med att håret tovade fast i papiljotterna och jag kunde knappt få bort dem, men tillslut efter många om och men fick jag av dem, tillsammans med hälften av mitt hår
  • Min första weave, jag vill se ut som Naomi Campbell med lugg, det såg hemskt ut allt hår var insytt på ett ganska slarvigt sett med tjocka flätor, så den weaven gjorde att mitt huvud såg ca 4 cm längre ut
  • Min första weave, jag var så exited och ville verkligen göra det just den dagen, men hon hade inget hår i rätt färg (jag ville ha mörkbrunt äkta hår) så jag gjorde halva huvudet med mörkbrunt plasthår och den andra halvan med rött hår, sedan försökte jag färga det röd håret brunt hemma.. kan tilLägga att det inte är lätt att färga hår som är PÅsytt, du vill ju färga rötterna men inte få Färg på ditt egna hår under.. KATASTROF!

Haha aja det får va nog for now, hoppas nu inte att ni bojkottar mina råd, men kom ihåg practise makes perfect

Love your curls!


Trial and error: att platta afrohår

Jag har som sagt inte vågat platta mitt afro sedan jag slutade göra rakpermanent. Med undantag för när jag haft weave så har jag bara plattat det håret runt benan som inte varit inflätat, det har då blivit helt bone straight och smält in perfekt med det indiska håret jag sytt in. Men för någon vecka sen bestämde jag mig ändå (efter mycket tjat av min tjejkompis) för att platta håret. Let me tell you.. Det var en kamp!

Alltså, jag tvättade håret, kammade det, delade in det i ca 10 sektioner, kammade dem igen om fönade dem (att föna håret var läskigare än att platta det, känns så onaturligt när drypande blött hår blir snustorrt på 10 sek, tar annars ca 2-3 timmar för mitt hår att torka, över ett dygn och det är uppsatt) sedan plattade jag det. För att mitt hår ska bli platt kan jag inte platta mer än ca 1-3 cm3 alltså en slinga lika stor som ca 2 fingrar för mitt hår är så tjockt att om jag tar större slingor kommerbara håret som får "direktkontakt" med plattången att bil rakt.. did that make any sense?

Men rakt vart det, tyvärr tog jag ingen bild men jag ska nog göra det till helgen bara för att få en bild, för det vart stoor skillnad.. inte till det bättre enligt mig trots att många anser det. Jag anser att mitt hår är allra finast i sitt naturliga tillstånd, när det är plattat ser de bara rätt tråkigt ut.

Problemet kom när jag gick ut, när jag hade promenerat på stan ca 1 timme (det var inte regn eller fukt i luften) så hade mitt platta hår förvandlats till något slags rakt afro. Det var enormt stort, men inte alls lockigt.. Är det detta som kallas frizz? När jag hade raktpermanentat hår var detta aldrig ett problem. Det kändes liksom så jävla ovärt att jag hade spenderat 3 timmar på att platta håret och efter en timme var det enormt. Nära huvudet var det fortfarande rakt och platt, men längderna och topparna hade otroligt mycket volym. Har detta hänt er? Kanske var pga produkterna jag använde, i brist på annat använde jag ett värmeskydd från Motions (tar emot att köpa ett dyrt då jag plattar håret typ 1 gång/halvår)

Så här såg det ungefär ut före och efter, UTAN att överdriva (det är inte jag på bilderna)

Före, glansigt och rakt, precis som på bilden, MEN håret jag har på bakre delen av huvudet blir inte såhär rakt och shiny, det är så pass coily att det nästan inte går att "dra ut" lockarna totalt när det plattas, platt blir det men inte totalt rakt


Exakt denna volym, minus lockarna.. Efter 1 timme utomhus!! Betyder detta att jag måste använda massa spray och produkter.. usch

(Ps jag tycker faktist att håret på bild 2 är bangin, och mitt stora raka hår var ganska hett och drog till sig många blickar, MEN that was not what i was going for, jag ville ju faktist testa att ha det rakt för en gångs skull :P)

Love your curls

Im back

Har varit borta ett bra tag, dels för att jag rest lite men också för att jag inte haft internet på mer än 1 månad (comhem jävlarna) men now im back!

Såg en kommentar om minilockpermanent på skandinavist hår, jag har faktist aldrig sett hur det blir så om du som lämnade kommentaren igen kikar in här får du gärna skicka en bild och berätta om hur det vart! Hur länge håller lockarna? Kan tänka mig att så fort du får new growth eller när håret blir fett så bir det rätt platt nära huvudet..

Love your curs!

RSS 2.0