Den som väntar på något gott!

Alla ni som känner att ni har riktigt slitet hår och som är i behov av en dunder-behandling, håll er uppdaterade och glöm inte att kika in på bloggen med jämna mellanrum. Inom kort kommer jag nämligen att ha riktigt goda nyheter för en av er! :)

Mer info inom kort....

Jag har även tillslut bestämt mig för att färga mitt hår! Har velat göra detta länge, har gjort det förut men har haft min naturliga hårfärg i två år nu. Detta kommer innebära att jag naturligtvis tar ett steg ifrån 100 % naturligt obehandlat hår (det finns inget naturligt med att färga håret hehe, använder ju inte henna) och kommer därför att vid behov göra mer protein behandlingar än jag behövt göra nu. Naturlig hårVÅRD är dock någonting jag tycker är viktigt och komemr fortsätta med.

För mig är det viktigaste att visa för unga svarta tjejer att deras naturliga TEXTURE är vacker, och att man inte behöver rakpermanenta håret för att det ska vara fint, sen är det inget fel med att switch it up då och då med plattning, löshår osv.

MEN, ni som är på väg mot naturligt hår, alltså ni som transition så är det INGEN bra idé att färga/ platta håret eftersom att håret redan är väldigt stressat. När allt hår är naturligt och en längd som man är nöjd med, det är då man kan börja göra mer med sitt hår om man nu tycker det är värt det. Ni som har ofärgat naturligt hår kan dra nytta av alla mina tidigare tips och råd, jag kommer även fortsätta att ge er tips och råd om allmän afrohårvård, sedan kommer jag att göra en ny kategori för oss naturals med färgat hår, hur man underhåller färgen och stärker håret efter blekning osv.

ÅH IM SO EXITED!



Love your curls and kinks!

Uppsättning

Igår testade jag någonting nytt, har länge velat köpa en hår-donut men jag tycker dom är alldeles för små. Jag gillar stora knutar så jag gjorde en egen och här är resultatet :) Lite lagom slarvig, var ju andå en vardagsfrisyr...





Love your curls and kinks!


Porositet Del 2

Som jag nämnt tidigare så absorberar normalt hår ca 30% vatten medan poröst hår absorberar ca 45-50% vatten, detta kan vara skadligt då mängden vatten innuti hårstrået tänjer på dess fibrer och sliter ut håret snabbare. Dessa frågor kan du ställa dig om du vill avgöra hur poröst hår du har;

- Suger ditt hår i sig mängder vatten utan att någonsin kännas återfuktat?
- Är ditt hår alltid torrt oavsett hur mycket produkter du använder?
- Har ditt hår en naturligt röd ton som blir än mer framträdande på sommaren?
- Håller ditt hår lockar och frisyrer väl?


Om du svarat ja på flera av dessa punkter och de uppträder ofta har du antagligen problem med ditt hårs porositet. Det finns även några tester man kan göra för att ta reda på porositeten:

Test 1
Välj ett hårstrå och dra det mellan tummen och pekfingret hela vägen från rot till topp. Upplever du att håret är jämnt hella vägen ner eller känns det ojämnt och hackigt, i sådana fall kan du ha över-poröst hår.

Test 2
Ta en boll hår du tappat, till exempel från en kam eller borste och lägg den i ett glas vatten. Om håret sjunker snabbt (mindre än 1 minut) så är det väldigt poröst. Om bara en del av håret sjunker så kan du ha olika porösa nivåer på olika delar av huvudet, det är mycket vanligt.

Tänk på att om du haft oljor, silikoner eller vax i håret så kommer resultatet på dessa tester inte vara helt sanningsenligt, eftersom dessa ämnen påverkar hur håret agerar i kontakt med vatten!

Love your curls and kinks!

Porositet Del 1

Jag har ju skrivit mycket om PH-värde, protein/fukt-balans och återfuktning/återfettning sam protective styling av håret vilka jag tycker är de viktigaste sakerna man behöver ha koll på om man vill ta hand om sitt hår. En otroligt viktig sak som jag dock inte ännu nämnt är Porositet (tror jag det översätts från engelska??).

Porositet är hårets förmåga eller oförmåga att absorbera vatten, produkter och kemikalier osv. Normal porositet är viktigt eftersom håret då kan behålla fukten du applicerar i form av vatten eller produkter. Afro-hår kan absorbera upp till 50 % vatten när det blöts, det är därför håret alltid känns väldigt tungt och blir längre när det är blött. Tänk på en tvättsvamp, när den är ny och fräsch kan den absorbera hur mycket vatten som helst, men efter ett tag då den blir gammal suger den nästan inte upp någonting eftersom fibrerna innuti svampen blivit försvagade... I det svagare stadiet när svampen inte suger åt sig lika mycket vatten har den högre porotitet (mer porös) är innan.


Som ni ser är det hårets yttre fjällager som avgör porösiteten (pilarna är vatten)

Låg porositet
Låg-poröst hår har ett kompakt fjällager som ligger ner slätt och skyddar hårets inre kortex, håret är oftast mycket glansigt och experter brukar mena att låg-poröst hår ofta är "friskare" en hög-poröst hår. Detta hår är något svårare att färga och behöver en mer basisk blandning för att "höja" fjällagret så färgen kan tränga in. Håret släpper inte in vatten lika lätt men förlorar heller inte fukt lika lätt.

Normal porositet
Normal-poröst hår har ett lagom slutet fjällskikt som låter vatten passera i lagom mängd och håller kvar den fukt som behövs. Denna hårtyp håller frisyrer väl och klarar kemiska behandlingar på ett förutsägbart sätt.

Hög porositet
Hög porositet är ofta resultatet efter skadliga behandlingar, blekningar permanenter osv. Hål och glapp i hårets yttre lager gör att vatten passerar okontrollerat in och ut vilket skapar oerhörs stress på håret. För att färga hög-poröst hår (även fast det inte är något jag rekommenderar) kräver en mindre basisk lösning. Hög-poröst hår kräver mer och mer frekvent fukt eftersom det ´saknar förmågan att på egen "hand" låsa kvar fukten. Protein-behandlingar är räddningen för hög-poröst hår eftersom de stärker hårets yttre fjällager.

Lär dig ditt hårs porositet, och du kommer garanterat att se förbättringar på ditt hårs allmäna skick, du kommer lära dig hur ofta och när du behöver återfukta håret, och varför det behövs. I Del 2 kommer jag förklara hur du avgör hur poröst ditt hår är, så stay tuned!

Love your curls and kinks!

26/03/12

Fick en fråga om hur exakt jag fick håret så här, jag fönar det bara sektion efter sektion (totalt ca 30 stycken) på halvtorrt hår :)




Plattat hår part 2

Nu har jag haft håret rakt i 1 och en halv vecka, känns som 1 månad. De här bilderna togs efter ca 1 vecka och jag tänkte visa hur det såg ut då. Det är fortfarande rakt, men inte särskilt sleek eller shiny som många gillar, mer kinky-straight som det kallas. Jag har inte heller kammat håret eftersom mitt hår inte tål torr-kamning. De första två nätterna var jag duktig och wrapade håret runt hela huvudet och sov med silkesscarf, men sedan har jag slarvat och bara sovit med ponytail (därav de otroligt irriterande tofs-vecken) och bandana för att skydda babyhåren.

Jag trivs bra med hur det ser ut, hade det varit kortare hade jag antagligen plattat det oftare så det skulle matcha löshåret. Men jag älskar faktiskt den här längden, tycker den är helt lagom.

   

Love your curls and kinks!


Läsarfråga, barnhår

Vad fint hår du har!
Jag har en fråga. Har en dotter på snart 4 år vars pappa är västafrikan. Dottern har kort tunt och fjunigt hår som kan locka sig ibland. beror mycket på vad det är för väder, om hon haft mössa på sig osv. Vet du om håret kan bli lockigare eller till och med bli afrohår när de blir större? Jag tror att hon bara har babyhår nu. Vill att hon ska få längre hår också, har du nått tips?


Hej, tack så mycket! :)
Hur hennes hår blir när hon blir äldre beror mestadels på gener och är redan förutbestämt, väldigt svårt att gissa hur det utvecklas. Lockigare kan det definitivt bli, afrohår blir ofta till skillnad från andra hårtyper mer lockigt ju längre det blir... Om hon har/får afrohår vet jag inte, vårt hårstrå har många skillnader bla ett platt tvärsnitt och är därmed annorlunda uppbyggt än icke-afrohår. Det är bla det som gör afrohår till afrohår, inte lockarna eller volymen. Allt afrohår är inte lockigt och inte heller tjokt, precis som att allt europeiskt hår inte är glansigt, det där är väldigt individuellt. Får hon tjockt hår? Det har inte så mycket att göra med föräldrarnas ursprung eftersom det inte säger mycket om hennes arvsanlag gällande storleken/formen på lockarna, antalet hårsäckar samt tjockleken och strukturen på de individuella hårstråna. Det är bara att vänta och se. De flesta människors hår förändras med åren, många har lockigt/ vågigt hår som barn och får sedan rakt hår eller tvärtom. Jag hade rakt hår som bebis och nu har jag småkrulligt hår, men afro har det ju alltid varit.

Appropå längden så sköter det där sig självt. Får hon i sig god kost och är frisk så växer håret som det ska, det är inget att hänga upp sig på eller försöka påskynda. Hårets "hälsa" är en återspegling av ens allmänna hälsotillstånd, när hon blir äldre kan hon börja jobba mer aktivt med protective styling och length retention om hon vill det :)

Love your curls and kinks!

Plattat hår

Har nu även plattat håret, fönade det en dag sen plattade jag det dagen efter. Vet inte om resultatet blir bättre om man gör det direkt efter men såhär blev det i alla fall

Halva håret


Vad tycker ni? Jag gillade det faktist mer när det bara var fönat, helt sjuk volym hade jag då. Nu ser jag ut som vem som helst, men men. Att föna håret tog ca 35 min och plattningen tog ca 45-60 min, inte så dåligt eller hur! Som ni ser är mitt hår KINKY straight alltså inte straight, fortfarande krusigt på sina håll trots plattning och det är the look im going for, men jag är nästan i chock att jag kunde få det såhär rakt helt själv.. Nu tänker jag inte tvätta håret på 1 månad! Haha

Love your curls and kinks!

Aphrodite Power Pik 3000

Detta är fönen jag köpte, av märket Aphrodite. Den finns på Salong Elisabeth i Stockholm och kostar 550 :- och är helt fantastisk. Den har olika värmelägen och reder verkligen ut håret!

Det enda jag upplevde som negativt var att "piggarna" på själva munstycket var lite nariga, alltså det fanns ojämnheter i plasten som håret fastnade i, så jag var tvungen att fila dem en efter en med en nagelfil så de skulle bli lena och inte skada håret...





Love your curls and kinks!

Blow-dried afro-textured hair/ Fönat afrohår

Har fönat håret idag, det gick hur bra som helst. Var supernojig trodde det skulle vara mycket svårare än det var, delade in det i  5 sektioner med två delar i varje, alltså 5 twists totalt 10 sektioner. På fuktigt nytvättat (och redan kammat!!) hår fönade jag ut det.

 

Att föna sliter naturligtvis på håret och det kan bli värmeskadat. Nu är jag så pass bekväm med min längd att jag kommer att börja göra mer med mitt hår, och allt eftersom klippa bort det skadade. När du fortfarande önskar längre hår är det ingen bra idé att platta det ofta, eftersom att slitage/växt kommer sluta på +-0.

Love your curls and kinks!

Agran Oil

Idag har jag hoppat på the bandwagon och köpt Argan olja, jag är så nöjd med alla mina oljor så jag har inte velat köpa fler produkter men eftersom min Oliv olja är slut tänkte jag pröva på denna...


Kallpressad Argan olja 30 ml kr :- från Crearome

Love your curls and kinks!

RSS 2.0