Braid-out

Det här blir väl dag 3 av min braid-out skulle jag tro, har flätat om det varje kväll. Alldeles nyss nu innan jag flätade om det för kvällen applicerade jag min egenblandade leave-in (Paul Mitchell's The Conditioner, Oliv olja och Shea smör) och jag har hållt på med det en hel del med händerna men mina lockar är envisa och de försvinner inte i första taget.

Ville fluffa upp håret lite för att se hur det såg ut


Love your curls and kinks!


Produkttips! MOP Mised Greens Conditioner

Produkttips! Denna produkt hittade jag på en frisörsalong bredvid Kicks i Gallerian. Baserat på ingredienserna ser det här balsamet/inpckningen helt grym ut. Den heter Mixed Greens Conditioner

"MOP Mixed Greens Conditioner är ett näringsrikt balsam som återfuktar det mest uttorkade och skadade hår. En mjukgörande behandling med ett fantastiskt urval av extrakter av alfalfa, kronärtskocka, gurka, persilja och vattenkrasse. Lägg till en skvätt rosmarinolja för lyster, olivolja för näring och avsluta med äppelcidervinäger för extra mjukhet och lätthanterlighet. Grönt är skönt!"
Hårtyper: Normalt till torrt, grovt hår.
Storlek: 300 ml

MOP - Modern Organic Products skapar de bästa möjliga naturliga och ekologiska hårvårdsprodukterna för salongs- och hemmabruk. MOP bygger på enkelhet och ökat medvetande kring vår omvärld.


Ingredienser: Water (Aqua), Cetearyl Alcohol, PEG-40 Castor Oil, Stearalkonium Chloride, Behentrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Ceteareth-20, Phenoxyethanol, Phospholipids, Olea Europaea (Olive)Fruit Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil, Panthenol, Cider Vinegar (Acetum) (*Apples), Matricaria (Chamomilla Recutita) Oil, Molasses (Saccharum Officinarum), Sodium Alginate, Solanum Tuberosum (Potato) Starch, Glycerin (*Vegetable Oil), Medicago Sativa (Alfalfa) Extract (2), Cynara Scolymus (Artichoke) Leaf Extract (2), Arctium Lappa Root Extract (2), Carum Petroselinum (Parsley) Extract (2), Nasturtium Officinale Extract, Yucca Glauca Root Extract, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Citrus Grandis (Grapefruit) Seed Extract, Quillaja Saponaria Bark Extract (*Soap Bark), Stearamidopropyl Dimethylamine, Hydroxyethylcellulose, Citric Acid (*Molasses), Fragrance (Parfum), Methylparaben, Propylparaben.

Love your curls and kinks!

(PS) Jag har själv inte testat denna så jag rekommenderar den endast pga ingredienserna och andra recensioner!



Myter om afrohår, nr 3

Naturligt hår och hårbottnen behöver grease, hårfett i olika former, tex Mineral Oil

WRONG!

Med 'grease' menas hårfett i krämform som många tror att afrohår mår bra av. Detta stämmer inte.
Ditt hår behöver det inte för att:

1. Det penetrerar ändå inte in i håret och ger det näring utan det lägger sig sm en tunn film utanpå hårstrået
2. Håret behöver fukt, inte fett
3. Mitt hår blev bara ännu torrare dagen efter, när jag dum som jag var använde sådant
4. Det ger håret artificiell glans, som kanske lurar dig att tro att håret mår bra. Men under denna beläggning blir ditt hår torrare och torrare
5. Jag har läst - inte säker på om det stämmer - att Mineral Oil/Petrolatum/Lanolin/Parrafinum Liquidum täpper igen hårsäcken och gör så ditt hår växer långsammare

Din hårbotten behöver det inte för att:

1. Bredvid varje hårstrå finns en talgkörtel som kallas Sebaceous gland, denna körtel utsöndrar ett ämne som kallas Sebum. Derra ämne har som uppgift att smörja håret och hårbottnen med naturliga oljor från kroppen (detta ämne är det som gör att kaukasiskt hår ser fett/smutsigt ut efter några dagar utan tvätt). Kroppen kan alltså återfetta hårbottnen själv och behöver inget syntetiskt fett för det. På kaukasiskt hår glider seabum:et längs med hårbottnen och smörjer in det, av någon anledning sker inte detta på afrohår, vi får i princip aldrig fett hår (inte jag i alla fall), därför måste vi återfukta håret ofta, men inte hårbottnen.


Braid-out

Sov med flätor i förrgår, behövde lite omväxling från Twists. Gjorde 5 stycken i alla fall på väl utrett hår som jag hade haft en twist-out på sedan dagen innan.

Om ni gör flätor eller twists ofta är bra att göra dem på olika sektioner, så man inte alltid tar samma sektioner och benorna är på samma ställe. Såhär såg håret på på kvällen igår när jag tog ut flätorna




Såhär ser håret ut när jag inte gör varken braid- eller twist-out. Gillar verkligen båda stilarna, men olika dagar är man ute efter olika resultat. Afrofrisyren blir lättare tovig därför väljer jag att ha så mer sällan, only on special occaisons :)


Love your curls and kinks!


Spray-bottle

Inne på In & Finn igår hittade jag en söt liten Sprayflaska, för bara 10 kr! Perfekt för vatten+glycerinmix, vatten+balsammix, vatten+oljemix  eller annan blandning..


Love your curls and kinks!


Produkter

Två balsam som nämns överallt på hårbloggarna jag läser är Aussie Moist Conditioner och Herbal Essences Hello Hydration. Dom sägs vara de bästa balsamen i mellanprisklassen (i Usa är Aussie produkterna mycket billigare än här). Inga av dom här balsamen finns i Sverige även fast båda Ausse och HH finns, vet inte varför dom inte tagit in just de här produkterna (Aussies Miracle Moist ska vara det motsvarande men det är inte samma ingredienser). Ända sedan jag började ta hand om mitt hår på riktigt har jag velat testa de här balsamen så jag har helt chockad när jag hittade HH balsamet igår på In & Finn! Det negativa var att de sålde balsamet i pack. Alltså man var tvungen att köpa två schampon om 250 ml så fick man ETT balsam med om 75 ml, alltså ett jättelitet balsam! Jag köpte packet i alla fall eftersom trion bara kostade 40 kronor, men balsamet kommer bara räcka till en tvätt :/ Schampona innehåller båda Ammonium Laureth Sulfate och Ammonium Lauryl Sulfate så de kommer åka rätt i soptunnan.


Vart även besviken då jag insåg att balsamen innehåller Silikon, det gör mig helt förvirrad. Jag har hört sååå mycket gott om det här balsamet så jag trodde det skulle vara silikonfritt. Men jag kommer behöva schamponera mitt hår med ett clarifying Schampoo ändå rätt snart så jag tänker i alla fall testa det.
Ingredienser: Water/Eau, Stearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Bis-Amino-Propyl Dimethicone, Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Extract, Orchis Mascula Flower Extract, Zea Mays (Corn) Silk Extract, Fragrance/Parfum, Benzyl Alcohol, Disodium EDTA, Sodium Hydroxide, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Blue 1.

Aussie Moist Conditioner
, om ni åker förbi USA, Tyskland eller UK säg till så kan jag tipsa om supermånga bra produkter som itne finns här!



Ingredienser: Water, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Glutamic Acid, Fragrance, Bis-Aminopropyl Dimethicone, Benzyl Alcohol, Edta, Ecklonia Radiata Extract (Australian Sea Kelp), Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Aloe Barbadensis Leaf Juice Extract, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone.

PS. Jag vill inte vara en sån som bara skriver om metoder som jag använder, eller som tror att det är den enda rätta metoden. Därför tipsar jag om alla sorters produkter, även de som innehåller silikon som jag personligen försöker undvika. MEN, de här två balsamen är några av de som sägs ska vara allra mest utredande, och om man kämpar väldigt mycket med kamningen så är det bättre att använda ett silikonbalsam om man upplever att det funkar bäst, än att slita sönder sitt hår med kammen. OM man vill använda silikonbalsam måste man dock tvätta håret regelbunder med Coco Betaine eller Cocoamidopropyl Betain, man behöver dock itne använda SLS eller ALS.

Love your curls and kinks!


Reminiscing the Wash and Go



Love your curls and kinks!


Shed hair/ Broken hair/ Och en lurvig hårboll *haha*

Det är inte alltid så lätt att veta skillnaden mellan hår som brutits av och hår som lossnat på naturlig väg. Ett första tips är att använda ögonen, om hårstrået du tittar på är kortare än ditt övriga hår är det antagligen avbrutet, om det är lika långt som ditt hårär det antagligen tappat på naturlig väg.

Hår som lossnat naturligt har också en vit "kula" på början av hårstrået. Bulb kallas den på engelska hittar ingen svensk översättning, det är i alla fall själva roten (kanske det som är det svenska ordet). Nedan kan ni se den i alla fall, den gul/vita början på hårstrået


Helt naturligt så tappar man runt 100 hårstrån varje dag, och om du bara tvättar och kammar håret 1 gång i veckan är det alltså minst 700 hårstrån som du kommer få kamma bort på tvättdagen! Många blir jätte shockerade av detta om de kanske är vana vid att kamma/tvätta håret flera gånger i veckan, så tror de att de kommer tappa allt sitt hår. men det finns alltså ingen anledning att vara orolig.

Kimmaytube har ett super bra tips för de som nojar över detta. Nu kanske det här låter rätt skumt och äckligt för vissa. Men hon sparar det hår hon tappar vid varje kamningstillfälle i små plastpåsar markerade med datum på. På så sätt kan hon jämföra vilka rutiner, vilken kost osv som leder till att hon tappar mer hår. Hon behöver alltså inte oroa sig förrän hon ser något ovanligt.

Att ha en låda med gammalt hår känns inte jätte aktuellt för mig, även fast jag har gammalt löshår här någonstans så vad är skillnaden egentligen. Men, sist jag tvättade håret sparade jag hårbollen haha! Vid det tillfället var det exakt 7 dagar efter min tidigare hårtvätt. Så jag lät håret torka, sedan rullade jag ihop det till en boll. detta är en normalstor afrokam, satt ni kan få en uppfattning om bollens storlek.



Nu kan ni ha min boll som vägledning. Men bara tills ni gjort er egen, alla tappar olika mycket hår, har olika tjocka hårstrån och olika längd på håret, därför säger inte min boll just dig så mycket egentligen...

Love your curls and kinks!

Body Shop

Gick in på The Body Shop idag för att kolla efter krämer och sånt, så fick jag med prover från Rainforest-linjen jag skrev om igår! Så nu är det upp till test. Haha tjejen i kassan var så söt

Hon - Men.. räcker det här för allt ditt hår nu då? Jag ser ju att du har rätt tjock hår
Jag  - Nej, men det är ingen fara. Det räcker till luggen!
Hon - En sån där burk brukar räcka till allt mitt hår....... Du får komma tillbaks om du behöver mer

 

Love your curls and kinks!


Hur man tvättar naturligt afrohår, fingerutredning, ev schamponering, balsam, inpackning + kamning osv

Att tvätta afrohår är inte bara att hoppa in i duschen utan det finns några grundregler man bör hålla sig till för att göra processen så skonsam för håret som bara möjligt. Ska försöka ta det här riktigt utförligt nu för er som är nya, bli inte avskräckta av alla dessa steg, men det här är ganska bra riktlinjer!

Förarbetet
1a. Utred försiktigt håret med fingarna. Syftet med detta är att försöka att plocka bort de hårstråna som lossnat på naturligt sätt under veckan, så man slipper hantera för mycket 'shed hair' när man väl står i duschen. Now, det här första steget är inte helt självklart. Om jag haft mitt hår utsläppt under veckan, brukar det vara så pass tovigt att jag knappt kan fingerkamma det, då är det bättre att skippa det här steget än att dra i håret. Oliv olja eller annan 'pre-poo' behadling hjälper men man kan alltså strunta i det här steget om håret är extremt tovigt.

1b. Tvätta håret i sektioner. (Valfritt steg, enklare för de erfarna) Dela in håret i 4-6 sektioner, i tofsar, flätor eller twists, detta är egentligen bara gynsamt om man lyckats reda ut håret väl i första steget. Detta snabbar på processen avsevärt och gör kamningssteget senare väldigt mycket enklare.

Själva tvätten
2. Hoppa in i duschen, och skölj håret noggrant i minst 3-5 minuter innan du blandar in schampo/balsam etc. (Inte överdrivet länge dock tänk på de i världen som inte har rinnande vatten!) Massera in vattnet i hårbottnen och se till att ditt hår är helt genomsköljt.

3. Dags för schampo för dem som använder det. Jag rekomenderar ett sulfatfritt schampo med Cocoamidpropyl betaine och- eller Cocobetaine som aktiv ingrediens. Rekomenderar vidare att du oavsätt metod använder ett clarifying/chelating schampo 2-3 gånger/halvår och- eller ett milt organiskt schampo 3-5 gånger/halvår. ACV räcker bara om du ENDAST använder naturliga produkter i håret. Applicera schampot på hårbottnen först, och massera försiktigt in schampot "underifrån", applicera lite vatten för mer lödderhet. Krama sedan in schampot i resten av håret. Obs! detta sista steg är valfritt, vissa anser att schampo är för hårbottnen, inte för håret. Viktigt är i vilket fall att man kramar in och inte gnuggar in schampot i håret. Schamponera inte håret mer än 2 gånger. De som tvättar i sektioner öppnar varje sektion, schamponerar och sköljer den var för sig.

4. Här gör många olika, vissa kör balsam först sedan inpackning. Men jag använder alltid Inpackning efter Schampot men före balsamet.  Applicera inpackningen jämt över hela håret, mer i topparna och längderna än i rötterna, speciellt om du har känslig hårbottnen då vissa inpackningar är rätt starka. En rätt viktig sak att göra nu, förutsatt att inpackningen ger håret 'slip' är att försöka att sektionera håret i 4-6 sektioner i antingen tofsar, flätor eller twists (dom som redan från början tvättar håret i sektioner har redan detta steg klart)

5. Sätt upp sektionerna i en tofs och kliv ur duschen (eller lägg dig i badet för all del). Sätt på en badmössa över huvudet och låt inpackningen verka minst 20 minuter. Värme gör inpackningen flera gånger mer effektiv, det optimala är en steamer eller värmegenererande badmössa men kroppsvärme/varm handduk över badmössan fungerar också.

6. Skölj ur inpackningen, ta bort tofsen men håll gärna sektionerna fördelade, det går superbra att skölja ur inpackningen i twists, man måste bara vara extra noggrann. När du är klar så kramar du ur överflöfigt vatten ur håret. Använd inte en handduk, du vill att håret är ganska rejält blött för nästa steg.

Efter tvätten
7. Dags att gå ur duschen. Nu är det tid för kamningen. Desto mer vatten du har i håret desto enklare blir det, men detta är en avvägning, vissa vill kamma håret i sängen då är det inte så nice med dyblött hår. Hur som helst, kamma håret med en bredtandad kam /denman borste sektion för sektion med ett superutredande balsam i. Glöm för guds skull inte balsamet i det här steget. Ibland så kör jag kamningen när jag har inpackningen i, så blir inte det här sista steget så utdraget, men alla inpackningar är inte superbra utredare, så det är olika beroende på inpackning. Räkna med att det här steget tar tid, stress och dåligt tålamod leder bara till breakage. Om jag tvättar hår som varit protective styled tar kamningen ca 20 min om jag haft wash n go hårstilar (alltså håret från förra tvätten har torkat utsläppt) tar det ca 60 min.

8. När du kammat klart en sektion, fläta, twista eller på annat sätt 'lås' den
. Vårat hår trasslar ihop sig på några sekunder så se till att ha kontroll på alla kammade sektioner.

9. Krama ur eventuellt överflödigt vatten/balsam och låt håret lufttorka. Om du vill skölja ur balsamet så går det också bra (då är leave-in dock nödvändigt, helst en vattenbaserad).

10. Mitt balsam är så pass fuktgivande att jag inte behöver en Leave-in men där får man känna efter själv. Applicera i alla fall en naturlig olja för att låsa in fukten och eventuellt lite Shea Butter på babyhåren.

Här är en video som visar de första stegen, alltså fingerkamning, shcamponering och balsam + kamning. Ser ni hur försiktigt hon hanterar sitt hår, när du sektionerar och fingerutreder så är ett tecken på att du är för hårdhänt att du kan höra friktionen när du separerar ditt hår!

Det hon skriver om att hålla håret utdraget under tiden man schamponerar är superviktigt, samla aldrig håret uppe på huvudet och schamponera så som dom gör i schamporeklamerna!!

 
Några har kommenterat på hennes video att hon inte har typ 4 hår. Det har hon visst. men som hon skirver så har hon haft håret i en twist-out stil och i en knut i två veckor sedan hon sist tvättade håret, resultatet blir då streched hår som är mer lätthanterligt. Mitt hår ser exakt ut som hennes när jag använder mig av de teknikerna!

Love your curls and kinks!

Myter om afrohår, nr 2

Att klippa håret får det att växa snabbare, därmed bör man klippa varannan till var 3: månad

Håret är i biologisk mening dött, det vet alltså inte om vad du gör med dina toppar, därmed reagerar det inte på detta varken genom att växa snabbare eller på annat sätt.

Enda anledningen till att toppklippa håret är om man utsätter håret för saker som får topparna att bli slitna. Detta är naturligtvis svårt att undvika hur skonsam man än är, så man bör toppklippa håret i alla fall 1 gång/6 månader. Det finns dock dem som anser att om man inte på något sätt skadar håret, så finns det ingen anledning att klippa bort 'perfectly healthy hair'. Valet är fritt, om du transition, så måste du dock toppklippa, och bör göra detta i samma takt som nytt hår växer. Använd alltid en sax avsedd för hårklippning, absolut inte en gammal slö sax! Jag klipper mitt hår själv och klipper inte allt hår samtidigt. När jag ser kluvna hårtoppar så klipper jag dom, i naturligt afrohår syns inte ojämn klippning så det oroar jag mig inte över. Men om du plattar håret ofta kan det vara smart att gå till en profissionell frisör för klippning, eller åtminstone klippa allt samtidigt och jämnt

Kom ihåg, det kostar pengar att klippa håret, så det är klart din frisör säger att du behöver toppklippa ofta och att du bör göra det på salong ;)

Love your curls and kinks!

Myter om afrohår, nr 1

Har precis lagt till en ny kategori, där jag tänkte skriva lite om myter (missuppfattningar, felaktiga antaganden) som ofta göra om afrotextured hair. Tycker att dessa myter är viktiga att uppmärksamma då jag personligen ofta får höra okunniga komentarer om mitt hår från folk med alla sorters olika etniska bakgrunder.. Har nämnt de flesta myter förut inbäddade i andra ämnen jag jag vill ha dem som en separat kategori så de blir enkla att hitta.

En ytterligare sak som jag kanske inte klargjort tidigare är att när jag skriver 'naturligt hår' så menar jag hår med afrotextur som inte är kemiskt manipulerat med tex rakpermanent, texturizer osv. Mycket av det jag skriver kan naturligtvis appliceras på kemiskt manipulerat hår och andra hårtyper, men jag använder termen så som den används på många amerikanska hårforum.

I alla fall.................

Nummer 1

Vatten torkar ut naturligt hår

Detta påstående är mestadels falskt men delvis sant. Som jag sagt tidigare är vatten den ultimata fuktgivaren då fukt = vatten. However, att bara skölja håret med vatten kan ge upplevelsen av torrare hår eftersom vatten då bara sköljer bort naturliga oljor från din skalp och sedan avdunstar. Vattnet stannar inte i håret av sig självt, utan det måste låsas in med en olja eller annan sealant. Olika humectants som tex Glycerin i kombination med vatten är även nödvändiga eftersom de binder vattnet till håret.

Love your curls and kinks!

I want her hair!

Drömhåret! Hon har verkligen big hair, tycker det är så fint hur vårat hår växer 'utåt'. Vet inte om det är shrinkage eller klippningen men jag gillar verkligen hennes  frisyr. Hur som helst, det här är ett  realistiskt hårmål för mig, om ca 6 månader - 1 år borde jag vara där :)
Natural Hair Myths

Love your curls and kinks!


Produkt-tips till er som letar hel linje!

Har upptäckt en produktlinje som jag verkligen vill testa, denna gång från The Body Shop. Har läst om deras hårvårdsprodukter förut men av någon anledning har jag inte känns mig så intresserad av Body Shop, trodde inte att dom gjorde hårvårdsprodukter 'på allvar', men efter att jag kollade ingredienserna på dessa produkter så blir jag sugen på att testa

Schampot  heter Rainforest Moisture Shampoo och innehåller inga sulfater utan rengör håret skonsamt och innehåller naturliga oljor

Ingredienser: Aqua (vatten) (lösningsmedel/spädningsmedel), Sucrose (socker)(mjukgörande medel), Disodium Cocoyl Glutamate (ytbehandlande medel av kokosolja), Lauryl Betaine (laurylbetain) (ytbehandlande medel), Laureth-5 Carboxylic Acid (ytbehandlande medel-rengörande medel), Mel (honung) (naturlig tillsats), PEG-55 Propylene Glycol Oleate (ytbehandlande medel), Propylene Glycol (propylenglykol) (fuktbindare), Sodium Chloride (natriumklorid) (konsistensgivare), Glycerin (fuktbindare), Parfum (doftämne), Polyglyceryl-4 Caprate (mjukgörande medel), Sodium Benzoate (natriumbensoat) (konserveringmsedel), Sucrose Laurate (mjukgörande medel), Isopropyl Alcohol (lösningsmedel), Polyquaternium-6 (mjukgörande medel), Salicylic Acid (salicylsyra) (konserveringsmedel/mjukgörande medel), Citric Acid (citronsyra) (pH-justerare), Schinziophyton Rautanenii Kernel Oil (mankettifröolja) (mjukgörande medel), Pentaclethra Macroloba Seed Oil (pracaxiolja) (mjukgörande medel), Sodium Hydroxide (natriumhydroxid) (pH-justerare), Tocopherol (tokoferol) (antioxidant).

Balsamet heter Rainforest Moisture Hair Conditioner och innehåller inga silikoner, parabener, färgämnen eller polyquaternier! Detta måste jag testa, kanske slår mitt TRESemme Naturals. WOW okey lets not get carried away var jag tvungen att säga till mig själv nu men måste verkligen testa.

Här är ingredienserna: Aqua (vatten) (lösningsmedel/spädningsmedel), Cetearyl Alcohol (cetearylalkohol) (emulgeringsmedel), Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate (antistatiskt ämne), Cocos Nucifera Oil (kokosnötsolja) (mjukgörande medel), Orbignya Oleifera Seed Oil (babassuolja) (mjukgörande medel), Citric Acid (citronsyra) (pH-justerare), Cetyl Esters (cetylestrar) (mjukgörande medel), Sodium Benzoate (natriumbensoat) (konserveringsmedel), Parfum (doftämne), Hydroxypropyl Guar (emulsionsstabiliserare, konsistensgivande medel), Schinziophyton Rautanenii Kernel Oil (mankettiolja) (mjukgörande medel), Salicylic Acid (salicylsyra) (konserveringsmedel/mjukgörande medel), Mel (honung) (naturlig tillsats), Pentaclethra Macroloba Seed Oil (pracaxiolja) (mjukgörande medel), Tocopherol (tokoferol) (antioxidant).



Inpackningen heter Rainforest Moisture Hair Butter heter den och innehåller inte heller silikoner, parabener, färgämnen eller polyquaternier.. verkar för bra för att vara sant! Om det är så att någon av er letar efter en inpackning så kanske det här kan vara något. Tyvärr har jag
precis köpt en inpackning (en rätt fattig också för den delen, av ingrediensförteckningen att döma i alla fall), men jag sätter den här på min lista av produkter jag ska köpa när alla mina är slut :)

Ingredienser: Aqua (vatten) (lösningsmedel/spädningsmedel), Cetearyl Alcohol (cetearylalkohol) (emulgeringsmedel), Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate (antistatiskt medel), Olea Europaea Fruit Oil (olivolja) (mjukgörande medel), Parfum (doftämne), Phenoxyethanol (fenoxietanol) (konserveringsmedel), Cetyl Esters (cetylestrar) (mjukgörande medel), Glycerin (fuktbindare), Schinziophyton Rautanenii Kernel Oil (mankettiolja) (mjukgörande medel), Benzoic Acid (bensoesyra) (konserveringsmedel), Caprylyl Glycol (mjukgörande medel), Salicylic Acid (salicylsyra) (konserveringsmedel/mjukgörande medel), Trisodium Ethylenediamine Disuccinate (gelébildande medel), Mel (honung) (naturlig tillsats), Pentaclethra Macroloba Seed Oil (pracaxiolja) (mjukgörande medel), Sodium Benzoate (natriumbensoat) (konserveringsmedel), Tocopherol (tokoferol) (antioxidant).

En superbra youtube product-review video av hela linjen kan ni se HÄR

Love your curls and kinks!


Plattat hår

Har hittat min pressed-hair twin!

Tyvärr tog jag ju inga bilder på mitt plattade hår, och jag lär nog inte platta det igen anytime soon! Men jag hittade en bild på en kvinna som fick väldigt liknande resultat som mig.

Mitt hår är exakt lika långt som hennes, alltså nära APL (arm-pit length), och precis som hennes så krymper mitt naturliga hår upp en hel del, någonstans mellan neck och soulder length beroende på tvättningsrutin. Hade också väldigt mycket volym i längderna och framförallt topparna när jag plattade som hon också har, medan rötterna vart helt bone straight.



Love your curls and kinks!


Nya produkter

Äntligen har min älskade Coconut Oil kommit tillbaks till Taj Mahal, dom har varit riktigt sega på att ta in den sedan den tog slut. Har även varit i behov av en ny inpackning då min Organics Hair Mayonnaise (som tyvärr innehåller Dimethicone) tagit slut. Har tänkt beställa en burk JessiCurl Weekly Deep Conditioning Treatment som jag hört så mycket gott om, men jag hatar att behöva beställa produkter på nätet så det får vänta.

Idag fick det i alla fall bli L'Oreal ElVitals Nutrition & Shimmer Inpackning. Shimmer (glans) är inget superviktigt för mig men det här var en av få silikonfria inpackningar som jag kunde hitta på Ica maxi få det fick bli den.



Parachutes Coconut Oil är 100 % Pure, och mitt hår (och hud!) älskar den! Kom bara ihåg att Coconut Oil innehåller rätt mycket protein, som kan ha en tendens att göra håret hårt/stelt. Protein stärker ju håret men i överflöd blir det som sagt hårt, så det är viktigt att använda en superfuktgivande produkt antingen före eller efter (efter kommer inte så mycket att absorberas eftersom oljan 'stänger' håret men om produkten bara är i syfte att balansera oljan så spelar det ingen större roll).

Inpckningen är för slingat hår och det har jag inte haha men jag tror inte det spelar någon roll, innebär nog bara att den är avsedd för skadat hår. Ingredienser, skriver ut de första 6: Aqua, Cetearyl Alcohol, Palm Oil, Behentrimomium Chloride, 5 olika färgämnen/ Titanium Dioxide, Stearamidopropyl dimethylamine

Love your curls and kinks!

24/09/11

Tänkte visa er hur mitt hår ser ut idag, tvättade ju håret i..... hmm... onsdags, torsdags?? Kommer inte riktigt ihåg men typ 2-3 dagar sedan, och har haft det i Twists sedan dess. Såhär ser en slinga av mitt hår ut idag när jag tog ut en twist, vilken skillnad alltså!

Den här delen på mitt huvud har vanligtvis super coarse, verkligen tight krulligt/krusigt hår, som är helt omöjligt att ens finger-kamma när det är torrt. Men twists gör verkligen under för mitt hår! Det stretchas, fukten hålls kvar i håret, lockarna definieras och mitt hår är verkligen super mjukt (hade nog varit mjukare om jag inte använt Coconut Oil, ska förklara varför senare)

Önskar verkligen jag hade en 'före-bild' på samma slinga 3 dagar efter tvätt då jag inte gjort Twists. Sektionen brukar då vara hälften så långt och bestå i en eller två dreads som inte går att separera :P Den här slingan är så pass utredd att jag skulle kunna kamma den torr (men det tänker jag såklart inte göra!)

Pga av att jag inte har PH-kontrollerat mitt hår här är det ganska, vad många kallar, frizzigt. Jag har personligen aldrig haft något större problem med hår som inte är superdefinierat/stelt och geleblött á la Jheri Curls, jag tycker att 'frizzigt' är ett ord som folk med rakt hår använder sig av för att undergräva skönheten i lockigt/krulligt hår. Det har en ganska negativ underton, men frizzighet är delvis det som ger vårat hår volym och fyllighet och i strävan efter superduper definierade lockar så tappar man lite av naturligheten med lockigthår. Så det är inget man ska hänga upp sig på enligt mig.

Sen är det så att som jag sagt så vill lockigt hår klumpa ihop sig med likvärdiga lockar, så när håret är allt för flygigt och 'frizzigt' så kan det vara ett tecken på att man stört hårets Ph-balans, vilket naturligtvis inte är bra. Men det är endast av den anledningen som jag har något emot frizzighet, inte av utseendemässiga skäl.

Rick James inspirerad Jheri Curl frisyr, no thanks!


Love your curls and kinks!

TAREN916: Curly Homemade Wig

Ni måste kolla in Taren916's hemmagjorda lockiga peruk.. jag har bara ett ord: BANGIN! Det ser verkligen bra ut, och en grym Protective Style då hon växer ut sitt naturligt lockiga hår :) I videon nedan ser ni hur hon gjorde, det är faktiskt inte så svårt eller omfattande som man kanske tror. Inte med tanke på att det kostar från 2000 kr att köpa en peruk med äkta hår..

Glöm inte att kolla in hennes andra videor om ni kanske vill ha hårtips för 3c hår. Jag har ju inte den hårtypen men jag anser att alla med blandhår/ afrohår kan ta hårtips från varandra. Det är egentligen samma principer som gäller med eventuella skillnader i hur/ hur ofta man bör återfuktas mer, protective styla och kamningsrutiner.. I vissa fall kräver 3c hår mer på någon av dessa punkter och i andra fall så kräver typ 4a-4c hår mer, det är ganska individuellt..



Love your kinks and curls!


Hårtvätt, och lite om hårets hälsa

Tvättade nyss håret, co-wash blev det. Rengjorde med Garnier Respons Avocado Oil & Shea Butter Balsam och gjorde sedan den numer vanliga proceduren, Two-Strand Twists med TRESemma Naturals.  Mina hårtvätts inlägg börjar bli väldigt tråkiga och förutsägbara, men det är bara positivt, det betyder att jag hittat en metod och produkter som funkar för mig. Håret mår som allra bäst när man inte övveraskar det hela tiden med nya produkter (om de inte är bättre än de man använde innan förstås)

Appro på det jag nyss skrev om att "håret mår som allra bäst" så är det vitkigt att understryka något som många missuppfattar. Från den sekunden som hårstrået växer ut från hårsäcken så är det i biologisk mening dött. Alltså håret har inget hälsotillstånd där det kan "må" bättre eller sämre. Man kan därför aldrig återställa håret efter att man skadat det via tex färgning, kamning, heat-damage osv. Håret kan endast bevaras. Därför är det så viktigt att verkligen tänka efter varje gång man blir sugen på att tex platta håret, är det verkligen värt det? För det kommer att skada håret och det går inte att åtgärda. För varje gång man manipulerar håret så försvagar man det, och ingenting, inte ens den bästa produkten på marknaden kan 100% reparera håret.

Det enda produkter kan och bör göra är att på något sätt hjälpa till i att göra den vardagliga manipuleringen och påfrestningen (kamning, tvätt, sol, vind, uppsättnngar) så skonsam som bara möjligt. Alltså göra dessa grejer mindre skadliga utan att störa eller stressa hårsäckarna.

Alldeles nyss, i en märklig uppifrån vinkel..


Love your curls and kinks!

Cones

Tänkte upprepa mig lite grann om det här med silikoner, och också tipsa om ett bra och skonsamt schampo som jag nämnt några gånger förut. Därför tänker jag posta den här tabellen om vattenlösliga/ickevattenlösliga silikoner once again.. När jag handlar nya produkter är jag alltid noga med att kolla exakt vad de innehåller, om jag kan tvätta bort build-up'en som blir (av alla produkter, även ekologiska) med de rengörare som jag har hemma. Finns inget mer irriterande än att ha köpt en ny produkt bara för att inse att man måste köpa ett SLS-schampo för att få ur sk*ten ur håret. Borde nästan skriva ut den här och ta med mig den när jag handlar..



Jag använder ju mitt Clarifying schampo från Curls högst 1 gång i månaden, det är naturligtvis sulfatefritt men ändå står det att man inte ska använda det oftare än 1/månad. Så ett schampotips till er som ibland använder icke-ekologiska produkter är Curlicious Curls Cleansing Cream som man kan använda oftare och är mer skonsamt. I tex Mixed Chicks Leave-In finns det silikon och i Organics Hair Mayo finns det Dimethicone men jag gillar de två produkterna så pass mycket att jag inte tänker sluta använda dem för det. Men detta gör att jag måste clarify i alla fall 1 gång i månaden, men nu kan jag använda detta schampo 2-3 ggr i månaden och jag behöver inte vara rädd för att torka ut håret. Samtidigt innehåller det Cocamidopropyl Betaine som tvättar bort silikon enligt tabellen ovan!


Ingredienser: Water, Sodium Cocyl Isethionate, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, Cocamidopropyl Betaine, Steric Acid, Glycerin, Behentrimonium Methosulfate, Cetearyl Alcohol, Polyquaternium-7, Fragrance, Silk Amino Acids, Panthenol, Certified Organic Daucus Carota Sativa (carrot) seed oil, Certified Organic Arnica Montana Flower Extract, Certified Organic Aesculus Hipocastanum (Horse Chestnut) extract, Certified Organic Salvia Officinalis (sage) leaf extract, , Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Caramel.

Key Ingredient Breakdown:
Sodium Methyl Cocoyl Taurate - a mild, high-foaming surfactant derived from coconut oil, leaves the skin and hair with a soft afterfeel.
Behentrimonium Methosulfate - Mildest detangler available. Derived from grapeseed oil. Provides superior detangling without buildup. Due to its mildness, it is recommended for use in leave in baby products.
Silk Amino Acids - provides curly hair withmoisture, natural shine and smooth control.
Cetearyl Alcohol - A fatty alcohol that acts as a gentle humectant (promotes the retention of moisture) and is naturally derived from fatty acids from coconut oil.
Panthenol is a nutrient (vitamin B complex) and an important ingredient for healthy hair that adds strength and body to hair.

Love your curls and kinks!

Läsarfråga

Fick en läsarfråga från en kvinna som undrar hur hon kan ta hand om sin sons hår satt det växer till ett stort fluffigt afro. Jag skriver svaret här för det vart så långt..


Vill börja att säga att det är kul att höra att du finner bloggen hjälpsam, jag kan förstå att det verkligen inte är lätt att veta hur man ska sköta afrohår om man inte har det själv..

Jag vet om två produktlinjer som har produkter för barn med afrohår, de är extra skonsamma och snälla mot hårbottnen.. Den första serien heter BABY CURL CARE, den andra heter CURLY Q´S - För alla barn med lockigt hår.. eftersom din son är 9 år så tror jag att den senaste passar bäst. Denna serie går att köpa på Blacknuss Hair n Care (HEMSIDA HÄR) som ligger på Grev Turegatan på Östermalm i Stockholm (t-bana Östermalmstorg uppgång Linnégatan). Här en beskrivningar på några av de produkter som de har från Curly Q


CURLY Q´S CUTIE CLEANSING CREAM (På bilden ovan, skonsamt schampo)
Krämig sulfatfritt skonsamt shampoo som återfuktar, rengör och återställer ditt hår i ett enda steg! Innehåller bl a morotsolja, salivablad och arnicaextract. Använd Coconut Dream Conditioner efter.
Ingredients: Purified water, Sodium Cocyl Isethionate, Sodium Methyl Cocoyl Taurate, cocamidopropyl Betaine, Steric Acid, Glycerine, Behentrimonium Methosulfate, Cetearyl Alcohol, Polyquaternium-7, Fragrance, Silk Amino Acids, Panthenol, Certified Organic Daucus Carota, Certified OrganicSativa (carrot) seed oil, Certified Organic Arnica Montana Flower Extract, Certified Organic Aesculus Hipocastanum (Horse Chestnut) extract, Certified Organic Salvia Officinalis (sage) leaf extract, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Caramel.

Nyckelingredienser:
Sodium Methyl Cocoyl Taurate - a mild, high-foaming surfactant derived from coconut oil, leaves the skin and hair with a soft afterfeel.
Behentrimonium Methosulfate -Mildest detangler available. Derived from grapeseed oil. Provides superior detangling without buildup. Due to its mildness, it is recommended for use in leave in baby products.
Silk Amino Acids - provides curly hair with moisture, natural shine and smooth control.
Cetearyl Alcohol - A fatty alcohol that acts as a gentle humectant (promotes the retention of moisture) and is naturally derived from fatty acids from coconut oil.
Panthenol is a nutrient (vitamin B complex) and an important ingredient for healthy hair that adds strength and body to hair.

CURLY Q´S COCONUT DREAM CONDITIONER
Förändrar torrt, skadat, lockigt, färgbehandlat eller kemikalisk behandlat hår på några minuter! Återställer hårets fuktbalans samt ger näring och styrka till hårstrået. Perfekt att använda efter man sköljt håret utan shampoo mitt i veckan.


CURLY Q´S MOIST CURLS MOISTURIZER AND DETANGLER (på bilden ovan, denna skulle jag rekomendera)
Återfuktande leave in produkt. Garanterad återfuktning och förbättring till de frizzigaste lockar, mjukar upp det hårdaste hår och reder ut de mest trassliga tovor.
Ingredienser: Ingredients: Water, Glycerin, Bean Tree, Certified Organic White Tea Extract, Certified Organic Chamomille Extract, Certified Organic Pomegranate Seed Extract, Hydroxypropyltrimonium, Hydrolyzed Corn Starch, Certified Organic Butyrospermum Parkii Shea Butter, Certified Organic Simmondsia Chinensis (Jojoba Seed Oil), Certified Organic Cocos Nucifera Coconut Oil, Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil, Silk Amino Acids, Citric Acid, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Disodium EDTA, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Natural Fragrance

CURLY Q´S MILKSHAKE (denna verkar även bra)
Exklusiv krämig återställare för dina lockar! Denna produkt kommer mjuka upp, defrizza och ge en silkeskänsla till alla lockiga strukturer. Garanterad silkeskänsla! Cremen är gjord på ren cocosnöt och aloe vera mjölk. TIPS! Kan användas både som balsam eller leave in!

CURLY Q´S CUSTARD
Denna cream med soufflé känsla gjord på mango och sheasmör defrizzar och separerar lockarna med stadga och fukt. Ger en mjuk, naturell och utsträckande stadga. Perfekt för lite tjockare hår!

CURLY Q´S PRINCESS GLAZE
Botanisk gelé som är perfekt för att separera lockarna. Skapar frizzfria lockar som håller hela dagen.

CURLY Q´S RADIANT RINGLETS
Fastare cream som separerar och defizzar dina lockar samtidigt som den tillför fukt och glans samt sträcker ut de.

CURLY Q´S JELAOUSY
Ett icke uttorkande Geléserum som ger smidighet och stadga till håret. Lockarna håller hela dagen!

CURLY Q´S MIMOSA ELIXIR
Växer håret sakta är detta produkten! Stimulerar hårväxten och ger en otrolig glans samt styrka!

Du behöver naturligtvis inte alla dessa produkter utan egentligen bara ett skonsamt schampo, jag skulle rekomendera antingen det ovanstående eller Curls Cleansing Cream som också finns på Blacknuss, sedan behöver du ett utredande balsam, fråga om ett med mycket slip alltså ett riktigt slemmigt som underlättar kamningen. Någon form av Leave-in är också att rekomendera så att du kan tillföra fukt varje/ eller varannan dag!

Här är några fler tips för att hans hår ska växa, detta är nog upprepning för er andra men det är egentligen inte så mycket mer än det här man behöver göra för att få långt hår: 
  • Man kan inte snabba på själva tillväxten av håret, men genom att skydda topparna från att brytas kan man tillgodose all ny hårväxt, det är så håret blir längre
  • Kamma aldrig hans hår när det är torrt, då är håret otroligt ömtåligt och det kommer bara att brytas, dessutom gör det väldigt ont
  • Använd en bredtandad kam när du kammar håret blött, eller en sk Demman borste (du kan söka Denman brush på google.se)
  • Du behöver inte kamma hans hår oftare än 1 gång i veckan, om det inte är så att det bli super tovigt under veckorna, men oftare än var 3:e dag tror jag inte är nödvändigt
  • Om han vill ha långthår, så är ett tips att ni försöker att jobba med procektive hairstyles alltså "skyddande hårstilar" under veckorna, detta gäller för alla som vill växa långt afrohår och det är verkligen A och O. Det kanske inte en 9-åring tycker låter superkul men det går att experimentera med olika hårstilar. Har ni testat inbakade flätor eller Twists, det är supercoola hårstilar och dessa kan du få hjälp med hos en frisör!
  • Detta med protective hairstyles låter nog super konstigt för dem som inte har afro. Hur kan man skydda håret genom att sätta upp det, hårets borde väl va i sitt mest naturliga tillstånd när det är utsläppt? Det kan man tro, fast faktum är att afrohår trasslar oerhört snabbt till sig, och behöver skyddas mot yttre element som blåst, regn osv. I tex flätor hålls håret utkammat och topparna skyddas!
  • Använd gärna naturliga oljor i hans hår, till exempel vanlig Virgin Olive Oil eller min favorit Coconut Oil, 100% ren Coconut Oil från Parachute (den bästa enligt mig) Finns på Taj Mahal på Drottninggatan i Stockholm och du får ca 40 cl för 35 kronor, detta kan du använda i hans hår så mycket och ofta du anser vara nödvändigt.
  • Försök att manipulera håret så lite som möjligt, alltså föna och platta eller att ha det i för strama tofsar. Om du låter fläta din sons hår så får du verkligen säga till hon/han som gör flätorna att inte fläta för tight, dels kommer din sån få fåliga salongserfarenheter och väldigt ont, och så kommer hans hår att brytas av. man måste vara väldigt mjuk på handen när man flätar..
  • Eftersom du bad om naturliga produkter ska jag ta upp de som jag tycker är bäst. Har redan nämnt Oliv Olja och Kokos Olja. Argan (Marrocan Oil) sägs vara otroligt bra, jag har ännu inte hunnit testa den. En inpackning gjort på Ägg, honung och avokado tillför protein till din sons hår. Men om han inte gjort någon starkare behandling så som rakpermanent så är inte proteinbehandlingar superviktigt. Produkterna från Curls innehåller bara organiska ämnen så de kan du använda med gott samvete

Hoppas att detta hjälper lite grann i alla fall, om jag missade något du undrade över så lämna en till kommentar :)

Love your curls and kinks!


Om mineralolja

Jag vet att jag tidigare sagt att Mineral oljor ska undvikas helt om man inte har hittat en produkt som man anser absolut nödvändig och superbra för ens hår (vilket jag har svårt att tro att man kan hitta, men jag själv har tidigare skrivit om Miss Jessie's produkter så jag känner mig lite skyldig).

Glöm det!

Mineral oljor bör ALDRIG användas i håret efter det jag upptäckte igår. För ca 3 år sedan (när jag inte hade en aning om vad mitt håt behövde), köpte jag en burk Africas Best Herbal Super Gro och African Royal Super G.R.O. Now, jag hatar att behöva kritisera produkter som är framställda från företag som är black owned, MEN igår försökte jag diska ur Herbal Super Gro burken för att jag aldrig använder det och jag vill ha Coconut Oil i burken istället.

Jag diskade burken FYRA GÅNGER med Yes diskmedel.. Men innehållet gick inte att diska bort! Alltså jag använde säker 1 dl diskmedel, jag testade även med schampo men den tjocka fettiga beläggningen på burkens insida gick verkligen inte att diska bort. Fatta då vad den gör med ditt hår!! Jag har tidigare trott att Mineral Olja, Petrolatum och Parrafinum Liquidum (eller vad det heter haha) kan tvättas bort med sulfatschampo men det stämmer verkligen. det bildar en tjock, fettig hinna och totalkväver ditt hår. Visst ingen fukt försvinner från håret, men ingen kan heller nå hårets insida.



Love your kinks and curls!

Definiera lockarna: Smoothing each curl

Det finns vad jag vet främst 3 sätt att definiera sina naturliga lockar. Dessa är (tar de på engelska för det är så jag lärt mig dem): smoothing each curl, set them with gel or other stylingproduct och doodles. Idag tänkte jag ta upp den första, alltså att släta ut varje curl. Lärde mig denna metod på Teri LaFlesh hemsida TightlyCurly och den går ut på att man kammar håret noggrant, sedan stryker man upprepade gånger längs med varje "lock". Ska förklara vad jag menar med lock, krulligt hår har en tendens att klumpa ihop sig med likvärdiga lockar. På bilden nedan till exempel kan ni se ca 4-5 "lockar", alltså klumpar av hår som tillsammans bildar en slinga. Kom ihåg, vårat hår vill klumpa ihop sig, det ligger i hårets natur och hindrar det till en viss del från att trassla, håret blir bara frizzigt när man försöker separera de här lockarna för mycket


Tricket med den här metoden är att med tummen och pekfingret stryka länngs ned varje individuell slinga för att den ska "set", det underlättar om slingan är soaked med balsam och vatten. Detta låter kanske inte så jätte revolutionerande men har man bara tålamodet att göra detta över hela huvudet så blir resultatet riktigt snyggt

När jag gör det så fuskar jag, jag har märkt att jag inte alls behöva smooth varenda slinga för sig som Teri gör utan jag kan ta ganska stora sektioner, huvudsaken är att de är ordentligt kammade, och att jag tar likvärdiga lockar (har olika stora lockar över hela huvudet).

Före


Såhär gör jag, klicka på bilderna för att förstora. Du drar alltså med tummen ock pekfingert, på ett eller annat sätt som passar dig (jag brukar köra varannan med kammen och fingrarna, för slingan måste verkligen bara väl utkammat! Detta gör jag alltså flera gånger på samma slinga, absolut inte i en upp-ner-upp rörelse som man gör när man tuperar håret, utan bara uppifrån-ner. Detta stänger hårets yttre fjällager och mjukar upp håret. På sista bilden kan man tydligt se hur mjuk och glansig slingan har blivit



Resultatet, kolla före och efter bilden!! Det är olika sidor av huvudet men mitt hår på sidorna ser exakt likadant ut. Bara skillnaden på slingan som är gjord och resten av håret says it all :)


Love your curls and kinks!

Hårtvätt

Hade min bästa detangling-session någonsin nyss!! Jag har verkligen lärt mig vad mitt hår gillar och hur jag ska hantera det. Tyvärr tog jag inte så många bilder men jag ska försöka förklara exakt vad jag gjorde.

Förra veckan vid hårtvätten så twistade jag mitt hår, hade håret sedan i twists i 3 dagar och släppte sedan ut dem i fredags och har haft det utsläppt sedan dess.Twist-outen var verkligen lyckad, håret höll sig lockigt ocg tovfritt från fredags till idag (måndag) utan problem.

Idag så sköljde jag genom håret ordentligt med vatten, kammade sedan håret (det var så utrett från twistsen innan att jag inte ens behövde balsam för att kamma!!), sedan använde jag Organics Hair Mayonnaise, delade in håret i fyra sektioner, gjorde 4 twists, satte på en shower cap och lät inpackningen sitta i 25 minuter.

Jag sköljde ur inpackningen noggrant och började sedan sektionera håret i ca 20 sektioner för att göra twists igen. Det har aldrig varit så enkelt att sektionera håret som nyss. Det brukar vanligtvis vara en mardröm, brukar bli tvungen att rycka och dra och det brukar itne ens gå att göra ordentliga benor men nu var det helt enkelt.

Applicerade till sist lite TRESemmebalsam under tiden jag gjorde twistsen för det balsamet funkar av någon anledning rätt bra som stylingfixerare. När twistsen var klara lade jag i min egenblandade leave in bestående av en blandning av Paul Mitchell's The Conditioner, Shea Butter och Oliv Olja. Denna blandning återfuktar (the conditioner), stärker (shea smöret) och låser in fukten i håret (oliv oljan).

ALLTSÅ, i och med att jag hade håret i ett utkammat tillstånd och en Protective Hairstyle hela förra veckan var det otroligt lätt att kamma den här hårtvätten, vilket egentligen är rätt logiskt men jag har varit för besatt av mina Wash and Goes. Så från och med nu blir det Protective Styling hela veckorna och på så sätt kommer jag kunna undvika breakage och växa friskare och längre hår!


Love your curls and kinks!


Hair-length

Hair-lenght charts, då och nu:

En riktigt tidig, det kortaste håret man verkar kunna ha är Shoulder length

Enda skillnaden här är att kvinnan är mörk, men bilden talar fortfarande utifrån "rakt hår" normer, kortaste längden är fortf Shoulder length

Något uppdaterad, neck-length finns med, kort rakt hår visas på bilden

Haha, this is what im talking about, afrohår visas, fast inga horisontella mått


Sist men inte minst med egna och enligt mig mest moderna hair-lenght chart. Okej jag gjorde den här på typ 2 minuter och den är rätt ful men den visar ändå en rätt viktig sak. Alla de förra bilderna (förutom den sista, men även den i själva måtten) utgår från kaukasisk eller i alla fall "icke afro" hårtillväxt. Alltså att håret växer endast vertikalt, men afrohår växer horisontellt, först uppåt och utåt innan det efter en viss längd växer ner för ryggen. Jag vill visa på hur just afrihår växer, när mitt hår i sitt utdragna tillstånd är nere i BSL så kommer det i sitt lockiga tillstånd inte att nå nedanför axlarna. Det är ganska förvirrande att vi alla mäter vårat hår efter samma premisser, även fast det i själva verket inte fungerar på riktigt samma sätt.



Med den här bilden vill jag egentligen bara visa hur en hair-length chart skulle kunna utvecklas för att även kunna tillämpas av oss med afrohår. Mitt hårmål är att få som mest Bra-strap lenght, längre än så är bara i vägen enligt mig, och afrohår tycker jag alltid längre ut än rakt hår eftersom det har sån enorm volym. Fatta Tailbone långt afrohår, det skulle ha en diameter på typ 2 meter haha

Bli inte påverkad av hårlängds hetsen som råder på många hårforum. Olika hår växer olika, mitt hår växer till exempel supersnabbt på sidorna med ganska segt på mitten av huvudet. Hur långt håret uppfattas beror även på hur lång man är, axellångt hår en en person som är 1,80 skulle säkert nå till midjan på en som är 1,60..

Love your curls and kinks!

Kimmaytube Up-Date

Insåg att bilden jag lade upp på Kim Love's hår inte var speciellt ny, nedan kan ni se en bild på hur långt hennes 4a/4b hår blivit tom April -11. Den här tjejen jobbar super mycket med PH-balans och använder bla Aloe Vera juice efter att hon blött håret för att stänga hårets yttersta lager och återföra håret till sin naturliga Ph-balans som ligger mellan 4,5 - 5,5. Vatten har ju ett neutralt PH på 7,0 vilket är mer basiskt än var håret är naturligt, det i sig är ingen fara eftersom vatten ändå är så viktigt i god hårvård, MEN det kan vara bra att försöka undvika övriga produkter som har ett alltför basiskt Ph-värde.


Tyvärr finns det många där ute som fortfarande inte tror att afrohår växer eller kan bli långt. Så vissa hävdar att Kims hår inte är typ 4 utan bara utkammade typ 3c-lockar. Jag har följt den här tejen ett bra tag and im damn sure she got kinky/coily/coarse afrohair (kolla bara hennes tidigaste TWA videor)!! Vårat hår kan växa hur långt som helst det krävs bara en speciell typ av vård och speciella produkter. Kom ihåg att många av de produkter och företag som hävdar att de cater till afrohår är egentligen white-owned och har inget som helst intresse av att vårat hår ska må bra, utan snarare att man ska bli beroende av deras produkter.

OCH, Kimmay tvättar håret med schampo, yes you heard me.. SCHAMPOO. Inte bara skaplen utan hela håret. Naturligtvis inte sulfatschampo utan ett organiskt. Och det är absolut inget fel med det till skillnad från vad vissa hävdar. Det viktiga är att man följer upp med en bra inpackning, balsam, skonsamma detangling-sessions, leave-in och oljor för att låsa in fukten.

Kom ihåg att ALLA balsam (förutom de helt 100% naturliga) lämnar residue i håret, sen kan den vara mer eller mindre skadlig men om man vill använda något annat än ett totalt naturligt balsam så bör man använda någon form av cleanser, kan vara ACV eller ett organiskt schampo..

Love your curls and kinks!

Inspiration

Senaste tiden har jag blivit helt besatt av Youtube, att läsa om hur folk fixar sitt hår är en sak men att faktist få se hur dom tvättar, kammar och stylar sitt naturliga hår är otroligt inspirerande och lärorikt. En tjej jag verkligen gillar är Keri "", helt sjukt vacker tjej med superfint hår! Dessutom är hon grymt på smink!!





Love your curls and kinks!

Twist-out

Min första dokumenterade Twist-out :) Jag tvättade håret med TRESemme balsamet som jag lät sitta i håret medan jag kammade. Gjorde sedan ganska små Twists över hela håret och applicerade Mixed Chicks Leave-In Conditioner. Jag lät twistsen sitta i tre dagar sedan tog jag ut dem.. Resultatet vart såhär



Ser ni de raka topparna? De är mina gamla rakpermanentade toppar, och de svarar inte bra på twist-outs eftersom de inte har någon naturlig lockighet. I twistsen bevaras och definieras de naturliga lockarna, så de områden av mått hår som är helt naturligt blir bangin efter en twist-out.. Tyvärr är jag inte redo än att klippa bort de raka topparna totalt så de får helt enkelt fortsätta förstöra mina twist-outs :P

Love your curls and kinks!

Kimmaytube

Jag älskar Kim love aka Kimmaytube's youtubevideos och hennes hemsida, hon har verkligen efterforskat vad som är bra för hennes hår och hon delar med sig av produktrecensioner och tips om hur hon sköter sitt hår. Hennes egna ihopblandade Leave-in används numera av curlygirls runtom i hela världen, ingredienserna lyder:

 “Kimmaytube’s Leave-In Conditioner Recipe”
2 tablespoons of YOUR preferred conditioner (silicone free). (She used Kinky Curly Knot Today. Many substituted with Giovanni Direct Leave in)
2 tablespoons of (Whole leaf version) Aloe Vera Juice with a pH 4.0 or 4.5
2 teaspoons of Castor Oil (optional. I sometimes do without it)
2 teaspoons of Jojoba Oil
Mix well.
This mixture should be applied to wet, freshly washed hair . Feel free to substitute the oils. The most IMPORTANT part of this mixture is the pH balance. Make sure that it is at least 4.5 ph. pH strips can be purchased from http://www.luvnaturals.com All other ingredients can be found in most local health food stores. Enjoy!



Om nu inte redan gjort det så kolla in hennes videor sök på Kimmaytube eller kolla in hennes hemsida HÄR..

Love you curls and kinks!


Ska jag eller ska jag inte

Jag blir helt tokig på att jag inte kan få tag på de produkter jag vill här i Sverige!!!, och frakt från USA kostar en förmögenhet. Speciellt när man vill testa nya saker man inte vet funkar vill man inte lägga totalt 500 kr på en produkt. Det finns så mycket jag vill testa just nu, bland annat den stora favoriten Super Butter Creme från Donna Marie och Eco Styler Olive Oil Gel.. Det mest irriterande är att min pappa ska till New York till vintern men om jag bad han att köpa KC Knot Today skulle han lika gärna kunna komma hem med en säck potatis, haha inte heller skulle han hitta till rätt butiker även fast jag ritade en karta.. Själv ska jag till Colombia över jul men jag tvivlar på att de produkter jag vill ha finns där.

Hemsidan Brittish Curlies är grym, dom har det mesta fast frakt till Sverige kostar ändå 200 + eventuella kostader hos budet här i Sverige. Funderar på att skicka det till någon jag känner i England för frakten är gratis inom UK men jag hade inte planerat en London trip any time soon.. AAAHH JAG BLIR TOKIG!

Fan ska jag??? Blir minst 700 kr för 3 produkter!!

Love your curls and kinks!

Hårfön

Jag har fönat mitt hår kanske.. 3 gånger i mitt liv, förutom de gånger jag har fått det gjort hos frissan. När jag hade rakt hår tvättade jag det alltid på min lediga dag och då var det ingen stress att det skulle torka. Sen så lockade jag och plattade håret rätt ofta när det var rakt, men hela blow-dry grejen fattade jag aldrig, tills nu. Sist jag var hos frissan och skulle fixa braids så fönade hon håret innan, och det vart fan helt rakt, inte bone straight men liksom utrett.. på typ 10 minuter. Så jag försökte ju göra det hemma själv en gång med en lånad hårfön men det gick som sagt inte så bra, håret vart bara torrt och ännu större så jag var tvungen att platta det. Men jag hsr kommit på vad jag gjorde för fel, jag använde inte de där Pick-comb munstycket som frisören hade.. Så jag tänkte testa igen, men då måste jag köpa en hårfön för jag äger ingen, jag har inte velat skaffa en för jag vill inte fastna och bli bekväm, eller skada mitt hår. Hur blir erat hår när ni fönar? Finns det bättre och sämre hårfönar eller är det saksamma? Blir stressen på håret verkligen mindre för att man kör på low-heat?



Tänkte i alla fall köpa en sån där kam-liknande sak och sen en diffuser, även fast jag inte ser mig själv föna håret för att få det torrt, snarare för de få gångerna jag vill ha det rakt..

The magic attachment ;P



Diffuser



Love your curls and kinks!


15/09/11

Mammor, ta hand om era barns hår! Det är verkligen hemskt att se små barn med rakpermanentat hår eller löshår, bara för att mammor och pappor inte orkar lära sig



Lovr your curls and kinks!


Protective hairstyle: Two-strand Twists

Som jag skrev sist så blir det inga fler Wash And Go's på ett tag nu, håret blir alldeles frö trassligt. Så igår tvättade jag håret i sektioner (alltså lite i taget, har aldrig gjort så men på något sätt kändes det med lätthanterligt så) och gjorde medelstora Twists över hela huvudet.. Viktigt är att håret är ordentligt utrett, att man tar en sektion av vald storlek och delar den i två, från rötterna! Sen är det bara att börja tvinna helt enkelt, det ska vara så tight som möjligt eftersom att de ändå kommer att lösas upp något, i alla fall på mitt hår. Hade rejält med balsam i håret för att det skulle vara lätt att kamma, nackdelen är att håret då blir väldigt halt så man får ett dåligt grepp, men man får testa sig fram där.. Så här gör jag Twists i alla fall



Några stycken


Halva huvudet, som ni ser så "säckar dom ihop" efter ett tag, men dont mind that, håret kommer ändå hållas utrett och väl sektionerat, om man ändå vill att dem ska se lite snyggare ut och att topparna ska hålla ihop så är det bra att änvända någon form av gel/gele eller stylingprodukt. Till exempel Miss Jessie's Curly Pudding har jag hört ger jättefina twists.


Eftersom de ändå tar rätt lång tid att göra Twists på hela huvudet (ca 1-2 timmar) så brukar jag låta dom sitta några dagar, känner mig inte supersnygg då eftersom mina Twists tyvärr aldrig blir särskilt snygga men jag brukar sätta upp dom i en hög bun.



Fina Twists enligt mig nedan, haha jämfört är mina butt-ugly men en vacker dag ska de se ut såhär.. Fan om nån kan göra sådana här snygga please hör av dig! Tror betydligt mindre sektioner och och massa gel är en del av tricket..


För att de ska hålla några extra dagar så kletade jag på lite Leave-In från Mixed Chicks, det i kombination med balsamet gör att de ser lite vita ut men allt det försvann när håret torkade.

Varför Twists istället för flätor kan man ju då undra, jag tycker att det är roligt med variation. Twists går snabbare för mig att göra, de torkar snabbare än flätor eftersom de inte hålls lika tighta. Sedan manipuleras inte det egna curl-pattern lika mycket i Twists, när jag släpper ut dem har jag fortfarande korkskruvar och inte sådana där trista vanliga lockar som jag får med flätor..

Love your curls and kinks!


Stora cornrows

Jag tror jag har skrivit om det här förut men jag bara äälskar stora cornrows, typ 5-8 stycken, skitsnyggt! Om jag kunde göra riktigt snygga flätorsjälv skulle jag ha den här stilen jämt, men tyvärr så blir cornrows fula snabbare desto större de är och det svider att betala 300-400 kr för flätor som är fräscha i 4-5 dagar..

 

Så här såg det ut vid ett tillfälle när hade stora cornrows, detta gjorde en vän så det var gratis :)


Love your curls and kinks!

Wash and go

Hela sommaren har min min hårrutin varit att Wash And Go, alltså tvätta håret, kamma och sen bara gå. Det funkade under sommaren för det var varmt ute så håret torkade snabbt, MEN det är inte en bra stil om man har shrinkage-problem, då är det bättre om håret torkar i ett utdraget tillstånd. Sen så får jag så otroligt mycket knots och snarls av Wash and go's att det slutar med att jag får slita eller klippa bort dem.

Så från och med nu kommer jag tvätta håret i lugn och ro på min lediga dag, kamma det ordentligt och sen låta håret torka i en protective hairstyle antingen twists eller flätor, och inte heller ha håret utsläppt så mycket.. Ska göra detta hela September och Oktober, sen i November tänker jag äntingen göra rastas, cornrows eller weava håret över julen :)



Love your curls and kinks!


13/09/11

Till min stora förfäran såg jag idag att mitt Shea Butter håller på att ta slut.. har av någon anledning inte använt det på ett tag så jag har inte märkt det, får genast åka och köpa nytt. Kvinnan jag köper det av hämtar det som sagt från Gambia som är känt för sitt Shea Butter.. Köper en sådan här förpackning för 150 kr och det är ca 2,5 dl

Detta funkar väldigt bra i mitt hår, jag är inte säker på om det återfuktar eftersom det at the end of the day är fett.. men det gör håret mjukt och glansigt utan den där feta känslan som jag ibland får av Oliv Olja.. Sen har det en otroligt tjock, krämig och följsam konsistens, se bara hur det smälter på mina fingrar





Love your curls and kinks!

Kan inte bestämma mig

Jag är en riktig produkt-junkie, på ett sätt är det tur att många produkter inte finns i Sverige för annars hade jag varit ruinerad för länge sedan. Det finns i alla fall ett par produkter som jag haft ögonen på under flera månader och inte kunnat släppa. De dyker ständigt upp i debatter på tex NapturallyCurly..

Styling produkt
Kinky Curly Curling Custard vs Miss Jessie's Curly Pudding

Har hört mycket positivt (och en del negativt) om dem bägge, men jag är verkligen sugen på en stylingprodukt avsedd för afrohår som tynger ner och definierar för de dagarna när man vill ha mindre volym. Tex på vintern gillar jag inte att ha för stort hår, för då kan jag varken ha mössa eller använda luva..

kccc

Curling Custard

"CURLING CUSTARD TM gives moisture and curl definition, hold and brilliant shiny hair all in one product!It reduces bulk, defines & elongates your curls helping them to 'hang' better. CURLING CUSTARD TM will bring out the natural curl or wave pattern you never knew you had!"

Ingredients: Botanical Infusion of Water, Horsetail (da hell?), Chamomile, Nettle and Marshmallow, Organic Aloe Vera Juice, Agave Nectar extract, tocopheryl acetate (vitamin e), pectic, citric acid, potassium sorbate and natural fragrance

+ Protein- Free, Sulfate-Free, Silicone - Free, Glycerin -Free,Paraben-Free
+ Organisk
- Har ofta hört att den fungerar bäst på 3clockigt hår, alltså inte riktigt coily afrohår trots namnet Kinky Curly


"I can't give this product enough stars. It leaves my curls soft and well-defined (I'm a 3b) like no other. I also love the smell and although it's rather pricy, the 16oz jar goes a long way, so for me this product is worth every penny! PS. if you notice some white residue once your hair is dry it's a sign you've used too much product."

"I have fractal/zigzag curls, a mix of type 3b and c and this product works wonders for me, plus I have noticed a SIGNIFICANT amount of growth in the 3 months I have been using it. I say this because it literally takes me a year to grow about 3-4 inches and I have done this in quarter the time! It leaves my hair soft and bouncy whcih can last up to 4 days."

"I have heard so may good things about this product like everyone else and because of that I decided to buy. However, i was seriously disappointed this gel left my 3c/4a hair extremely sticky it did not define fine my curls but induced more frizz if anything...I’ll stick to my olive oil eco styler…"





Curly Pudding

"The world famous Curly Pudding is a "smooth operator" that transforms shrunken kinks to super shiny stretched out curls."

Ingredients: water, parafinium liquidum (gillas inte!), glycerin, triethanolamine (?), fragrance, carbomer (gillas inte heller), PEG-12 dimethicone (ok i guess?), dipropylene glycol, silk amino acids, aloe barbadensis leaf extract, avocado oil, shea butter, sweet almond oil, jojoba seed oil, macademia seed oil, oleth05, ethylhexyl methoxycinnanate (?), disodium EDTA (gillas verkligen inte), DMDM hydantion (gillas inte den heller), ext. violet 2

+ Tjock och fyllig, tynger ner håret ordentligt
+ Fungerar även ihop med fön, tar annars lång tid att torka
+ Optimal för Shingling
+ Silicone- Free, Paraben-Free
- Dyrare
- Ej organisk


"i used this product for a twist-out and the results were good.. but the product kept my hair very dry so i always use it in combination with a good moisturizer or leave-in conditioner and a little bit aloe vera gel."

"I felt like the Miss Jessie product was heavy on my hair. And once I noticed the mineral oil and paraben in the ingredients I was done with the product. In my opinion, that's expensive vaseline. I will use KCCC again but I'll pass on the Miss Jessie's."

Det verkar som att fler gillar Curling Custard för att den är organisk så man slipper kriga med att få bort den ur håret, men samtidigt känns den för lätt.. hur ska den hålla mitt hår under kontroll tänker jag. Miss Jessie's känns å andra sidan lite för tung med mineral olja och hela köret, men då kanske den i alla fall håller det den lovar. En sak som i alla fall är viktigt när man använder denna typ av stylingprodukt är att håret är rent (alltså helst schamponerat med organiskt eller sulfatschampo) innan det används.. Kan inte bestäma mig

Love your curls and kinks!

Btw, båda produkterna går att köpa på Brittish Curlies, en grym internetsida med produkter för lockigt hår

09/09/11

Kul att se hur håret växer, mitt hår krymper ca 75% i torrt tillstånd och ca 50% när det är vått så jag skulle egentligen behöva platts ut det för att se exakt men så mycket bryr jag mig inte haha

November 2010 (1 år av transitioning, här mådde mitt hår verkligen inte bra hade tappat massa hår och det rakpermanentade håret som var kvar var väldigt slitet och tunt som ni ser. Håret gick knappt att hantera hur mycket jag än återfuktade det, kammade dessutom håret på helt fel sätt, efter schamponering, halvtorrt och utan balsam..)


September 2011 (snart 2 år av transitioning, nu mår mitt hår bra, har återfått tjockheten från rot till hopp och mitt hår "behåller" fukt mycket bättre så jag behöver inte återfukta håret varje dag, var tredje dag räcker nu mera)


Love your curls and kinks!

07/09/11 Hårtvätt

Tvättade håret idag, med schampo för ovanlighetens skull. Använder schampo så sällan att när jag gör det vill jag oftast använda ett sulfatschampo (inte bra jag vet) bara för att det verkligen ska bli rent. Det blir nog lika rent av mitt Clarifying Schampoo från Curls men jag har använt lite silikonprodukter på senaste tiden så jag ville få bort all build-up. Var kanske 2 månader sedan jag schamponerade håret sist.. Använde ett från Naturelle, gul flaska kommer inte ihåg namnet, inpackning hann jag inte med idag utan jag schamponerade sköljde, dränkte håret i TRESemme Naturals, kammade och sen fick det vara nog. Använde Tightly Curly metoden och använde rejält med balsam (säkert 2 dl minst) och lät allt sitta kvar i håret.

Jag brukar annars använda lite balsam och lite Knot Today Leave-In för att kamma håret när jag klivit ur duschen men jag har märkt att under tiden jag kliver ur duschen, torkar kroppen och gör allt det man måste göra innan man kan börja kamma, så har mitt hår blivit semi-torrt, vilket leder till att håret blir väldigt frizzigt när jag väl kammar det. När man vill kamma i sängen kräver det också att man delvis handukstorkar håret eller åtminstone kramar ur överflödigt vatten, blöt säng är inte mysigt.

Så idag stod jag kvar i duschen, applicerade balsamet och började kamma (vilket tar lite tid), och så fort håret började kännas det minsta "icke-dyngblött" så sköljde jag igenom det lite lätt och la i ännu mer balsam, på så sätt var håret helt blött jag jag var klar med kamningen och inte det minsta frizzigt.

SHIT vilka definierade lockar jag fick av den lilla ändringen i kamningsrutin!!! Helt sjukt! de här bilderna tog jag nyss hade tyvärr inte tid att ta bilder direkt efter kamningen så nu har jag legat i sängen och varit ute i blåsten så håret är väl rätt frizzigt nu men men man ser ändå skillnad i lockdefinition


Det som är NEGATIVT, enligt mig väldigt negativt med att lämna massa balsam i håret är att det tar 100 år för håret att torka, mitt hår är så tjockt att det tar 2-3 timmar as it is. Jag tvättade håret vid 11 imorse, hela mitt bakhuvud är fortfarande helt dyngblött, alltså inte fuktigt utan om jag "gräver" i håret där bak så blir mina händer helt våta.. Ur jobbigt..

Sen blir ju håret lite "hårt" av balsamet när det väl torkar, kan inte bero på protein för TRESemme balsamet innehåller inte protein (har jag för mig) så det måste vara pga balsamet i sig. jag ser det dock som något ganska positivt, ett bättre alternativ till styling/hold produkt och lockigheten håller längre på så vis. För att motverka hårdheten om man vill kan man använda lite olivolja och vips så är håret som bomull igen.

Love your curls and kinks!


Mer om The Shingling Method

Tyvärr äger jag inte en hårfön längre, och jag hatar att föna håret men jag gillar den här metoden med att släta ut håret ordentligt slinga för slinga med en krämig leave-in i (det behöver verkligen inte vata Miss Jessie's Curly Pudding utan jag använder min leave-in från Mixed Chicks). Lockarna blir väldigt fint definierade och håret håller sig lockigt betydligt längre. Klicka på bilden för att förstora, om inte det fungerar finns direktlänken HÄR


Bild från Miss Jessis

Love your curls and kinks!


Tofsar

Jag har märkt att mitt val av tofsar påverkar mitt hårs hälsa oerhört mycket. Förut när jag använde vanliga tofsar gick alltid mitt hår av på samma ställen, där tofsarna satt. Vanliga tofsar är för hårda och metallgrejen skaver på håret därför har jag kastat bort alla sådana och köpt stora mjuka tofsar. Nu har jag lyckats slarva bort de tofsarna så jag kan inte fota dem, men de finns på Glitter och kostar mellan 20-40 kronor styck, låter dyrt men man behöver ju bara typ 5 stycken (om man då inte slarvar bort dem hela tiden som jag gör).

Här är i alla fall de dåliga tofsarna, de är för smala, för hårda och de skaver sönder ditt ömtåliga hår



En sak man ALDRIG heller ska göra är att jag tag i sin ponytail, hälften av håret i varje hand och dra i det som ett wish-bone som många gör när de vill "tighta" till sin uppsättning, jag kan nästan höra hur håret bryts när folk gör så.

Här är en bild på hur jag brukar ha håret uppsatt när jag tex jobbar, där kan ni se tofsen också. Den är väldigt stor, ungefär som när jag bildar en cirkel med tummarna och pekfingrarna och jag virar den INTE runt håret flera gånger utan jag sätter den runt håret som den är och den "fästs" gå grung av hårets volym. På så sätt undviker jag en alltför tight uppsättning som ofta leder till breakage



Haha de tär inte lätt att ta bild bakifrån



Love your curls and kinks!


RSS 2.0