Grunden för återfuktat afrohår

Vet att jag har skrivit en hel del om det här, men tyvärr är det fortfarande väldigt många som väljer fortfarande använda hår fett (hair grease) och sådant..

Det finns två saker som vi behöver för att överleva, mat och vatten, näring och vatten med andra ord..

Detsamma gäller för vårat hår, näring och framförallt VATTEN är nummer ett, VATTEN är den främsta fuktgivaren som finns. Det är därför du ALLTID ska leta efter vattenbaserade produkter (vatten/aqua som första listade ingrediens)

Du vet hur håret känns när du precis sköljt det, de är mjukt och följsamt, det är lagom elastiskt och det glänser. Detta beror på att blött hår är i sitt ultimata återfuktade tillstånd.

MEN vad händer med håret när det torkat om du bara sköljt det med vatten? Jo det kommer återigen att bli torrt, sprött och matt. Precis som när du duschar din hy är den mjuk och återfuktad, fast när du torkat är huden lika torr som ökensand, hyn behöver hudkräm eller olja för att kunna tillgodose vattnet det nyss tagit upp

Vad är det då som egentligen gör att håret blir så torrt efter att vattnet torkat bort. Jo, avdunstningen gör att vattenmolekylerna lämnar ditt hår och tar med sig all fukt från ditt hår, och lämnar efter sig en hot mess.

Det du behöver göra när håret är blött är att SEAL (låsa) in fukten i dina hårstrån och på så sätt hålla den kvar, detta görs bäst genom att använda en organisk olja. Oljorna i sig (med visst undantag för oliv- och kokosolja) återfuktar inte håret utan håller bara kvar fukten som du tillför genom att skölja/tvätta håret. Detta är viktigt att komma ihåg för många afrotjejer använder olja i sitt hår och de tror att de då återfuktar håret, som jag sa innan har oliv-och coconut oil en viss förmåga att penetrera håret och till föra fukt med denna är marginal, andra oljor lägger sig bara utanför hårstrået, detta är inte dåligt utan kan bidra till att mjukgöra håret. Men det är viktigt att veta vad exakt det är oljor gör för ditt hår. Själv föredrar jag coconut oil.

För många med lockigt hår (framför allt 3c - 4c tjejer) räcker det inte med vatten och olja för att återfukta håret, de behöver även använda en vattenbaserad och återfuktande leave-in i håret för att tillföra ytterligare fukt. Jag är en av dem som måste använda leave-in. Det fungerar även att använda ett vanligt balsam som leave-in men då ska det vara silikonfritt, helst även alkoholfritt och inte med för mycket parfym och konserveringsmedel. Ordningen är då alltså Vatten, Leave-in sedan Olja.

Detta är grunderna till ett välmående afro. Om man håller sig till detta lovar jag att håret kommer att må bra och se bra ut.

Sen när man har koll på det här kommer allt falla på plats och ens hårrutiner kommer att utökas. Jag använder till exempel förutom vatten, leave-in och olja även vanligt balsam, detanglercreame, djupinpackningar och proteinbehandlingar ibland, glidmedel, och clarifying/ chelating shampoos ibland, sen är det här med kamningsteknik och protectiv hairstyles också viktigt men det kommer sen.

Love your curls!

Trackback
RSS 2.0