Wash And Go

Min favorit frisyr är Wash And Go, alltså tvätta håret och bara gå och get on with my day. Visst är det bättre att låta håret torka i en Protective Hairstyle men jag älskar mitt hår när det är nytvättat. Problemet är bara att det blir rätt tovigt av att låta det torka utsläppt, för att inte tala om the shrinkage och alla knots (knutar) som uppstår här och var.. Jag änvänder ju inga styling produkter i mitt hår eftersom jag inte gillar den stela känslan som många lockfioxerande produkter ger, men det gör ju att jag itne har något som håller mitt hår i styr under dagarna och att lockarna försvinner efter ca 2-4 dagar..

Wash And Go Routine
1. Skölj håret
2. Applicera balsam och kamma
3. Applicera stylingprodukt och fixera håret, forma det som du vill att det ska se ut när det torkar (tex fixa din mitt/snedbena, skaka på huvudet som om du säger "nej" för att separera lockarna, eller sätt upp håret om du vill ha en lockig ponytail) Jag skippar oftast det här steget
4. Nu ska håret torka och det viktigaste är att du inte rör håret, det kommer då bara bli frizzigt
5. Have a bangin hairday ;)

Jag brukar utöka min Wash And Go rutin med bla inpackning under värme, huvudmassage, oljor mm eftersom jag bara gör den 1 eller högst 2 gg i veckan. De som gör detta varje dag brukar keep it simple med vatten, balsam, kamning och sen torkning..

Love your curls!

Hårtvätt

(UPPDATERING 26/10) Tvättade håret nyss med Franck Provost Expert Reparation och TRESemme Naturals + lite Coconut Oil vart det, även fast jag hatar lukten på FP-inpackningen, ska nog köpa RedKen Extreme igen..

Gjorde även en Protective Hairstyle eftersom att jag ska vara på landet en vecka, då behöver man inte vara snygg. Vart 10 flätor, gjorde dom på blött kammat hår med balsam i. Det tog faktist 45 min att kamma håret och göra dem!! Fattar inte att de tar så lång tid, iof blir håret himla slemmigt av balsamet så man får inget bra grepp, flätorna tar då typ dubbel så lång tid att göra. Brukar ha den här som sovfrisyr ibland när jag är ambitiös, har dåotroligt  fina lockar på morgonen, när du gör sådana här flätor var noga med att kamma håret ordentligt. Och, när du ska göra en fläta var noga med att du delar upp de tre sektionerna av hår du ska använda från rötterna!! Alltså att det är tydliga benor och alltså inte så att du gör flätan typ 1-2 cm från bottnen, rötterna kommer då att tova sig och då är allt bortkastat..

Flätorna vart ganska stora, det är lathet från min sida (american history x visas och hell no att jag missar den för perfekta flätor) men det är naturligtvis bättre att göra dem mindre, håret hålls då kammat och tovfritt mycket längre..

Som sagt, flätorna behöver inte vara fina, bara de är strukturerade.. Den här frisyren brukar jag ha när jag är sjuk eller när jag är på landet eller bara när jag vet att ingen kommer se mig på några dagar haha :)

Love your curls!

Paul Mitchell

Har testat Paul Mitchells The Conditioner nu, den luktar lite som rakvatten och den har en blå färg vilket kan kännas lite scary. På positiva sidan så innehåller den bara PPG/PEG silikoner och den gjorde faktist mitt håt väldigt mjukt (även fast inget slår TRESemma Naturals, vet att jag tjatar om den men den är så grymt bra!) The Conditioner kommer i en väldigt stor flaska, den kan användas på huden också, jag fick min flaska för 150 på Tigis tror jag det heter, ligger lite överallt i stan, Solna Centrum, PK-huset, Drottninggatan.. Tror ordinarie pris är ca 350 :) Sammanfattningsvis ger jag den 2,5-3 av 5, en av de bättre jag testat men jag väntar fortfarande på mim mirakel leave-in haha!

 

Love your curls!

UPPDATERING

Mitt hår är TORRT, alltså helt sjukt torrt. Jag applicerade den här igår och mitt hår är redan som sandpapper, väldigt synd för jag har hört så himla bra om den. Men just nu känns det som om jag vill använda ett sulfat shcampo och börja om :S Den här åker nog i soporna, eller ska jag ge den en till chans kanske..


Shaved head

Något som är otroligt fint på framför allt women of colour är riktigt kort snagg, jag ska vara helt ärlig här, jag skulle aldrig snagga mitt huvud. Först och främst för att jag är för feg och nummer två tycker jag inte att jag har rätt ansikte/huduvform för det. Men den senaste tiden har jag på allvar börjat inse hur fint det verkligen är.



Love your curls!


Grunden för återfuktat afrohår

Vet att jag har skrivit en hel del om det här, men tyvärr är det fortfarande väldigt många som väljer fortfarande använda hår fett (hair grease) och sådant..

Det finns två saker som vi behöver för att överleva, mat och vatten, näring och vatten med andra ord..

Detsamma gäller för vårat hår, näring och framförallt VATTEN är nummer ett, VATTEN är den främsta fuktgivaren som finns. Det är därför du ALLTID ska leta efter vattenbaserade produkter (vatten/aqua som första listade ingrediens)

Du vet hur håret känns när du precis sköljt det, de är mjukt och följsamt, det är lagom elastiskt och det glänser. Detta beror på att blött hår är i sitt ultimata återfuktade tillstånd.

MEN vad händer med håret när det torkat om du bara sköljt det med vatten? Jo det kommer återigen att bli torrt, sprött och matt. Precis som när du duschar din hy är den mjuk och återfuktad, fast när du torkat är huden lika torr som ökensand, hyn behöver hudkräm eller olja för att kunna tillgodose vattnet det nyss tagit upp

Vad är det då som egentligen gör att håret blir så torrt efter att vattnet torkat bort. Jo, avdunstningen gör att vattenmolekylerna lämnar ditt hår och tar med sig all fukt från ditt hår, och lämnar efter sig en hot mess.

Det du behöver göra när håret är blött är att SEAL (låsa) in fukten i dina hårstrån och på så sätt hålla den kvar, detta görs bäst genom att använda en organisk olja. Oljorna i sig (med visst undantag för oliv- och kokosolja) återfuktar inte håret utan håller bara kvar fukten som du tillför genom att skölja/tvätta håret. Detta är viktigt att komma ihåg för många afrotjejer använder olja i sitt hår och de tror att de då återfuktar håret, som jag sa innan har oliv-och coconut oil en viss förmåga att penetrera håret och till föra fukt med denna är marginal, andra oljor lägger sig bara utanför hårstrået, detta är inte dåligt utan kan bidra till att mjukgöra håret. Men det är viktigt att veta vad exakt det är oljor gör för ditt hår. Själv föredrar jag coconut oil.

För många med lockigt hår (framför allt 3c - 4c tjejer) räcker det inte med vatten och olja för att återfukta håret, de behöver även använda en vattenbaserad och återfuktande leave-in i håret för att tillföra ytterligare fukt. Jag är en av dem som måste använda leave-in. Det fungerar även att använda ett vanligt balsam som leave-in men då ska det vara silikonfritt, helst även alkoholfritt och inte med för mycket parfym och konserveringsmedel. Ordningen är då alltså Vatten, Leave-in sedan Olja.

Detta är grunderna till ett välmående afro. Om man håller sig till detta lovar jag att håret kommer att må bra och se bra ut.

Sen när man har koll på det här kommer allt falla på plats och ens hårrutiner kommer att utökas. Jag använder till exempel förutom vatten, leave-in och olja även vanligt balsam, detanglercreame, djupinpackningar och proteinbehandlingar ibland, glidmedel, och clarifying/ chelating shampoos ibland, sen är det här med kamningsteknik och protectiv hairstyles också viktigt men det kommer sen.

Love your curls!


Transitioning

Efter att jag klippte mig igår har jag inte mycket rakt hår kvar, här ser ni en random slinga från huvudet


Håret på bakre sidan av huvudet har sedan länge varit utan raka toppar, de gick alla av ca 6 månader efter att jag började, även fast jag återfuktade håret hela tiden. Tror det var för att jag använde fel produkter, dåliga balsam, hade dålig detangle-teknik osv


Love your curls!

Spontanklippning

Idag när jag skulle fixa håret inför en middag fick jag nog av de raka topparna och tog upp en sax. Klippte inte bort dem helt men jag balsamtvättade håret och toppklippte det sen några centimeret (ungefär 4-5 cm). Håret ser mycket bättre ut nu, även fast jag har några centimeter rakt hår kvar på topparna.

(Alltså jag har en liten fobi för hår, alltså hår som inte sitter på huvudet utan typ avklippt hår och löshår. Jag såg en japansk skräckfilm för ett tagsen där mördar-hår ströp människor och så satt när jag kollar på den här bilden får jag rysningar. SÅ sorry för bilden ni som har fobi)

Jag basamtvättade håret med Garnier Fructis Stärkande Balsam utan Silikoner, det funkade väldigt bra håret vart mjukt och väldigt lätt att kamma. Hade så bråttom att jag inte sektionerade håret så mycket som jag brukar utan kammade rätt på (dock väldigt försiktigt) och det gick alldeles utmärkt :)

Love your curls!


Hårtvätt: Dag 4

Såhär ser mitt hår ut idag, håret runt ansiktet och vid öronen är lockigt fortfarande. Men resten av håret består av kinks/ klumpar och det är de här dagarna jag tror att jag kanske är en typ 4c (vilket inte alls gör mig något snarare tvärtom). Det här med hårtyper är svårt just för mitt hår förändras så pass mycket under veckorna. Mitt hår är fortfarande vääldigt mjukt men jag kanske applicerar lite Shea Butter på klumparna så jag kan reda ut dem lite med fingrarna. Men då måste jag göra en Protective hairstyle direkt efter så det inte trasslar ihop sig igen. Ingen kam/ borste rör mitt hår idag!!



Love your curls!


Hårtvätt: Dag 3

DAG 3
Fortfarande många lockar kvar, det är fortfarande mjukt och lätt att reda ut tovor med fingrarna. Det börjar dock samlas dreads främst på bakhuvudet men de är fortfarande mjuka. Tack vare superbalsamet har jag inte behövt lägga någonting i mitt hår! På 3 dagar helt otroligt :P BTW haha det är mycket svårare att fota sitt hår en man tror, ibland kan jag vilka ta bild på en korkskruv men på bilden ser den rak ut, WTF!

Love your curls!

Hårväxt

Fick en fråga om hårväxt på lockig.se:

Hej hej,

Tack för att du hör av dig och ja, självklart är du till hjälp!
Måste säga att du verkar ha jättefint hår! Har du lyckats få det att växa med hjälp av BM eller har du alltid haft så långt hår?

Jag har alltid haft långt hår, faktum är att det aldrig varit så kort som nu, jag använder inte den sk "balsammetoden" till punkt och pricka utan jag plockar tips och råd från olika ställen och testar mig fram med en utgångspunkt att jag ska anamma det som mitt hår gillar. Enligt mig finns det inte några speciella sätt att få håret att växa snabbare, det finns dock sätt att slita på håret satt man på grund av shedding eller breakage aldrig kan tillgodose hårväxten. Håret växer i en jämn takt ca 1-2 cm per månad (ibland mer ibland mindre, mitt hår växer något mer på sommaren), och det viktigaste om man vill ha långt hår är att ta hand om håret man redan har på huvudet istället för att fokusera för mycket på det som skall växas ut. Det här sakerna har fungerat för mig:

- Plattar håret väldigt sällan, om jag plattar det har jag det rakt i ca 3 veckor
- Kammar aldrig håret när det är torrt, endast när det är blött med en bredtandad afro-kam
- Visst att massage startar blodcirkulationen och allt det där, fast försök till varje pris att röra hårt så lite som möjligt när det är torrt, massagen riskerar att skapa tovor
- Hitta ett bra kam-balsam, det kan verka läskigt att inte kamma håret på flera dagar, man känner hur tovorna blir större och större och tillslut har man 10 dreads på duvudet. Men jag lovar, hittar du ett bra kam-balsam så är de där tovorna ingen match. Jag använder TRESemme Natuals och det skrattar åt mina tovor, även efter 7 dagar ;)
- Sov med en Protective hairstyle!!
- När jag har cornrows eller rastas i ca 1 månad brukar mitt hår alltid växa minst 3 cm, det är växt jag kan tillgodoräkna eftersom längderna och topparna skyddas
- Behöver man egentligen klippa håret varannan/ var tredje månad? Nej inte om håret är friskt. Jag som transition måste klippa bort de raka topparna successivt men om man tar hand om sitt hår och undviker slitage så räcker det med toppklippning 1 gång/ halvår
- Håret måste vara välåterfuktat, hela tiden! Dont over moisturize men när ditt hår är torrt så skapas det tovor, knutar och friktion mellan hårstråna..
- Undvik strama pony-tails och buns, kamma inte håret mothårs och smörj in dina babyhår innan du tvättar ansiktet, de får alltid vatten på sig och blir då supertorra, försök också att undvika att det kommer ansiktstvål på babyhåren
- Gör inpackning med ånga/ värme 1 gång/ vecka.. låt den sitta i minst 15 min
- Bråka inte med ditt hår! Red ut tovor försiktigt, slit aldrig i håret låt hellre en tova vara i sånna fall tills du har mer tid och tålamod
- Mitt hår ser aldrig bangin ut 7 dagar i veckan. Det har jag accepterat, precis som att rakt hår blir fett efter 2-3 dagar klumpar sig mitt hår efter 2-3 dagar och tappar lockar på vissa ställen. men istället för att platta/ styla/ slita och dra i håret så har jag det i en headwrap sånna dagar så det får vila.
- Jag vet att det här är svårt för alla tjejer som är i ett förhållande, man vill ju va snygg även på natten. Men för guds skull sov med silkesscarf på huvudet, eller silkesöverkast. Min kille gillar faktist när jag sover med silkesscarf/ strumpbyxor på huvudet för då slipper han ha mitt hår i näsan och ögonen under natten haha
- Bamsalmmetoden på afrohår? Ingen nyhet, har som sagt använts av afrotjejer långt innan det blev mode här. Jag tycker dock att de är helt fel fokus, JA det är viktigt att välja ett bra balsam. Men shampo (bra shampon!!) har också sin funktion som inte bör glömmas bort (de bör dock inte användas oftare än 1 gång/månad). Ett hår med beläggning kan inte dra nytta av ingredienserna i ett balsam, har skrivit ett inlägg om det
HÄR.

Love your curls!


On the wish-list

Om jag skulle investera i något för mitt hår så skulle det vara en Hair Steamer. Visst att jag gör inpackning med värme varje vecka men det blir inte riktigt samma sak som när man sitter där hos frissan under ångmaskinen. Det verkligen känns hur inpackninger tränger in i håret ordentligt och gör nytta, skulle va grymt att kunna ge sitt hår en sån treat every now and then. Å ena sidan känns det lite väl överambitiöst och ha en sån stor apparat hemma. Så for now får det duga att slänga på en badmössa och föna utanpå eller värma några hansdukar i micron och vira de runt huvudet :) Vad heter förresten en hair steamer på svenska? Hår ångare? Hår ångmaskin?
 Vet inte vad jag ska söka på för att få fram ett ungefärligt pris :S


Love your curls!

Handduk

Det är viktigt att välja sin tvätthandduk med omsorg, vanliga handdukar är väldigt sträva och har en tendens att "rugga upp" hårets yttre fjällager, de gör även håret väldigt frissigt. De bör helt undvikas.. Sen om man gillar microfiberhanddukar (verkar vara favoriten på lockig.se) eller något annat är upp till var och en. Själv använder jag en gammal bommullsmorgonrock eller t-shirt haha, vet att bommull består av relativt löst sammansatta trådar som håret kan fastna i (det är när man jämför med typ silke, bomull är ändå 100 ggr bättre än vanlig handduk), men den här har funkat bra för mig, den är jätte mjukt och jag får inte riktigt samma feeling med något annat. Det kanske inte drar åt sig lika mycket fukt som en vanlig handduk men jag gillar inte att handdukstorka håret helt eftersom jag vill kamma det när det är ganska så soaked.. Vad ni än väljer så torka håret försiktigt, gnugga inte hårt det skadar håret mer än man tror!

Microfiber handduk, man har ofta sånna i städskrubben, så kolla där innan ni springer och köper. Hitatr ni inte där så kostar de bara runt 100-lappen

Tänk på att inte tvätta microfiber med sköljmedel, det försämrar uppsugningsförmågan!

Love your curls!


Dag 2

Håret är fortfarande helt otroligt mjukt, TRESemme Naturals är helt klart en favorti! Att sätta upp håret i en stram tofs (vilket inte är bra för håret i know) var inte en kamp idag som det brukar vara dagen efter tvätt Jag har inte känt ett behov att lägga någonting i håret idag, det är verkligen ovanligt..

En annan afrotjej som verkar nöjd med den är afroego, hennes recension kan ni se HÄR



Love your curls!


Palm olja

Palm olja är jätte vanligt i afrikansk matlagning (i alla fall Västafrikansk vad jag vet), man har det i soppor grytor och allt möjligt. Under mina senaste produktinköp har jag märkt att fler och fler hårprodukter nu innehåller Palm Oil / Elaeis Guineensis, denna olja är en av de mest saturated (mättade) fetter som finns, den innehåller bland annat till exempel de mättade fetterna palmitate (44%, mättad), oleate (39%, monomättad) och linoleate (10%, polymättad). Därför försöker i alla fall vi att inte äta den oftare än 2 gånger i veckan, så jag blir lite fundersam på hur detta påverkar håret.. Palm Olja har naturligt en väldigt stark röd färg, detta beror på den höga dosen av beta-Carotene. Av de balsam jag sett som innehåller Pail Oil har de inte ens haft en antydan av röd färg, vilket indikerar att de verkar använda en väldigt liten mängd av det, jag skulle i alla fall inte lägga det här i håret på det sättet man gör med oliv olja och coconut oil



Mm nu vart jag sugen på okro-soup med fufu :)

Love your curls!


Hårtvätt Part 3!

Nu är håret kammat, tog 15 min som vanligt, det är så himla tjockt att det tar tid, men det gör inget när man inte behöver kriga med håret!

En luggslinga (klippte lugg för ca 6 mån sen, big mistake!), har kvar lockmönstret 100% trots att håret är kammat. Naturligt hår är ganska nytt för även mig (har varit relaxerfri i 1,5 år för er som inte vet) men jag antar att vårat hår behåller lockarna ganska bra


Håret uppifrån:


Håret bakifrån, det mesta är som ni ser krullig new-growth. Så här mycket växer alltså håret på 1,5 år, tänk på att det inte är stretched och mitt shinkage är ca 75%:


Mitt hår torkar väldigt snabbt när det är balsam i, undrar om det är bra eller dåligt. Ganska skönt är det i alla fall..

Love your curls!

Hårtvätt Part 2!

Har just nu en passionerad date med:



Jag älskar min afrokam! Den är min hartass, den ger mig tur. Jag har alltid med mig den när jag reser, och helt ärligt skulle det vara väldigt svårt för mig att köpa en ny om den här försvann. Mitt hår har förstört hur många kammar/borstar som helst. Mitt hår skrattar åt kammar. Men den här afrokammen är lika kaxig haha!

Btw TRESemma Naturals är helt underbart! Vilken underbar slippery feeling den ger, reder ut håret bättre än någon annat silikonfritt balsam jag någonsin testat! Doften är alldeles lagom och flaskan räcker länge pga storleken, jag ska testa att lämna kvar det här balsamet i håret och se hur det blir..

Love your curls!

Hårtvätt!

Tvättdag idag, haha ska nog börja tvätta håret oftare än 1 gång i veckan eftersom mitt i veckan kommer jag alltid på mig själv med att tänka "fan kan det inte vara söndag snart så jag kan tvätta håret". Köpte en ny inpackning idag, mitt hår behöver inpackning, kan inte bara tvätta håret med balsam. Det fick bli Franck Provost Repair Expert Inpackning, ville köpa balsamet också med det luktar för starkt, det gör iof inpackingen också, den luktar som riktigt stark herrparfym. Typ så som det brukar lukta i en taxibil :S Men den tvättar jag ju ur så då är det ingen fara, jag har inte speciellt känslig hårbotten.



Har på inpackningen just nu, med en badmössa och 2 varma handdukar, ska låta den sitta i ca 20 min, efter det blir det TRESemme Naturals Silicone Free Conditioner:



Om inte den utreder mitt hår nog blir det även Kinky Curly Knot Today:



Ill be back soon!

Love your curls!

Vattna håret

Mitt hår ser absolut bäst ut efter att jag sköljt det med vatten, lockarna kommer då fram och håret får extra volym. Jag vet att många "naturals" sköljer eller co-wash sitt hår varje/varannan dag! Många på tex longhaircareforum säger att deras hår inte blivit speciellt torrt av det så länge de använder en leave-in och olja efter (lhcforum är ett amerikanskt forum och jag har märkt att de som har hårt vatten får väldigt dåliga resultat att att skölja håret varje dag, så det har nog mycket med det att göra). Visst skulle jag vilja göra detta för curl definition men det skulle innebära att jag måste kamma håret efter varje gång, vilken jag inte är så sugen på..

Love your curls!


Everyday Moisture Regimen

Jag återfuktar mitt hår 1 gång per dag, vissa gör det på morgonen och kvällen men jag vill inte over-moisture. Om man återfuktar håret för ofta kan man också lura sig själv att håret mår bättre än vad det egentligen gör, jag vill därför att håret så ofta som möjligt är i sitt naturliga tillstånd. Om man har håret utsläppt hela dagarna och kammar det torrt (vilket jag inte rekommenderar) så kan man behöva återfukta det oftare. Här är de kombinationer jag använder dagligen på mitt hår, alltså en av dem, beror lite på vädret, vad jag ska göra och vad jag vill ha för effekt;

Quenshed Curls Moisturizer 2nd Day Curl Refresher från Curls + Coconut Oil från Parachute eller KTC
Denna kombination tillför mer fukt till mitt hår än någon annan, om jag bara använder Quenshed Curls bli mitt hår lite torrt av allt vatten, men kombon gör underverk!

The Conditioner från Paul Mitchell + Coconut Oil
Ska testas imorgon!

Lite balsam i längderna, tex Garnier Respons balsam med Shea Butter + Coconut Oil
Det här med att lämna balsam i håret är jag inte ett fan av, håret blir mjukt som silke och helt otroligt lent.. i 20 min. Sen blir det ännu torrare än det var innan, det känns också "hårt" och fett, inte återfuktat. Detta funkar dock bra som detangler, håret blir lätt att reda ut (under de där 20 minutrarna haha)

Klick Glidmedel Natural Glide + lite Shea Butter
Tyckte inte att glidmedlet återfuktade mitt hår överhuvudtaget, fast när jag läser ingredienslistan så borde det verkligen gjort det. Tror jag måste ge det här en chans och använda det under några veckor, kanske blanda det med lite olivolja

Vatten + Coconut Oil
Har gjort detta någon gång när jag verkligen har velat aktivera mina lockar men inte tvätta hårer, man ska inte "vattna" håret varje dag men det kan hända att jag gör det på onsdagar (mitt emellan tvättar). Mitt hår svarar bra på detta, blir mjukt och oljan låser in lite av fukten i mitt hår. Efter jag har haft vatten kramar jag in oljan så jag itne förstör lockarna!

Shea Butter + Coconut Oil
Shea smöret gör håret otroligt mjukt, känner ändå att jag behöver oljan efter. Detta är en bra mjukgörande kombo, den utreder dock inte håret, det är alltså ingen detangler enligt mig.

Love your curls!


RFSU KLICK - Natural Glide

Har hört att många med lockigt hår använder glidmedel i håret så idag köpte jag RFSU Klick Natural Glide, dom har även en som heter Soft Glide som innehåller Aloe Vera men den verkade innehålla mer ingredienser (kanske mer konserveringsmedel) så jag skippade den. Glidmedel innehåller Glycerin och Propylene Glykol som är så kallade humectants, de återfuktar alltså håret. Av självklara anledningar innehåller glidmedel inga irriterande konserveringsmedel, parfymer eller färgämnen. Det som man kan applicera på sitt underliv borde vara ganska säkert att ha på håret, jag fick dock inte den där "WOW-känslan" som många talar om efter de använt glidmedel. Visst vart håret lite lättare att utreda men särskilt mjukt eller lent vart det faktist inte. Det vart faktist bara ganska torrt så jag var tvungen att applicera både shea butter och balsam för att göra det mjukt igen. Eller så är mitt hår helt enkelt så torrt att jag får använda det några veckor och se om något händer.



Love your curls!


Min just nu absolut värsta hårfiende

Hårknutar!! Knots and snarls! Jag hatar dem och de är överallt! En positiv sak med att ha rakpermanentade toppar var faktist att håret inte krullar tillbaka på sig själv och bildar knutar, men det händer allt mer nu eftersom jag succssesivt klipper bort det raka håret. Dom här knutarna är djävulens avkomma och alla med krulligt hår upplever dessa. Jag har i alla fall börjar lära mig hur jag ska hantera dem.. inte såhär haha:



Såhär börjar mina knutar, ni ser hur massa hår samlats mot slutet av slingan, denna samling löses antingen upp av sig självs eller så bildar det en knut


Efter ett tag ser de ut såhär



Alla tappar ca 100 hårstrån varje dag, mina hårtrån är så pass lockiga att efter de lossnat från hårbottnen så trasslar de ihop sig med det överiga håret. Det är som om de vill ge mig en sista "fuck you" innan de försvinner haha. Eftersom jag bara kammar håret 1 gång i veckan betyder det att 100 hårstrån gånger 7 dagar trasslar ihop sig med mitt hår innan de kammas bort.

Dessa "knots" måste redas ut försiktigt innan de blir så tighta som på de två sista bilderna
. När jag ser en knut brukar de alltid vara relativt enkla att få upp förutsatt att jag försiktigt reder ut den nerifrån, oftast är det topparna som skapat en knut och då är tricket att försiktigt "dra" ut den. Om man försöker reda ut den "uppifrån" kommer den bara att knytas hårdare. Om en knut ändå blivit tight och den är nere vid topparna brukar jag klippa bort den, är den längre upp brukar jag låta den vara och hoppas på att balsamet vid nästa tvätt reder ut den.

Ett annat trick är att använda sig av en hårnål som förs in mitt i knuten och sedan kan man försöka lösa upp den innifrån.. När jag tvättar mitt hår och kammar det med balsam är dessa knutar aldrig något problem. Problemet är att jag inte har tålamodet att vänta och låta dem vara tills tvättdagen utan jag försöker alltid dra ut dem på torrt hår. Det skiter sig oftast och håret bryts av!

Love your curls!

Dagens bakläxa

Idag gick jag ner till Life butiken i Solna Centrum för att köpa Aloe Vera Gel, jag pratade länge med hon som jobbade i butiken om olika ämnen och hon plockade fram Aloe Vera Gelen från deras eget märke och garanterade att den inte innehåller något dåligt. Jag köpte den, men ingrediensen Carbomer gjorde mig nervös så jag slog upp den när jag kom hem, jag hittar (vill påpeka att den står listad som ingrediens nr 2!!):

Carbomer - syntetisk polymer, förthjockningsmedel. Innehåller ofta Bensen som är en ”aggressiv cancerogen”. Det betyder att det är starkt cancerframkallande, det ger lätt leukemi och det behövs alltså inga högre doser för det. Det är sedan länge förbjudet i mat, i barnleksaker och i olika lack. Källa

Denna ingrediens finns i många Aloe Vera Geléer, funderar därför på att köpa Juicen istället som är mellan 99-99,4 % Pure Aloe Vera. Om carbomer verkligen är så farligt är jag inte säker på, men butiksbiträdet hade väl i alla fall kunnat säga något annat än att det är helt ofarligt. Jag köpte i alla fall Klick Glidmedel istället, innehåller både glycerin och propylene glykol som är fuktgivare.

Det jag lärt mig idag, eller för länge sen egentligen men jag var på ett godtroget humör idag är att de som jobbar i hårvårds/hälsobutiker inte har särskilt stor koll. De är vanliga butiksbiträden satt det gäller att göra sin egen hemläxa. Ger en review på glimedlet senare :)

Love your curls!


Protective hairstyle: Lacefront wig

Detta är nog den bästa beskyddande hårstilen, håret flätas in och täcks sedan totalt av en peruk. En Lacefront Wig består framtill att ytterst tunn transparent spets så den är nästan omöjlig att upptäcka! På 5 minuter kan du ändra utseende totalt! Jag är nog lite för konservativ för att testa den här hårstilen, gillar inte konceptet peruk, att man lixom ska "gömma" sitt eget hår. Löshår som komplement till ens eget hår är en helt annan sak men jag vet inte.. Sen att den limmas fast känns inte heller helt 100%, hur blir det med babyhåren, och kan man tvätta ansiktet och duscha som vanligt. Jag har iaf läst att den sitter på i ca 2-3 veckor (själva peruken kan du ha i flera år) men att man kan behöva fylla på lim eftersom det kan lossna på vissa ställen. Ett till minus är priset, en lacefront kan göras efter just din huvudform, görs alltid med äkta hår och kostar mellan 3000-8000 kronor beroende på önskad längd (detta är den lägsta prisklassen lacefronts).


Kom ihåg att bilderna visar personer som har kanske 3 personliga stylister som följer med dom överallt och rättar till peruken. Har läst någon stans att dessa peruker kostar upp till 200 000 svenska kr! På oss vardagssvenssons ser det nog inte riktigt ut såhär.. I mina ögon skulle båda dessa damer vara betydligt vackrare om de vågade lägga peruken på hyllan (nej räcker inte med att tyra gjort det typ 3 gånger) och älska sitt naturliga hår

Salonger jag vet om i Stockholm som gör lacefront:
African Magic Salong
Blacknuss 'Hair'N Care

Love your curls!

Ett tips till er som gillar..

Garnier Fructis Stärkande balsam Utan Silikon, balsamet har bytt utseende och det står inte längre "no silicone" på framsidan. Även fast innehållet verkar vara detsamma gillar jag inte att de tagit bort den där texten, de kanske har smygit in något silikonliknande med något skumt namn? I alla fall i de stora förortsbutikerna har de dock ett stork lager av den gamla versionen kvar, jag köpte två flaskor på Vi tror jag det var i Skärholmen.

Ett tips! Många på lockig.se tycker att det här lämpar sig bäst för sk tvättbalsam för er som använder sig av den metoden, alltså föga effektivt som leave-in. Sen att det är ett volym-balsam känns ju lite si sådär för mitt hår, det är väl det sista jag behöver mer av. Jag ska i alla fall testa det nästa vecka. Den här veckan blir det TRESemme Naturals



Love your curls!


Tightly Curly by Teri La Flesh

Vet inte om ni kollat in Teri's blogg, hon uppfunnit en metod som heter "Tightly Curly Method" för att hålla lockarna i styr. Jag skulle säga att hon har 3c hår, hon har en vit pappa och en svart mamma (för att ni ska få en bild av hårtypen), och här är en kort summering av hennes tips:

  • Do not brush or comb your hair when it’s dry.
  • Never separate your hair like a wishbone. This is just asking for a big snarl. It is in the nature of our hair to tangle. You always have to keep this in mind, every time you touch your hair. Otherwise you will constantly be cutting knots out of your hair and cursing at it. Always work from the ends. If they aren’t clear, then nothing will move beyond them.
  • Stop hurting your curls. Though our hair seems so headstrong and thick, and mine tears up a cheap comb, the individual strands of hair are gossamer thin and delicate. They are damaged easily, and break off when damaged. Your hair won’t grow when damaged
  • Dont cook your hair. Anything that would blister your skin doesn’t feel so great on your hair either. Flat irons can actually melt the cuticles of your hair.

Massa fler tips finns på henne blogg den har verkligen hjälpt mig otroligt mycket speciellt delen där hon går igenom hur hon kammar sitt hår. Här är några före/efter bilder (tredje bilden är hennes bokomslag):





Tyvärr verkar det som hon använder sig av någon form av skin-bleaching, vill säga att det är ingenting jag stödjer tycker det är avskyvärt. Eller så har hon bara ändrat ton med åldern det är ganska vanligt. Mitt mål är inte att växa hår ner till rumpan, jag tycker afro bäst kommer till sin rätt när det är axel/bröstlängd och mycket mer fluffigt på höjden och bredden än hennes hår. För långt hår tycker jag ser ganska tacky ut efter en viss ålder, men det viktigaste är att hon verkar ha hittat en metod som funkar väldigt bra för henne, och hon har kunnat nå sina hårmål. Sen måste vi alla utveckla metoderna så det passar vårat hår, det är viktigt! Men kolla in hennes blogg HÄR, alla bilder kommer därifrån!

Love your curls!


BTW

En sak jag glömde nämna angående det här med shampo, ALLA balsam oavsett hur bra de är och hur bra ämnen de innehåller, skapar build-up.. Och även fast det är bättre att shea butter och glycerin build-up än silikon och polyquaternium build-up SÅ ÄR INGEN BELÄGGNING BRA FÖR HÅRET. Vi är inne i en tid då man använder mer produkter än någonsin, om man på allvar skulle skippa shampo och köra 100 % NO-POO skulle det vara nödvändigt att skippa alla andra produkter också.

Ett hår som har beläggning kommer inte vara möjligt att återfukta på djupet, det är därför NODVÄNDIGT att använda shampo, allt annat är bullshit. Använd ett Clafirying/Chelating shampo (utan sulfater) i alla fall 1 gång i månaden/1 gång varannan månad. Lyssna inte på dem som precis uppfann "balsam-metoden" utan tänk logisk. Du äter, din kropp tar till sig näringen sen gör sig kroppen av med avfallet. Samma sak gäller med håret (det räcker inte med co-wash för detta, it will only take you half way there).. Alla dyra produket du köper kommer göra NOLL nytta om du använder dem på ett hår som inte ens är mottagligt pga build-up

Om du har ett super stressat hår (kanske efter en bad relaxer, för mycket styling eller hårdhånt flätning/kammning) kan det absolut vara bra att strunta i shampo några veckor but thats only temporary

Här måste även jag vara lite självkritisk, jag använde shampo förra veckan men innan det var det minst ett halvår sedan (då snackar jag om ett ordentligt rengörade shampo och inte typ cleansing milk laddat med oljor)

Love your curls!

Olika sorters schampon och vad de gör för ditt hår

Tar följande termer på engelska, annars blir jag/ni förrvirrade för jag hitar inga bra svenska översättningar

Clafirying Shampoo
Ett clarifying schampo rengör hårstråna från vardagssmuts och build-up från till exempel hårspray, mousse och andra produktingredienser. Det tar även bort build-up som orsakas av billiga butiksshampon, dessa innehåller ofta feta "conditioning" ingredienser för att motverka sulfaterna. Om du till exempel ser Dimethicone, Guar hydroxypropyltrimonium chloride eller olika Polyquaterniums- i ingrediensförteckningen på ett vanligt shampo så motverkar det ofta sin egen effekt genom att det tar bort gammal beläggning tillför sedan ny beläggning.

Ett exempel på ett bra clafifying shampo är Pure Curls Organic Clarifying Shampoo - Usage 1x every 2 months

Ingredienser: Purified Water, Cocamidopropyl Betaine, Decyl Glucoside, Lauramide DEA, Peg-120 Methyl Glucose Dioleate, Peg-10 Sorbitan Laurate, Sodium Cocoyl Glutamate, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil, Sodium Cocoyl Apple Amino, Lactic Acid, Chondrus Crispus (Carrageenan), Ananas Sativus (Pineapple) Fruit Extract, Citrus Grandis (Grapefruit) Peel Extract, Disodium EDTA, Sodium Hydroxymethylglycinate, Sodium Chloride, Caramel

Chelating Shampoo
Ett Clarifying Shampoo kommer att ta bort viss produkt build-up, men inte de mineraler, järn och kalcium som lagras i håret som finns i nästan allt kran/duschvatten Chelating shampo innehåller så kallade "chelating agents" som binder sig vid dessa mineraler, de sköljs sedan bort tsm med shampot. Så kallat "hårt vatten" är jätte vanligt i USA och innehåller massor av mineraler och magnesium som lägger sig på håret. "Mjukt vatten" är behandlat, och ska inte innehålla så mycket mineraler, jag är inte säker på om vi har hårt eller mjukt vatten i Sverige Produkter: Leta efter ingrediensen EDTA (tex Disodium EDTA, Tetrasodium EDTA)

Väldigt många shampon gör anspråk på att vara både clarifying och chelating på samma gång, kan vara svårt att veta den exakta skillnaden men ett väldigt bra chelating shampoo är i alla fall Pureology's Purifyig Shampo, det är sulfatfritt och rengör håret på djupet


Ingredienser som gör det till ett chelating shampo: Disodium EDTA, Tetrasodium EDTA, Sodium Citrate AKA Trisodium Citrate
Övriga ingredienser:Triple Chelators Purifying Blend of Witch Hazel, Baking Soda, and Tea Tree Oil, Signature Aromatherapy Blend, Tea Tree Oil, Witch Hazel, Rosemary, and Peppermint

Efter användning av ett chelating shampo (all användning av alla shampon enligt mig) ska man göra en djup inpackning, efter shamponeringen kommer håret kännas väldigt "stripped", men det är då en bra inpackning kan göra under! Det finns då ingen build-up som blockerar alla nyttiga ämnen i inpackningar.

Neutralizing Shampo
Rakpermenentningskrämer har högt ett Ph-värde så efter en rakpermanent är det nödvändigt att tvätta håret med ett shampo som har ett lågt Ph-värde. Så länge man gör rakpermanent på en proffissionell frisörsalong är det här inget man behöver ha koll på för det fixar de. Den här sortens shampo har man alltså ingen användning av om man inte gör relaxer

Källor: Thebeautybrains och KIsForKinky

Love your curls!

My transitioning hair

Igår klippte jag mitt hår ca 4 cm, gjorde det hemma i badrummet. Vart så himla trött på de döda raka topparna att jag fick nog, så nu har jag bara cirka 5 cm rakpermanentat hår kvar. Men jag ska låta det växa innan jag klipper bort resten. Jag klipper mitt hår hemma själv i badrummet haha, jag skrattar varje gång jag tänker på vilken hjälplös frisör-adicct jag var förrut. Gick typ till frissan för att få håret kammat, nu gör jag allt själv, måste bara lära mig att göra cornrows helt perfekt. Om du klipper håret själv är det i alla fall väldigt viktigt att använda en vass sax, som du bara använder till håret!

Såhär såg mitt hår ut efter ett år (alltså ca 7 månader sen, de flesta raka topparna där bak hade då redan gått av, det är nog ganska oundvikligt när man transition så länge som jag gjort. Av det håret jag har uppsatt är nästan allt de raka håret kvar, de är mitt "starkaste" hår och har inte påverkats mycket alls av att jag transition



Love your curls!

Transitioning hair

Allt eftersom du växer ut din rakpermanent, kommer det bli mer och mer tydligt att du har två olika texturer av hår, den krulliga newgrowthen och dina rakpermanentade längder. Där dessa två texturer möts kallas "the line fo demarcation", detta är det absolut mest känsliga stället där ditt hår är extra benäget att brytas! Anledningen till att frisörerna alltid säger att man måste komma tillbaka och göra rakpermanent regelbundet är just denna, håret mår inte bra av att balansera två olika "sorters" hår, och det kommer att brytas av vid den linjen. Detta kan dock förhindras något genom att återfukta, återfukta och åter återfukta! Förr eller senare kommer du att vara tvungen att klippa av ditt rakpermanentade hår, men vissa vill dock låta sitt afro växa en viss del tills de känner sig bekväma med längden. Jag har ju växt ut det i 1 och ett halvt år vilket vissa gör men de flesta klipper efter ca 6 månader.

Medan du transition ska du behandla ditt hår som en ömtålig silkesblus, inte sova med utsläppt hår, inte gnugga håret för hårt när du tvättar, inte använda sulfat schampo (ibland om du älskar silikonprodukter), inte gnugga hårda handdukar mot håret efter duschen, inte kamma håret torrt, helst inte platta håret!

Love your curls!

En av mina favorit "do's"

Jag älskar att ha cornrows, tycker det är skitsnyggt. Dessa hade jag i ca 2 månader, mitt hår växte hur mycket som helst under den perioden och det var en ganska mångsidig flätning som jag kunde ha både utsläppt och uppsatt :)



Love your curls!


Carol's Daughter

Jag vet att det är många som är helt förälskade i Carol's Daughter produktserien, jag har ännu inte testat dem, är det så bra som alla säger? Verkar krångliga att få tag på, precis som alla andra bra produkter iof :/ Jag har speciellt hör mycket bra om CD's Hair Milk, någon som testat?

Love your curls!


Är relaxers egentligen skadliga

Det här svaret fick jag från answerbag:

On One Hand: Harmful Capacity
Hair relaxers contain corrosive chemicals that can cause harm if they are inhaled, ingested or left on the skin for long periods of time. The most common injuries associated with hair relaxers are chemical burns, hair damage and eye irritation. Professional-grade hair relaxers should only be used by licensed professionals in order to avoid injury.

On the Other: Proper Use
Hair relaxers, if used correctly, rarely cause harm to individuals. They are considered to be safe when used by someone who possesses the knowledge and training to use them properly. Contrary to common belief, hair relaxers can even be used by women who are pregnant. The chemicals are not absorbed by the skin and no ill effects are associated as long as the chemicals are used appropriately.

Bottom Line
Hair relaxers have the capacity to cause harm, but are safe to use as long as the instructions for use are closely followed. As with most chemicals, safety procedures must be observed. Never leave relaxers on the scalp for longer than the recommended time. If the chemicals come into contact with mucus membranes, flush the affected area thoroughly with water immediately.

Love your curls!


Blonde hair




Colored hair

Vad tycker ni om färgat/slingat afrohår? Jag tycker det kan vara riktigt snyggt även fast jag själv föredrar naturliga hårfärger.. För ungefär två år sedan färgade jag håret brunt (på salong!) och det vart riktigt snyggt, mitt hår var rakt då vet inte riktigt hur det skulle se ut med afro..

När alla mina rakpermenentade toppar växt ut vill jag nog testa att tona håret, gäller bara att hitta en "skonsam" färg.. Lite inspiration:

Är inte så jätte förtjust i de orange/röda tonerna som de flesta av dessa hårfärger går i, gillar när det är mer askbrunt, men det är väldigt svårt att få det så.. Mitt hår innehåller väldigt mycket rött pigment så det blir alltid rött när jag försöker ljusa upp det

Jag tycker att det här är den finaste hårfärgen som finns! Mörkbruna rötter, aningen ljusare längder och toppas..Undrar om den är naturlig, hittade bilden på hennablogspot.com, så det kanske är färgat med henna?



Love your curls!


Protective hairstyle: Weave/ Wigs

Jag tror det här en av favorithårstilarna när man vill låta håret vila.. Det är dock viktigt att inte sy fast för mycket hår och att fördela tyngden jämt. Jag brukar alltid lämna baby- och nackhåren utanför eftersom det är för stor risk att de bryts av annars.. Wigs är nog ett bättre alternativ eftersom att håret då får 100 % vila i cornrows. När jag gör Weave lämnar jag en bena mitt på huvudet och den måste ju plattas, och det är inte det bästa för håret..

Eftersom jag inte är frisör har jag lite svårt att beskriva hur man gör en weave men Steg 1 är att kamma igenom håret ordentligt hemma, det skall vara nytvättat Steg 2 eftersom vårat hår ändå är ganska strävt gör det inget att ha lite olja i det innan, ananrs kan håret lätt brytas i de hårda flätorna Steg 3 Säg åt hon/han som gör det att INTE FLÄTA FÖR TIGHT, då är det inte längre en protective hairstyle utan skadar bara ditt hår Steg 4 Be henne fläta det i en "ormform" så blir det lättare för sig att ta ut flätorna sedan.. Jag brukar låta tjejen göra cornrowsen men sedan sy på håret själv, blir väldigt mycket billigare då (typ 300-400 kr) Steg 5 När du väl har weaven sov med en silkes scarf itne utsläppt hår, när du kammar håret håll emot vid hårbottnen så du inte drar på ditt eget hår, köp eller gör en egen spray-moisturized så du kan återfukta ditt hår under tiden!

När jag kommer hem så lägger jag upp några bilder på Weaves som jag haft :)

Här är en av mina weavs, denna var med lugg, gillad inte den speciellt mycket, hade mitt hår mycket såhär när jag rakpermanentade mig, skulle vara roligare att göra något helt annorlunda med en weave istället. Lixom passa på att testa någon färg man inte skulle villa ha på sitt riktiga hår


Love your curls!

Goda tips för oss som transition från relaxer

Vädigt nyttiga Do and Dont tips från Napturally Curly Bloggen. Kollain den bloggen för mer tips och råd! 

DO..
  • Eliminate direct heat like flat irons, blow dryers, etc. as much as possible.  Use hooded dryers on a medium setting (or lower) for as little time possible.
  • Learn to embrace your texture.  It’s easy to get caught up in someone else’s head, but chances are your hair isn’t like theirs.  So don’t waste your time wishing you had someone else’s crown. It will leave you disappointed and exhausted. Love what God gave you.
  • Deep condition weekly with moisturizing conditioners. This will help strengthen your new growth, relaxed hair and prevent breakage.
  • Wear a lot of protective styles.  Rod sets, twist outs, braid outs, buns, braids/extensions (not too tight), straw sets, etc. should become your go-to styles.
  • Limit combing, pulling (tight ponytails) and manipulation.  The above hairstyles do not require combing.  The only time you should comb your hair is when you detangle on wash day.
  • Use sulfate-free shampoos.  Sulfates strip your hair of its natural oils.  Natural hair can be dry enough, you don’t need help from sulfates.  The Giovanni line is my fave.
  • Trim your ends every 4-6 weeks.  If you have split ends, they will travel up to your natural hair and cause breakage. 

DONT:

  • Make assumptions about your hair texture too early.  It will likely change as you continue to transition.  In my 2nd month of transitioning, my new growth felt dry, fuzzy and brittle. My hair follicles were extremely damaged, so even after I stopped relaxing I was still growing scab hair.  At first, I thought this was my hair’s texture, and it’s the reason many people stop transitioning. But as I continued to deep condition weekly and lay off the direct heat, my hair softened up.  I started seeing curl definition and my hair began retaining moisture better. So don’t be fooled by your new growth’s texture while you are relaxing and when you start transitioning.  You may be going through the scab hair period. The good news is, most people stop growing scab hair 3-6 months after starting their transition.
  • Listen to ignorant peers, friends and family.  Why should there be anything wrong with wanting to wear your hair the way you came into this world? Unfortunately kinky hair is often seen as the ugliest/worst kind of hair to have, but that’s only because we are comparing it to the majority, which is straight, Euro-centric hair. If everyone had kinky hair there would be no class system of hair and comparisons.  We have been brainwashed to believe straighter hair is more beautiful because that’s what society feeds us (through magazines, TV, etc.) Beauty is in the eye of the beholder.   As long as you feel your hair is beautiful, why should anyone else’s opinion matter?  Trust me, it may take some time to get to this level, but it will happen eventually.
  • Become a product junky.  This is sort of like the pot calling the kettle here.  I’m a self-proclaimed product junky.  I have been for many years, even when I was relaxing. It got worse when I started transitioning because I was obsessed with trying to achieve someone else’s hair by using the products they use.The only products you need are a good shampoo, conditioner (leave-in and rinse out) and a few daily moisturizers (preferably natural oils.) 
  • Get caught up in rules and judgments.  There are a lot of naturals who have definitions of what wearing natural hair means.  Some become anti weave, anti colored contacts, anti straight hair, and anything that is not “natural.”
  • Remember, this is your journey.  Find out what being natural means to you.  Don’t let other’s opinions shape your actions and beliefs about what you have to do and cannot do because you wear natural hair.  Also be careful of criticizing others just because they don’t share your journey or opinions. I think it’s great when going natural inspires people to live healthier lives.  But it’s not cool when that turns into judging others for their choices and opinions.
  • Expect acceptance from everyone.  Let’s just keep it real for a minute.  A lot of people don’t like and will never like natural hair.  Period.  End of story.  There’s nothing you can do to make everyone approve of your choice. But your real friends and people who genuinely love and support you will respect your decision, even if they don’t embrace your choice of hairstyle.

Naysayers of natural hair are everywhere, but at some point you have to live life for yourself and not for other people’s acceptance.

Love your curls!


Trevlig överraskning

Fick hem Kinky Curly Knot Today idag, beställde den från Lockbutiken.se (som tävrr stängs ner snart) den 21:a så det tog lite tid.. Återkommer med review på söndag när jag tvättar håret :)

Love your curls!


RSS 2.0