Prover

Idag var jag på TIGI's på Drottninggatan för att kolla efter lite produkter, har aldrig handlat där förut men dom har grymma erbjudanden, halva priset på massa bra märken (butiken finns på Drottninggatan, PK-huset, Solna Centrum mfl)! Jag kollade bland produkter och en kille kom fram till mig, så här lör vår konversation

Jag - Hej, jag letar efter en silikonfri Leave-In
Han - Okej, men väldigt få produkter innehåller silikon
Jag - Hmm, vad jag vet gör ganska många det. I alla fall, jag har hört myket gott om PM The Conditioner, men den har ju tre listade silikoner.
Han - Den har inga silikoner i, ser du (visar flaskan), det står inte silikon någonstans
Jag - Dimethicone är en silikon, men jag har hört att PEG-Dimethicone är vattenlöslig, vet du något om det?
Han - Aha, är det?.. Ehh.. Vet du.. Du kan få prover hem

Haha sådär låter det alltid nu för tiden när jag försöker handla produkter, till och med på frisör salonger. De ända som haft någon som helst koll är tjejerna på Blacknuss! Så jag fick i alla fall massa prover. Tyvärr innehåller nästan alla silikon, HAHAHA



Love yor curls!


Dagens inköp

Efter många om och men så bestämde jag mig för att köpa Paul Mitchells The Conditioner, har hört så mycket bra om den från afrotjejer att jag helt enkelt inte bryr mig om alla ingrediens-nazister. Dimethicone listas på hela tre ställen men de är PEG modifierade så de ska vara vattenlösliga.



Ingredients
Water (Aqua) , Cetyl Alcohol , Stearyl Alcohol , Glycerin , Ceteth-2 , Cetrimonium Bromide , Bisamino PEG/PPG-41/3 Aminoethyl PG-Propyl Dimethicone , Hedychium Coronarium Extract (White Ginger) , Extract/PEG-12 Dimethicone , Bisamino PEG/PPG-41/3 Aminoethyl PG-Propyl Dimethicone , Algae Extract/Aloe Barbadensis Leaf Extract/Anthemis Nobilis Extract/Lawsonia Inermis Extract (Henna)/Simmondsia Chinensis Extract (Jojoba)/Rosmarinus Officinalis Extract (Rosemary)/PEG-12 Dimethicone , Wheatgermamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate , Citric Acid , Blue 1 (CI 42090) , DMDM Hydantoin , Iodopropynyl Butylcarbamate , Methylparaben , Propylparaben , Fragrance , Citronellol , Coumarin , Geraniol , Hexyl Cinnamal , Limonene

Okej någon som kan ge mig lite klarhet i den här ingredienslistan? Det som är tjockt är det även på min flaska, det som är understruket är den vattenlösliga silikonen PEG-Dimethicone. Men vad innebär Bisamino och varför är det massa //// överallt, verkar som ett de flesta ingredienserna är blandade, tex nästan alla olika extrakt? Im confused. Gillar inte Cetrimonium Chloride men jag vet att Cetrimonium Bromide är väldigt mycket skonsammare och används i hårvårdprodukter för barn..

Ska testa den här imorgon, nu har jag redan Coconut Oil i håret :)

Love your curls!

LOCKIG.SE

lockig.se är allt silikon förbjudet. Viktigare än att förbjuda ingredienser är enligt mig att inse att allas hår är olika och att man ska testa sig fram, visst skapar silikon build-up, men om ditt hår verkligen svarar super bra på silikon kanske det är bättre att använda ett sulfatschampo en gång i månaden och fortsätta använda dina produkter, alternativt använda PEG/PPG-silikoner.

Lockig.se har för övrigt en annan målgrupp än vad tex jag i den här bloggen har, jag riktar mig till 3c-4c tjejer, eller alla som är intresserade av afro-hårvård, eller har ett hår som svarar bra på de tips jag ger eller bara tycker det är roligt att läsa. De tips som ges där är främst riktade till skandinavist lockigt hår och möjligtvis afroblandhår, sen är det naturligtvis viktigt att komma ihåg att alla med lockigt hår kan ge varandra tips och råd, MEN afrohår är speciellt, och kan inte jämföras med andra lockiga hårtyper

Love your curls!

Hårtvätt

Just nu har jag köpt typ åtta produkter jag vill testa vid hårtvätt, men eftersom jag bara tvättar håret en gång i veckan kommer det alltså ta åtta veckor innan jag testat allt, och 24 vekor innan jag testat allt tre gånger.. suck. Hoppas ni har tålamod haha

Love your curls!


Coconut oil

Min älskade Parachute Coconut Oil är slut på Taj Mahal och har varit det i flera veckor, jag älskar den verkligen den luktar kokos är det finns små små kokos chunks i den, då känns det verkligen som äkta vara! Det fick bli KTC:s Coconut Oil istället, den är också 100 % Pure men den luktar inte, det är väldigt konstigt enligt mig. Antingen är lukten tillsatt i Parachutes version eller borttagen i KTC:s.. Fördel med den är att den bara kostar 23 kr för 250 ml! Som ni säker vet så stelnar Coconut Oil lite hela tiden, jag brukar värma flaskan under varmvatten och sen hälla över den i en burk så kan man ändå ta fast att den stelnar, den smälter sedn på två sekunder bara man gnuggar den mellan handflatorna.. KTC version säljs dock på burk så då slipper man hasslet :)



Love your curls!


Att kamma håret

För det första, att kamma och borsta håret är inte samma sak. Borsta håret gör jag aldrig, det finns ingen mening med det på mitt hår, det ligger bara tusen avbrutna små hårstrån i min säng då, många 3c:or brukar dock använda en så kallad Denman brush, den ser ut såhär



Får rysningar bara jag ser den, ska man använda den ska håret vara väldigt väl moisturized och med en utredande Leave-in i.. Borstning på mitt hår skulle inte funka när det är blött, är nog bättre på torrt hår men jag säger, om du har typ 4a eller 4b hår skippa borstningen helt! Eller såhär, det viktigaste om du borstar håret är att använda en borste gjort för afrohår, inte för skandinaviskt hår som i princip kan kammas med luskam.
Kamma/borsta inte ditt hår varje dag, jag gör det en gång i veckan men 2-3 gånger är ok. Det kanske låter skrämmande att vänta så länge men mitt hår mår bäst av det plus jag använder så mycket balsam att håret går enkalt att kamma ut även fast det gått en vecka..

"Use natural brushes. Ethnic hair has a tighter curl pattern and, although strong, can easily snap especially if stress is applied from a brush or comb to a dry head of hair. Instead of brushing your hair, buy a brush made of natural fibers such as boar (svin) hair. When using boars hair brushes make sure you condition the brush first so that the bristles are soft. If you don't do that, then you might as well brush your hair with scissors because the the bristles will be so hard and sharp that it will actually damage your hair. I suggest buying denman brushes, they should work wonders when detangling hair."

När du KAMMAR håret vilket är det jag gör skall håret vara BLÖTT, torrt afrohår ska enligt de flesta afroexperter varken kammas eller borstas (håret är inte lika elastiskt när det är torrt och kamning kommer bara leda till breakage), men olika saker funkar för olika hår.. Jag delar då upp håret i sektioner och kammar det försiktigt när det är fullt med balsam. Börjar med topparna och arbetar mig försiktigt upp mot rötterna. Tror att jag nämnt det här tidigare men kammningen är verkligen crucial för afrohår för det är i det momontet så många förstör sitt hår genom att bland annat kamma det torrt.. När det kammas ska en Bredtandad kam eller Afro-kam användas



Du kammar håret, låter det delvis torka, sedan kan man göra sin protectiv hairstyle.. håret mår bäst av att få torka i lugn och ro utan diffuser eller hårfön. Jag brukar dock göra mina protective hairstyles direkt efter kamningen annars blir det trassligt igen. Om jag ska ha det utsläppt kammar jag det och låter det torka naturligt, oavsett hur lång tid det tar (tar minst 2 timmar)

Kamma/borsta aldrig håret mothårs, det kommer då att brytas av. Såhär ska du INTE kamma:


Såhär SKA du kamma:


Bilder från Grow Afro Hair Long

Love your curls!

Protective hairstyle: Twists

Two-strand Twist som de kallas är en utmärkt frisyr då man tvättat håret och antingen vill "stretcha" ut det lite eller bara som en sov-frisyr (även fast jag syndar ibland och sover med håret utsläppt, har då 5 stora dreads när jag vaknar haha) Jag brukar göra 10-15 Twists beroende på hur mycket tid jag har och om jag vill ha små lockar eller större vågor.. Du delar helt enkelt upp håret i valfritt antal sektioner, sen tar du din första sektion, delar den i två (från rötterna, annars blir det bara tangles!!) och tvinnar dem hela vägen ut längst topparna.. När jag är klar brukar jag dra med tummen och pekfingret några gången längs med Twisten satt den "fixeras". Om det här funkar på andra hårtyper än afrohår vet jag inte, kan dock tänka mig att de bara glider ur om inte håret är långt nog..



När man sedan tar ut dem kan håret se ut såhär


Love your curls!


Mitt hår just nu

Tänkte passa på att visa hur mitt hår ser ut nytvättat, för första gången någonsin har jag lämnat balsam kvar i håret, jag har även "hållt på" med det ganska mycket, jag brukar försöka låta mitt hår vara så jag inte förstör lockarna, men nu har jag kammat det ordentligt och dragit fingrarna igenom det en hel del. Så det är lite mindre lockigt än vanligt fast väldigt utkammat, håret är även mer rakt än det brukar därför att det fortfarande är rätt blött  :)

Blir inga nytvättat-bilder för de vart helt svarta och jag orkar inte ta nya haha men jag kan passa på och visa mitt sjuka shrinkage, på vissa ställen blir mitt hår typ en tiondel av sin verkliga längd :) Det är även helt sjukt hur många olika stora lockar jag har över hela mitt huvud, första och andra bilden visar en av mina lockigaste skruvar ( typ4c hår skulle jag tro) när den är lockig och utdragen, bild tre visar än av mina typ 3c/4a lockar jag har runt ansiktet :)

Denna bild visar en av mina allra tightaste skruvar, har dom på bakhuvudet mest, men denna gömde sig under örat :)



Här är EXAKT samma slinga, fast utdragen!!


Två av mina lösare lockar, har dom på hela främre halvan av huvudet


Som ni ser har jag minst två olika hårtyper, jag behandlar dessa helt olika. De små kortskruvarna sätter jag aldrig en kam i när de är torra, de är även väldigt svåra för mig att platta själv och dom blir konstant torra och behöver mycket fukt hela tiden. De större lockarna är jätte mjuka och blir nästan helt raka efter 3-4 dagar utan tvätt (de lockigare håret förlorar aldrig skruvarna), det håret kan jag enkelt kamma när det är torrt, det växer väldigt fort och bryts inte av lika enhelt som det andra :)

Love your curls!

Efter tvätten

Satt med inpackningen i 25 minuter, funkade helt ok, tråkigt bara att det helt organiska sällan känns lika bra som produkter. Inpackningen ger jag en 6,5a på en 10 skala. Tillför styrka och glans, men jag tycker att Hair Mayonnaisen är bättre, ger lite bättre hold och mycket mer definierade lockar.

Sen schamponerade jag som sagt håret, var nästan läskigt att använda sulfat-schampo, var så länge sen och jag hade nästan glömt hur "stripped" håret känns. Efter jag använt schampot kunde jag knappt röra håret för de var så stelt och "torrt" och när jag skulle sätta upp det i en toffs för att få på duschmössan så kunde jag höra hur stråna gick av :/ Känns ändå skönt att håret nu är helt fritt från build-up, känns helt kliniskt rent

Garnier Respons balsamet funkade bra på mitt hur, det luktar lagom mycket (gillar inte för mycket parfymer i produkter) och jag gillade konsistensen trots att jag vet att många klagat på att det är för rinningt och tunt. Man kan alltid blanda det med lite shea butter eller olivolja för att tjocka till det :) Det gav riktigt bra slip, jag trodde inte att silikon-fria balsam kunde funka som lika bra detanglers, men där hade jag heelt fel. Det gick på 15 min att kamma igenom hela håret. Jag lämnade kvar en del balsam i håret och nu är det nästan torrt men väldigt mjukt. Mina lockar är inte lika definierade som vanligt, kanske för att jag kammat och dragit i det ganska mycket eller för att jag har balsamet kvar i..


Glömde säga en sak, när du haft ägg i håret, skölj då med kallt vatten, annars "tillagas" ägget och små klumpar fastnar och blir kvar i håret

Love your curls!


Majonäs/egginpackning

Ligger i sängen med två varma handdukar, en duschmössa på huvudet och en hemmagjord inpackning i håret. Detta är mitt recept:

2 stora ekologiska ägg
1 dl majonäs
ca 2-3 msk olivolja

Detta blandar jag ihop och fördelar jämt på torrt hår för jag har hört att det ska vara mest effektivt. Fast nästa gång ska jag testa att applicera det efter schamponeringen, för när håret är smutsigt så lägger sig väl bara inpackningen ovanpå alla build-up kan man tycka.. Denna inpackning använder jag istället för Organic Root Stimulator Hair Mayonnaise, jag älskar den fast den innehåller både Dimethicone och Sodium Lauryl Sulfate, hoppas verkligen det här ger samma effekt :/ Jag återkommer med resultatet!

Love yous curls!

Heat protector

Måste hitta en bra värmebeskyddande spray för de få gånger när jag plattar håret, finns ju en hel del men jag vill ha en relativt orgnisk utan alchohol denat, några tips?

Love your curls!


Budget månad

De senaste månaderna har jag använd lite dyrare hårvårdprodukter, till exempel RedKen och Curls. Men många frisörer jag pratar med säger att det ofta bara är rent utsagt bullshit att de dyrare märkena alltid är bättre. Så på grund av det, och att jag denna månad inte vill lägga ut en förmögenhet på produkter, så har jag köpt lite billigare balsam som jag tänkte testa :)



- Garnier Respons Balsam med Avokado Olja och Shea Smör utan Silikoner och Parabener
Aqua/Water, Cetearyl Alcohol, Elaeis Guineensis Oil/Palm Oil, Behentrimonium Chloride, CI 15985/Yellow 6, CI 19140/Yellow 5, Stearamido-Propyl Dimethylamine, Chlorhexidine Dihydrochloride, Persea Gratissima Oil/Avocado Oil, Citric Acid, Butyrospermum Parkii Butter/Shea Butter, Hexyl Cinnamal, Glycerin, Parfum/Fragrance. (Väldigt störande att färgämnena kommer så långt upp i listan, men men)

- Garnier Fructis Stärkande Volume Restructure Balsam utan SIlikoner
Water, Cetearyl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Starchacetate, Niacinamide, Sugar Cane Extract, Hydroxyethyl Cellulose, Chlorhexione Digluconate, Camellia Sinensis Leaf Extract, Benzyl Alcohol, Linalool, Panax Ginseng Root Extract, Propylene Glycol, 2-Olemido-1, 3-Octadecanediol, Apple Fruit Extract, Pyridoxine Hcl,
Geraniol, Cetyl Esters, Citric Acid, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Lemon Peelextract, Parfum


- Naturelle Soft Honey Schampoo med naturligt Veteprotein utan Parabener, har använt en hel del silikonprodukter på senaste tiden så jag behövde ett skonsamt men effektivt sulfat-schampoo..
Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Decyl Glycoide, Glycol Stearate, Parfum, Phenoxyethanol, Hydroxypropyl Methylcellulose, Mel, Methylparaben, Citric Acid, Cl 19140.


Love your curls!


Quenshed curls

Quenched Curls Organic Moisturizer/2nd Day Curl Refresher är en av mina absoluta favoritprodukter! Den luktar helt underbart gott och innehåller många bra ingredienser. Den sprayas med en hård stråle som gör att den verkligen kommer åt överallt, många curlygirls brukar applicera vatten i håret på morgonen för att "aktivera" lockarna, men det behövs inte med den här produkten eftersom att den är vatten baserad. Den är alltså en moisturizer och curl-activator på samma gång.. MEN just för att den innehåller vatten behövs det appliceras en olja efteråt, annars känns mitt hår ibland torrt, den här produkten återfuktar men den låser alltså inte kvar fukten i håret. Jag bruka använda den här varannan morgon i kombination med coconut olja som jag applicerar efteråt.

Denna finns att köpa på bl a Blacknuss Hair n Care Salongen på Östermalm (Grev Turegatan) i Stockholm, den kostar mellan 160-220 kr har jag för mig, något sådant i alla fall, men den håller länge, har haft min i snart ett halvår :)


Ingredients: Water, Glycerin, Bean Tree, Certified Organic White Tea Extract, Certified Organic Chamomille Extract, Certified Organic Pomegranate Seed Extract, Hydroxypropyltrimonium, Hydrolyzed Corn Starch,  Certified Organic Butyrospermum Parkii Shea Butter, Certified Organic Simmondsia Chinensis (Jojoba Seed Oil), Certified Organic Cocos Nucifera Coconut Oil, Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil, Silk Amino Acids, Citric Acid, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Disodium EDTA, Potassium Sorbate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Natural Fragrance.

Love your curls!

Protective hairstyle: Head-wrap

Min favorit hairstyle på vintern är en afrikansk-inspirerad head-wrap, mitt hår mår inte alls bra av kall snö, vind och kyla så detta är den ultimata beskyddaren. Jag brukar använda en svart, lila eller senapsgul vanlig eller virkad bomullshalsduk (bomull är dock inte det bästa för ditt hår, har du jätte tunt hår ha en sikesscarf under!), eller någon av mina chitenges som jag köpt i Zambia på sommaren (handmålade tyger som finns i alla afrikanska länder i olika mönster och färger), det är bangin på somaren!

Såhär brukar det se ut, om jag använder mönstrat tyg gillar jag att knyta den "högt", annars får jag lite för mycket old-woman feeling, btw jag älskar verkligen att yaya de costa gjorde headwrap till en it-accessoar!






För den som är ovan är det även jätte snyggt med turban som är lite enklare att knyta och lite mer low-key




Love your curls!

We are getting there

Jag tycker det är helt otroligt roligt att 'going-natural' trenden är riktigt het bland afro-amerikaner i USA, med tanke på den historia dem har så är det verkligen kul att så många väljer att embrace sitt naturliga hår. Jag hoppas verkligen att det sprider sig bland svarta i Europa. Här i Sverige är det inte lätt, de flesta frisörer (både svenska salonger och afrofrisörer) är fortfarande helt hooked on relaxer, och använder ofta produkter gjorda för skandinaviskt rakt och tunt hår även fast man har naturligt hår. Om man redan har naturligt hår tycker alla att det är hur fint som helst, men om man en gång har rakpermenentat det är det som att ingen kan förstå vaför man inte vill fortsätta med det. AFRO IS BANGIN OKEY! När det kommer till mitt hår har jag därför valt att tune nay-sayers out och kollar istället in:

http://www.blackhairinformation.com/
http://www.naturallycurly.com/

http://hellobeautiful.com/
http://www.black-women-beauty-central.com/
http://www.kisforkinky.com/
http://www.tightlycurly.com/welcome
http://thirstyroots.com/hair-care/black-hair-types

Love your curls!


Skillnaden mellan 4a och 4b

Personligen tycker inte jag det är så viktigt om man har typ 4a eller 4b, hela kategorin 4 är tightly coiled afro.. Men meningen med systemet är att det ska vara lätt att orientera sig bland produkter eftersom vissa tekniker och ingredienser passar bäst för 4a resp 4b hår. Det är inte helt lätt att förstå vad skillnaden är men som jag fattat det bildar typ 4a hår S-lockar, medan 4b hår ser mer "rakt" ut i och med att lockarna är så små och Z-formade.

Enligt min erfarenhet har dock de flesta med afro flera olika sorters stora lockar och ofta tightare mer kinky lockar på bakhuvudet än runt ansiktet. Allt afro hår tappar betydligt mycket av sin lockighet då det borstas ut, så hårtypen avgörs bäst när håret är blött eller semi-torrt

Mitt afro ser även olika ut beroende på hur jag sovit, hur många dagar det var sedan tvätt, vilket väder det är ute, så vissa dagar är det 4a och vissa dagar 4b, och i dont mind jag älskar båda sorterna :)

3c/ 4a


4a


4b




Love your curls!

Bantu knots

Bantu knots är enligt mig en jätte bra sovfrisyr, det stretchar även ut håret (motverkar shinkage) om man gör dom när det är blött och sedan låter det torka.. Det är viktigt att man inte skruvar eller flätar håret hårt utan någon fuktgivande produkt i efter som håret då lätt bryts av, jag brukar använda lite Shea Butter eller Coconut Oil. Det är en relativt lätt frisyr då man först delar upp håret i valfritt antal sektioner (blir oftast mellan 10 och 20), håret skall vara väl utkammat, sedan skruvar man håret hårt tills det rullar ihop sig till små bollar. På vissa hårtyper fäster de av sig själva (desto bättre ju hårade skruvna dom är) men vissa måste fästa dom med en liten tofs eller hårnål :) Var extra försiktig med babyhåren och håret runt nacken!



Såhär kan det se ut på morgonen när man tar ut dem, detta kallas Knot-out eller Bantu knot-out




Love your curls!



Shrinkage

Afro hår shrink (i brist på bra svenskt ord) mellan 50-75% av sin längd! I och med att det är så lockigt blir håret betydligt kortare än när man plattar det. Mig stör det inte så mycket eftersom jag tycker afrohår är finast i lagom axellängd, och enligt mig är det snarare en trevlig överraskning att se hur långt det blivit de få gånger jag plattar ut håret.


Bild från CurlsCoilsandKinks.com


Bild från Reniece

Love your shrunken curls!


Hairknowledge

Här hittade jag lite intressanta microskåpiska bilder på skadat hår..

Good Condition

This Hair is in good condtion.

Raised Cuticle
The cuticle on this hair is slightly raised. This hair would feel rougher to the touch and be less inclined to reflect light. Hair would appear dull or matt.

Cause: Can be caused by towel drying hair and/or hairdrying. Rubbing hard with a towel can cause hair to tangle and stretch and snap. When using a hair dryer maintain a good distance from the hair keeping the heat low.
Raised Cuticle (Extreme)
The cuticle on this hair is raised in the extreme.
This hair is typical of damage caused by the hair being over processed when perming. Hair would reflect little light causing it to look limp and lifeless

Cause:
Leaving perming solution on for too long, perming too often or bad choice in perming lotion.

Damaged Hair Shaft
This hair shaft has been damaged by excessive combing or brushing too hard when the hair is tangled causing the hair shaft to stretch and snap.

Never force a brush or comb through your hair.
Split Ends
This hair has spilt ends. Can be caused by over brushing, perming and colouring, towel drying, elastic bands and/or tight pony tails.

No real cure except cutting the hair and snipping off the split ends.

Knotted Hair
This hair is knotted.

Can be caused by forced brushing and combing etc.
Knotting hair will cause pressure on the cuticle and cortex, leading the hair to break.
Avoid backcombing and use a conditioner after washing.
Love your curls!

Mixed Chicks Leave-In Conditioner

Mixed Chicks Leave-In Conditioner är en produkt jag använde ganska mycket förut, jag har dock slutat på grund av att jag försöker att vara försiktig med produkter innehållande protein. De tenderar att göra håret ganska hårt och torrt om man inte använder en moisturizer efter. Den är dock väääääldigt lock-definierande, den ger mig dom mest bounciga och definierade lockarna jag någonsin haft! Om jag tvättade håret oftare skulle jag definitivt använda den mer.. Funkar för alla lockiga hårtyper!


Ingedienser:

Water (Aqua), Glycerin, Amodimethicone (icke vattenlöslig silikon), Emulsifying Wax, Hydrolyzed Wheat Protein/PVP Crosspolymer, Stearalkonium Chloride, Methylgluceth 20, Hydroxypropyl Trimonium Chloride, Octyl Methoxycinnamate, Hydroxyethyl Cellulose, Jojoba Oil, Safflower (Carthamus Tinctorius) Oil, Primrose Oil, Wheat Amino Acid, Crosilk, Hydrolyzed Collagen (Marine), Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben, FD&C Yellow 5 Aluminum Lake (CI 19620), FD&C Yellow 6 Aluminum Lake (CI 19630), Fragrance (Parfum) (Parfum)


Fördelar: enkel att använda (work a generous portion of Mixed Chicks throughout wet hair, leave-in, air dry and style as usual), krämig tjock konstistens men ändå lätt, kontrollerar frizzighet, håller håret på plats i minst 2 dagar, luktar jättegott
Nackdelar: innehåller silikon, gö håret ganska hårt, är mer en stylingprodukt än en vårdande produkt

Love your curls!


Tips till mammor och pappor

Visst är det gulligt med afrohår, men väldigt jobbigt att underhålla om man inte har rätt kunskap. Här är några tips på hur du/ni kan göra de dagliga hårrutinerna mindre smärtsamma för ditt barn:

  • Om barnet har väldigt tjockt afro, kamma det aldrig när det är torrt, utan tvätta det en/två gånger i veckan (jag gör det på söndag) coh kamma då
  • När du tvättar håret, använd inte schampo, tvätta håret med ett skonsamt balsam, balsam rengör också håret men är mycker mer skonsamt för ditt barn
  • Kamma håret med en bredtandad kam när det är helt soaked i balsam, det kommer då inte vara smärtsamt för ditt barn. Ta din tid, börja alltid med topparna och kamma dig upp mot hårbottnen
  • Om du ska gå till en afrosalong och få ditt barns hår flätat, se till att det är väl utkammat innan så att inte  ditt barn får dåliga salongsassossiationer, det kommer då bli en kamp att gå dit varje gång
  • Om möjligt, ha håret flätat i veckorna då ni kanske inte har så mycket tid att reda ut det varje kväll, om det ska kammas men ni inte har tid att tvätta, använd en balsamspray, balsam/vatten
  • Gör det till en rolig grej att kamma håret, köp små söta toffsar, diadem som barn gillar och om möjligt gör frisyrer som ditt barn tycker om
  • Fläta inte håret för tight, ditt barns hårbotten är känslig, köp återfuktande spray när barnet har flätor

För fler råd är det bara att lämna en kommentar, och kom ihåg, var inte rädd att fråga!



Love your curls!


Proteinbehandling

Många med rakpermanentat hår gör proteinbehandlingar för att återföra den protein som den starka relaxern tar från håret. Om man har naturligt hår är håret inte i lika stort behov av protein (snarare FUKT), men ibland kan det ändå vara nyttigt med en stärkande proteinbehandling.

Det finns olika starka proteinbehandlingar, jag har gjort Brazilian Keratin Treatment på salong 3 gånger (på Salong Blacknuss Hair&Care i Sthlm, kostade ca 3300 kr) men jag skulle inte rekommendera den, hon som gjorde den var tvungen att ha munskydd därför att keratinet är så pass skadligt att andas in, det känns ju inte helt 100.. Tror även att den behandlingen är påväg att bli helt banned i Europa för att den är för farlig..

Sedan finns det flera andra starka proteinbehandlingar som man gör hemma själv, bland andra Aphogee Two-step Protein Treatment, som vad jag vet är den mest kända och köpta hemma-proteinbehandlingen



Såhär står det på deras hemsida:
This unique treatment is formulated with magnesium and modified proteins which fuse into the hair with the application of heat.  The result is that breakage is drastically reduced.  ApHogee Two-Step Protein Treatment is a salon service product unlike any product available for at-home use.  During the process, ApHogee treatment hardens into the hair, dramatic evidence that something special is occurring. For best results a hooded dryer is required. After rinsing and moisturizing with ApHogee Balancing Moisturizer, clients are astounded with the results.  ApHogee Two-Step Protein Treatment can help improve other salon services as well.  This remedial process is highly recommended for hair that:   
  • Is too weak or fine to take a perm or relaxer. (use the week PRIOR to service)
  • Is over-bleached.
  • Will not hold color. (use PRIOR to color application)
  • Breaks when combed or brushed.
  • Is mushy when wet and brittle after drying

Eftersom jag nu har naturligt hår ser jag ingen anledning att utsätta mitt håt för en så stark proteinbehandling. Jag har valt en snällare behandling, i form av en inpackning. Organic Root Stimulator Hair Mayonnaise med ägg- och majonäsprotein är en lagom produkt för mig. Den funkar enligt mig bäst ihop med värme så jag fördelar håret noga, applicerar den och sätter sedan på en badmössa + handdukar och sätter mig under hårtorken i ca en kvart. Den gör mitt hår otroligt mjukt men starkt på samma gång, en av de bästa produkterna jag testat hittils.



Efter att jag hade hört mycket positivt om den här produkten så ville jag testa den, även fast den har en hel del ingredienser som inte låter bra. Men jag tänker att man inte kan stirra sig helt blind på ingredienser utan måste änså våga testa många produkter för att upptäcka dem som passar ens hårtyp..

Ingredienser:
Water Aqua , Polyquaternium 32 , Glycerin , Safflower Oil Carthamus Tinctorius , Hydrolyzed Collagen , Behentrimonium Methosulfate , Cetyl Alcohol , Olive Oil Olea Europaea , Dicetyldimonium Chloride , Lanolin (syntetiskt hårfett), Dimethicone (silikon), Phenyl Trimethicone (silikon) , Panthenol Vitamin B5 , Cholesterol , Stinging Nettle Urtica Dioica , Capsicum Extract Paprika , Hydrolyzed Keratin , Egg Powder Ovum , Sodium Lauryl Sulfate (!!, varför i en inpackning?!) , Propylene Glycol , DMDM Hydantoin (utvunnen ur methanol - kan vara irriterande för huden och håret) , Diazolidinyl Urea , Methyl Paraben , Propyl Paraben , Brown No. 1 CI 20170 , Fragrance Parfum , Benzyl Benzoate , D'Limonene , Linalool , Alphaisomethylionone (silikon)

Love your curls!


Aloe Vera Gel

Aloe Vera är bra får både huden och håret, även fast vissa forskare menar att Aloe Veran bara har läkande effekt några timmar efter att den bryts, så använder många curlygirls Aloe Vera i håret och de verkar nöjda med resultatet! Life hälsokostbutik har både Aloe Vera Juice (mellan 150-200 kr för en stor flaska med runt 1,5 liter) och Aloe Vera gel (60 kr för en mindre tub om ca 125 ML).

Juicen är det meningen att man ska dricka därför finns de andra ämnen i den tex konserveringsmedel, den brukar vara runt 94-98 % ren Aloe Vera, medan gelen är 97-100% ren Aloe Vera. Men smaken är som baken, vissa gillar juicens flytande form, andra gillar gelen. Direktlänk till en av deras geléer för utförlig beskrivning (denna är dock 97% ren, den 100% som jag använder verkar bara finnas i butiken)



Aloe Vera Gel Benefits for Hair:
  • Detangles
  • Moisturizes
  • Activates Fresh Growth
  • Heals and Soothes Damaged Scalp from Scratches, Burns, Dandruff, etc.
  • Reduces Dandruff, Itchy, Scaly Scalp and Seborrheic Dermatitis
  • Balances pH Level (Porosity) of Hair
  • Tames Oily Hair
  • Defines Curl
  • May Serve as a Holding Gel
  • Prevents Excessive Hair Loss
  • Enhances Cellular Rejuvenation
  • Contains Natural Building Enzyme for Proteins
  • Anti-Inflammatory

Info från Blackhairplanet

Love your curls!


Protective hairstyle: Rastas

Rastaflätor är en stil som afrikaner/afroamerikaner/Västindier haft sedan tidens begynnelse, den och cornrows har på senare år även blivit väldigt populära även bland folk med andra hårtyper. Rastaflätor är smala långa flätor som ofta flätas med löshår för extra tjocklek och längd. Personligen tycker jag att rastaflätor är skitsnyggt, men första veckan spänner det otroligt mycket och känns väldigt tunga, mina var iof väldigt långa. Visst skyddar rastaflötor dina längder men tyngden gör att hårbottnen kan bli väldigt irriterad. Många väljer att mixa cornrows med rastas, tex att man börjar med cornrows sen flätar ut dem till rastas vid mitten av huvudet (som på sista bilden)



Fördelar med rastas; det är skitsnyggt!, hårstilen behöver ingen underhållning, den håller längre än cornrows, om enstaka rastas (oftast de vid ansiktet) blir fula eller vid utväxt kan man fläta om bara dem, man får en känsla av långt hår även fast man har flätor, man kan ha många olika frisyrer med rastas, pony-tail, utsläppt, bun osv
Nackdelar: jag håller inte med om att det 100 % är en protective hairstyle, det tar väldigt lång tid att göra dem mellan ca 4-8 timmar, tar minst dubbelt så lång tid att ta ut dem speciellt om du gör det själv, det är dyrt kostar mellan 1500-3500 kr, frisörer tar även betalt för att ta ur dem

Love yor curls!


Protective hairstyle: cornrows

En protective hairstyle är helt enkelt en hair-doo som skyddar håret och låter det vila, jag brukar försöka att ha en protective hair style (ofta cornrows) minst 2 gånger per halvår. För oss som bor i Sverige är det väldigt bra att låta håret vila så mycket som möjligt på vintern, kylan tär väldigt mycket på vårat hår. Här är exempel på några PHS:

Cornrows,
alltså inbakade flätor, dessa kan variera i form och storlek, och många väljer att fläta in löshår i flätorna. Det är i sådana fall viktigt att välja bra löshår som inte skaver av ditt naturliga hår, det är också otroligt viktigt att gå till en person som lyssnar på dig och som inte flätar för hårt! Många kvinnor råkar tyvärr ut för permanent hair-loss efter att ha haft för tighta flätor. När hårsäcken skadas på det sättet kommer det itne att producera nytt hår. Jag har själv upplevt att många personer som sysslar med att fläta hår anser att dom kan bäst och vill ibland inte lyssna när man ber dem fläta lösare, det är därför viktigt att gå till en person som inser att du betalar dem för att utföra ett jobb, och du som kund bestämmer hur du vill ha det gjort!



Om man ska ha flätorna i länge (mindre cornrows är gjorda för att hålla upp till 3 veckor, och i många fall även längre) så kan det underlätta otroligt mycket att använda någon form av Spray som återfuktar hårbottnen och löser upp flätorna något. Jag brukar alltid spraya så fort det är klart, annars får jag jätteont andra dagen. Jag använder mig då av Dr Micacles Braid Relief som innehåller mint och har en svalkande effekt och fräsch doft. Du behöver också ha en silkesscarf på huvudet när du sover så att itne flätorna förstörs.


Fördelar med cornrows: hårstilen behöver ingen maintenance utan sköter sig själv, du slipper alltså tvätta och kamma håret, det går dock bra att skölja det med vatten och balsam om man vill, det är en rolig hår stil då man kan göra oändligt många olika mönster osv, väldigt passande för små barn
Nackdelar med cornrows: mjäll på grund av uttorkad och overexposed hårbotten, hår avfall vid för tighta flätor, ett väldigt kliande, många kvinnor känner sig inte feminina med denna look och väljer därför att ha den några dagar bara, detta kan bli ganska hårt för plånboken. I Sverige tar de flesta proffesionella frisörer mellan 400-800 kr för cornrows beroende på storlek, de flesta går dock till släktingar och får det gjort

Love your curls!


Giovanni Direct Leave-in Conditioner

Ännu ett till tips på en bra leave-in, Giovanni Direct Leave-In Conditioner har jag hört så mycket gott om från afrotjejer, den består av organiskt certifierade ingredienser och verkar verkligen inte ha några nackdelar överhuvudtaget. Har precis beställt en flaska Kinky Curly Knot Today (som är en detangler och inte en moisturizer, viktig skillnad till er som gillar den) men när den är slut kommer jag definitivt att beställa denna (finns förvånansvärt *hehe* nog inte i Sverige utan måste beställas från Tyskland eller UK men det är fraktfritt på många hemsidor)


Ingredients: Aqua (Purified Water) with **Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice, *Rosemary (Rosmarinus Officinalis) Oil, *Nettle (Uritica dioica) Oil, *Thyme (Thymus vulagris) Oil, Birch leaf (Butela alba) Oil, *Chamomile (Anthemis nobilus flower) Oil, *Clary (Salvia sclarea), *Lavender (Lavandula angustifolia), *Coltsfoot leaf (Tussilago farfara), *Yarrow (Achillea millefolium) oil, *Mallow (Malva sylvestris), *Horsetail (Equistetum arvense) oil, *Soybean protein (Glycine soja), Cetyl alcohol (plant derived), Tocopherol (vitamin E), Panthenol (Pro vitamin B5), Trace Minerals, Citric acid (corn), Phenoxyethanol, Grapefruit seed (citrus derived), Fragrance From Essential Oils. *Certified Organic 

Love your curls!


Dilemmat

Jag har bara hört bra saker om Paul Mitchells The Conditioner (tex att den är gjord för alla hårtyper).. MEN den innehåller silikoner, och inte bara en utan Dimethicone upprepas 3 GÅNGER i ingrediensförteckningen :( Dimethicone är den silikonen som är svårst att få bort ur håret och kräver sulfatschampo.. Hmm så vad gör man? KAnske köper den och använder de få gånger jag vet att jag kommer använda schampo i nästa tvätt (typ 2 ggr/halvår)

Ingredienser: 

Water (Aqua), Cetyl Alcohol, Stearyl alcohol, Glycerin, Ceteth-2, Cetrimonium Bromide, Dimethicone Bisamino Hydroxypropyl Copolyol, Dimethicone Misamino Hydroxxypropyl Copolyl,Alge/Aleoe Barbadenis/Chamomile/Henna/Jojoba/Rosemary/Dimethicone Copolyol, Wheatgermnmidopopropyl Ethydimonium Ethosulfate, Citric Acid, Fragrance (Parfum), DMDM Hynation Iodiopropynyl Butylcarbarnate.

Vad jag har förstått ska dock Dimethicone Copolyl vara vattenlöslig, men det verkar int evara helt säkert.. suck

Love your curls!

Silke eller satin

Jag har testat att sova med allt, silkeörngott, bomullsscarf runt huvutet, strumpbyxor på huvudet, satincrarf, you name it.. Därför var det extra roligt att se att det inte bara är jag som tycker det är svårt att veta vad som skyddar babyhåren bäst.. I ett inlägg skriver Kurly Bella om varför silkes örngott är bättre än satin.

Och varför bomull är ett big nono, det är för hårt och bomullsträden är relativt glest ihoppackad, detta innebär att hårstråna fastnar mellan luckorna i tråden, och lätt slits av.

Här är en kort summering av hennes inlägg;

"fact: 99% of the time, satin is not real – it’s fake.
fact: silk is real.


satin is a type of WEAVE/TREATMENT done to a fabric. satin USED to be made from silk – meaning silk was treated to have a high shine on one side, but satin can be made with a number of different fibers – polyester, silk, even rayon. most often, stain is made from polyester. bought a scarf recently? read the tag. i’d bet money that it’s 100% polyester (a synthetic/man made blend of fibers).


the reason silk is better for you than satin is because the weave of silk is tighter and you have little to no risk of your hair being caught in the weave, the fabric does not peel (get those little balls that you have to pull off) over time and it will always be soft unlike satin scarves which loose their softness with time, and is not harsh on your nape and edges. lastly, silk allows your scalp to breath — a key here."

Personligen föredrar jag silkesörngott framför silkesscarf av den anledningen att scarfarna åker av flera gången under natten och p sommaren blir det alldeles för varmt

Love your curls!


Silikoner

Debatten om silikoner fortsätter, uppgifter säger att vissa silikoner orsakar build-up men att vissa kan tvättas bort med organiskt scahmpo eller äppelcider vinäger.. här är listan:

Not water soluble (will consistently build up on the hair and will require a surfactant-based shampoo or even stronger products to be removed)
1. Cetearyl methicone
2. Cetyl dimethicone
3. Cyclopentasiloxane
4. Dimethicone (vanligast i svenska produkter)
5. Dimethiconol
6. Stearyl dimethicone
7. Trimethylsilylamodimethicone


Slightly soluble
(not soluble in water, but whose chemical properties allow it to repel further deposit, helping to prevent buildup (although they will still lock moisture out of the hair and require a surfactant to remove):)

1. Amodimethicone
2. Cyclomethicone
3. Behenoxy dimethicone (Kommer skapa build-up på vissa lockiga hårtyper)
4. Stearoxy dimethicone (Kommer skapa build-up på vissa lockiga hårtyper)


A note about amodimethicone: if you do an Internet search on amodimethicone, you will find quite a few sites that list amodimethicone as a silicone that is "slightly" soluble in water as long as two additional ingredients are included in the formulation:

     Amodimethicone (and) Trideceth-12 (and) Cetrimonium Chloride (as a mixture in the bottle)


The assumption has always been that the inclusion of Trideceth-12 (a nonionic surfactant) and cetrimonium chloride (a cationic surfactant) render the amodimethicone, non-water soluble on its own, slightly soluble in water and it could be considered okay to use. Turns out that has been a completely incorrect assumption. What the Trideceth-12 and cetrimonium chloride do is render the amodimethicone dispersible in water. Once the amodimethicone is deposited onto the hair shaft and dries to a film, however, it is not water-soluble, will prevent moisture from getting into the hair shaft and will require a surfactant to remove.


“Curly Girl approved” Water Soluble
(Silicones that are soluble in water and can generally be considered safe to use (in addition to those listed with "PEG"  or "PPG" in front of them) include:)

1. Dimethicone copolyol
2. Hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane
3. Lauryl methicone copolyol
4. Silicones with PEG listed before it

 Fakta från från The Naturally Curly Hair Experts och CurlGirlJourney

Love your curls!


shea butter

Shea smör är en helt underbar produkt för mitt hår. Det kommer från shea nöten och har en otroligt tjock och krämig konsistens, jag använder det mest på mina toppar och babyhår då jag inte vill tynga ner det övriga håret för mycket. Det har en väldigt stark och speciell lukt så jag brukar blanda ut det med lite coconut oil :) 100% rent shea butter är ganska svårt att få tag på i Sverige, det är alltid utblandat i produkter, men jag köper mitt av en vän som köper det i Gambia där det tillverkas (det finns tillverkas i Västafrika i främst Ghana och Gambia)



Såhär står det på treasuredlocks.com:

Shea Butter provides moisture to dry or damaged hair from the roots to the very tips, repairing and protecting against weather damage, dryness and brittleness.  It also absorbs quickly and completely into the scalp to rehydrate without clogging pores.  It is particularly beneficial for processed and heat-treated hair.  It is an excellent treatment for dry scalp. It restores luster to damaged hair. For this reason, Shea Butter is an excellent ingredient in hair moisturizers, shampoos and conditioners.

Love your curls!


Om afrohår och skillnaden mellan hårtyper

Antar att de flesta vet basics vad som skiljer afro/afroblandhår från andra hårtyper, så jag tänkte bara gå igenom det lite snabbt..

  • Afrohår är till synes tjockt på grund av volymen och de små hårt packade korkskruvarna, men människor med afro kan ha tunt hår (då menar jag få antal hårstrån och även extra tunna hårstrån)
  • Afrohår har ett mycket ovalt tvärsnitt och är således väldigt lockigt
  • Afro hår ser väldigt hårt och tufft ut, men faktum är att det är det känsligaste bland alla hårtyper, det måste kammar försiktigt speciellt babyhåret (ska kammas neråt alltså inte bakåt/uppåt)
  • Afrohår är extra känsligt för uttorkande ämnen som finns i nästan alla hårprodukter som är gjorda för andra hårtyper
  • Afrohår kommer i många olika texturer och färger, med olika storlekar på lockarna från fingerstora eller större lockar till små korkskruvar
  • När jag talar om afrohår menar jag hår på personer med helt, delvis eller väldigt långt tillbaka afrikanskt ursprung. Afro behöver alltså inte vara stort, lockigt eller fluffigt utan många med afrohår väljer att platta och rakpermanenta sitt hår, vissa har även så små Z-lockar att håret ser "rakt" ut
  • Det är alltså en myt att afro är smålockigt hår i allmänhet, afro en en hårtyp, kan vara både rakt och lockigt

Alla dessa har tex helt/delvis afrohår;

Detta är alltså inte afrohår, utan smålockigt skandinaviskt hår :)


De flesta människor med smålockigt hår vare sig de har afro eller inte brukar dock kunna ge varandra goda råd och hårtips då vårat hår i allmänhet är torrare och frizzigare än andra raka hårtyper. Det är dock enligt mig viktigt att göra en distinktion mellan afrohår och smålockigt/krulligt hår då många produkttillverkare påstår att de gör produkter för krulligt hår.. de betyder inte att de är optimala för afro. Även fast hårtyperna ser likadana ut finns det dock en väsentlig skillnad i hur hårstrået/hårsäckarna ser ut och är uppbyggt

Love your curls!


TRESemme Naturals

Denna fick följa med mig hem idag, ska testa den så fort jag tar ur flätorna! Har bara hört bra saker om den hittils, den är silikonfri och allergitestad :) Den är naturligvis inte 100% naturlig, säkert itne ens 50, men är den silikonfri så räcker det för mig..



Aqua (Water), Caprylic/Capric triglyceride, Cetyl alcohol., Stearyl alcohol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Aspartic Acid, Lauroyl Lysine, Persea Gratissima (avocado) Oil, Aloe barbadensis leaf extract, Caprylyl glycol, Brassica campestris/Aleurites fordi oil copolymer, Distearyldimonium chloride, Citric acid, Ethyl alcohol, Isopropyl Alcohol, Parfym (fragrance), Benzyl alcohol

Love your curls!


Vatten = Moisture

När du letar efter en fuktgivande produkt, kolla efter en som är vattenbaserad, alltså att vatten är listat först på ingrediensförteckning och därmed är den huvudsakliga ingrediensen!



Sunsilk Care And Repair Leave-In Conditioner funkar bra för mitt hår, ger det fukt och reder ut det bra, den innehåller dock silikoner och andra dåliga ämnen så länge man använder någon slags schampoo så är det kanske ok, jag är dock osäker på huruvida organiskt schampo tvättar bort silikon. Man får helt enkelt testa sig fram..

(Tills jag får tag i en bättre leave-in så använder jag denna måttligt, och ganska sällan endast när jag vet att jag ska schamponera håret med ett clarifying scampoo)

    Aqua, Cetearyl Alcohol,       Isopropyl Myristate,       Cetrimonium Chloride       Cetyl, Hydroxyethylcellulose, Dimethiconol,       Silica,       Polysorbate 60Dimethiconol/Silsesquioxane Copolymer,      Polyquaternium-16, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, Trideceth-12,       EDTA       BHT      , Helianthus Annuus,        Butylene Glycol,       Malic Acid,       Prunus DulcisActinidia, Chinensis,       Citrus Dulcis,       Citrus Grandis,       Sodium Benzoate, Potassium Sorbate,      Oleic Acid, Ceramide 2,         Citric Acid, Sodium Hydroxide DMDM (ej skadligt i små doser, dock när det används för att ändra hårets tuxture), Hydantoin, Methylchloroisothiazolinone,         Methylisothiazolinone, (Alla de förljande är olika sorters parfymer!) Benzyl Benzoate, Benzyl Salicylate, CitronellolHexyl, Cinnamal, Limonene,       Linalool        

Det som är fetmarkerat är ingredienser jag vanligtvis undviker. Isopropyl Mysterate till exempel används även i lusdödande medel därför att det torkar ut lössens vaxhölje och torkar alltså ihjäl dem, låter inte så hårvänligt! Sodium Benzoate är ett slags salt som oftast används för att konservera mat :S
 
   Okej efter att ha gått igenom den här innehållsförteckningen mer djupgående åker nog den här i soptunnan :( Suck då är det bara att ge sig ut i affärerna igen!

Love your curls!


Transitioning

Juste har glömt att säga, jag gjorde min sista relaxer i November 2009 :)

Love your curls!


Transitioning

Såhär såg mitt hår ut efter 1 år och 4 månader utan relaxer, detta är en ganska slarvigt tagen bild där man inte riktigt ser mitt curl-pattern eftersom lockarna är streched och nedtyngda av balsam fast man ser ändå vart det raka håret börjar, när bilden togs hade jag precis klippt ca 5 cm så det kändes riktigt fräscht! Börjar komma närmre mitt mål fast jag kämpar fortfarande med att hitta en riktigt bra detangler..



Love your curls!

Transitioning

Såhär såg mitt hår ut efter 1 år utan rakpermanent, det första året var helt klart jobbigast! Att ha två olika hårtyper är oerhört förvirrande för ditt hår, och jag upplevde att så länge jag envisades med att ha kvar mina raka längder så var håret tvunget att fokusera mer på de skadade raka håret än på att växa nytt lockigt hår..


(Det lockiga håret på bilden är ca 10 cm new-growth, normalt sett växer mitt hår ca 12-17 cm per år, slingan från bilden är tagen från en del av mitt hår som är en blandning av 3c/4b hår)

Jag vet att det låter skumt att jag pratar om mitt hår i termer av det vill/vill inte, men tro mig! Mitt hår har en egen vilja och vet exakt vad hon (jag kallar henne Afronique, cause she got that attitude) gillar och inte gillar.. Och jag har helt enkelt insett att det bästa för oss båda är att inte argue.. Ge ditt hår vad det gillar, försök inte fixera det i strama tofsar vårat hår är gjort för att vara fritt och i rörelse

ANYWAY! Efter första året gick det fort, var dock tvungen att klippa bort en hel del av det raka håret!

Love your curls!

Knot Today Be Mine!! PLS

En produkt som jag VERKLIGEN vill testa är Kinky Curlys Leave-In Knot Today, jag har bara hört positiva saker om den, tyvärr verkar det som att den bara finns i USA och den verkar inte gå att beställa hit :( Om någon av er testat den eller vet vart den kan köpas, LET ME KNOW!


Love your curls!

http://kinky-curly.com/shop.php


RedKen Extreme serien

Jag har inte hunnit testa hela serien men inpackningen och balsamet har jag testat i ca en månad, denna serie faller in under kategorin proteinbehandlingar. Balsamet är inte särskilgt utredande eller mjukgörande och inte ett av mina favoritbalsam. Inpackningen däremot gillar jag, den stärker håret och ger fina separerade lockar :)
+ Stärkande produkter som reparerar håret inifrån
- Ca 400 kr per produkt och jag behöver ca en fjäredels flaska för två hårtvättar så det blir dyrt i längden

För att kika närmare på serien klicka här

Love yor curls!


Coconut oil

Skulle inte klara mig utan coconut oil, när jag var yngre brukade jag använda olivolja fast jag tycker att den tynger ner håret för mycket plus att den inte ens det minsta absorberas av håret. Dock viktigt att komma ihåg; Nästintill inga oljor är återfuktande då oljor består av molekyler som är för stora för att tränga in i hårstrået. Jag tycker ändå att coconut oil ändå gör mitt hår väldigt mjukt, den är även perfekt för att låsa in fukten från andra produkter som jag applicerar innan, plus den luktar gott (till skillnad från olivolja, efter typ 20 min börjar det lukta apa)



När du köper coconut oil, KOLLA NOGA IGENOM INGREDIENSERNA! Det är viktigt att det står PURE COCONUT OIL och ingenting annat. Ibland står det pure på framsidan men sen när man kollar bland ingredienserna står det ändå med dåliga ingredenser som Mineral oil, Lanolin och Fragrance.. Kolla då efter en annan :) Coconut oil kan köpas på de flesta afriansk/indiskägda små hårbutiker runt om i Stockholm, till exempel Taj Mahal längst upp på drottninggatan!

Bra tips, när du är i affären/salongen och ska köpa coconut oil fråga: Kan jag äta den här/använda den i matlagning? Svarar dom ja så vet du att det inte innehåller massa kemikalier ;) (skämt åsido, se verkligen till att få tag i en utan massa skit i)

Denna använder jag, kostar nånstans mellan 50 och 100, kommer inte ihåg ska check it up! (Parachute 100% Pure Coconut Oil)


Love your curls!

Produkter

När jag slutade med relaxer trodde jag att det jobbigaste skulle vara kamningen och stylingen, men nu har jag upptäckt att det absolut jobbigaste är att hitta bra produkter! Jag är inte den som gärna testar nya produkter eftersom jag är en vanemänniska och gärna använder samma produkter i flera år. På senare tid har jag dock blivit lite mer easy med att testa nytt, så jag tänkte let yall in on the good stuff. Så klart hittar man inte perfekta produkter i Sverige eftersom att de flesta produkter som går att hitta här är inte gjorda för afrohår. Jag kommer att lista produkter som jag tycker är bra eftersom jag hittar som, så håll utkik ;)

Love your curls!

Inspiration



Love your curls!

Ingredienser

Jag är en riktig ingrediensnörd, alltså när jag ska köpa hårvådsprodukter så kollar jag exakt vad det innehåller. Varje gång jag går till en affär eller salong och säger att jag vill ha ett balsam utan silikon, alkohol och parabener kollar de på mig som att jag är galen. För att de ska ta mig på allvar måste jag oftast säga att jag har någon allergi, aint that funny :S Det här är i alla fall vad jag lärt mig:

När du köper en vårdande produkt så vill du att den är vattenbaserad, alltså att den första ingrediensen är Water/Botanically Infused Water eller liknande. Vatten är den bästa fuktgivande ingrediensen, de flesta andra ingrediensers roll är egentligen mest att se till att fukten (vattnet) stannar i dina hårstrån och inte avdunstar, vilket gör håret torrt.

Andra bra ingredienser att leta efter:
Feta alkoholer (tex Stearyl och Cetearyl Alcohol), Cocoamider, Organiska oljor, Olika Conditioning Agents, olika proteiner (dock inte om balsamet skall lämnas kvar i håret) tex Hydrolized Wheat Protein, Moisturizers, Humectants tillför fukt,

Dåliga ingredienser: Sulfater, både Sodium Laureth Sulfate och Sodium Lauryl Sulfate, dessa bör undikas helt, även Isopropyl Alcohol(utvunnen från petroleum), Alcohol Denat (bör också helt undvikas)..  Andra som anses skadliga men som många ändå väljer att använda i små doser Citrid Acid, Glutamic acid, Benzyl Alcohol, Edta, Citric acid, Methylisothiazolinone, diverse färgämnen (varför skall ens hårvådsprodukter ha färgämnen eller onödigt mycket parfym som kan irritera huden??)

Silikoner slutar oftast på -cone eller -xane som till exempel Dimethicone, Cyclopentasiloxane

Parabener och Polyquaternium-10,32,87 mm: många är oense om dessa är skadliga eller inte och på vilket sätt i sådanna fall, om möjligt brukar jag försöka undvika dem!

I schampon bör dessa ingredienser undikas oavsett hårtyp: vanliga;
Sodium Lauryl Sulfate
Ammonium Lauryl Sulfate
Ammonium Laureth Sulfate
Ammonium Xylene Sulfonate
TEA Lauryl Sulfate
Sulfur (in dandruff shampoos)
Selenium Sulfide

Mindre vanliga;

Magnesium Sulfate
Sodium Thiosulfate
Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
Alkyl Sodium Sulfate
Alkyl Benzene Sulfonate
TEA-Dodecylbenzene
Sodium C12-15 Alkyl Sulfate
Sodium Dodecyl Sulfonate

Många ingredienser man hittar i schampon och balsam är konserveringsmedel och färgämnen och olika ingredienser för krämighet och att oljan och vattnet skall hålla ihop samt emulgeringsmedel mm. Finns många ingredienser jag inte tog upp, mest för att detta är dom jag kunde komma på och hade i huvudet, men sök på google eller andra hemsidor tex good and bad hair product ingredients så hittar man mer :)

Love your curls!

Hårtyper

Den amerikanske hemsidan naturallycurly.com var bland de första (vad jag har för mig) att presentera en kategorisering av lockiga hårtyper, den kan ni hitta här

Vi afrotjejer brukar oftast hamna mellan hårtyp 3c - 4b, även fast vissa mörkhyade tjejer naturligtvis har mer löst lockigt och vågigt hår :) Så avrför behövs egentligen en kategorisering? På ett sätt kan det kanske kännas onödigt att placera in människor i fack och kategorier? Det håller jag delvis med om, jag har dock märkt att systemet gör det enklare för mig att förklara min hårtyp och hitta tjejer med liknande hårtyp. Alla produkter passar ju inte alla hårtyper så det kan vara nyttigt att veta vilken hårtyp man själv har. Eller när jag läser andras recensioner vill jag alltid veta vilken hårtyp de har så jag vet hur väl produkten kommer att fungera på mig!

Jag kan dock tycka att kategorin 3c - 4 är lite slarvigt definierad, om man ska lita på bilderna ser det ut som de endast använt sig av mixed tjejer, då kan systemet ju inte sägas representera alla. De riktigt afrikanska håret hittar jag inte :S Nu säger jag inte att alla afrikaner har samma sorts hår men ni fattar, de vita tjejernas hårtyper är representerade i klart fler kategorier än de svartas, trots att det bland "gruppen" svarta finns oändligt många blandningar och olika hårtyper

Mitt hår brukar jag räkna som 4a och 4b, mitt hår är betydligt mjukare vid kanterna och längstfram, håret på mitt bakhuvud är väldigt tajt lockigt och otroligt tjockt. De flesta tjejer med afro upplever oftast att de har flera olika hårtyper och olika storlekar på lockarna på olika delar av huvudet, det är helt normalt! Jag brukar i regel behandla de olika delarna olika, då får jag bäst resultat. de mjukare delarna funkar det till exempel att kamma torra med inte bakhuvet, då är det kört haha!

Love your curls!

My hair regimen

Jag tvättar mitt hår en gång i veckan, oftast på söndagar ;) Ibland blir det två gånger i veckan typ när jag sovit med utsläppt hår. Jag kammar ALDRIG mitt hår när det är torrt utan en kam rör endast mitt hår när det är helt soaked av balsam.

  • Ungefär i gång varannan månad eller när jag har haft braids använder jag schampoo för att totalt rengöra håret från produkter och smuts. Innan jag tvättar håret gör jag en såkallad pre-poo behandling, denna innebär att jag applicerar coconut-oil eller olive-oil på längdena (inte hårbottnen) för att scampot inte ska torka ut mina längder
  • Efter pre-poo behandlingen är det dags att hoppa in i duschen, på grund av att mitt hår är så tjockt måste jag stå under vattnet i 4-5min innan mitt hår är genomblött. Efter det applicerar jag schampot, jag gnuggar inte utan masserar det försiktigt in under håret i hårbottnen. oftast använder jag ett skonsamt organiskt schampoo tex Curlicious Curls Cleansing Cream - Organic Shampoo eller det lite mer djuprengörande schampot Pure Curls Organic Clarifying Shampoo - Usage 1x every 2 months
  • Det är här min normala hårtvättsregimen normalt sätt börkar, efter att håret är ordentligt genomsköljt av vatten applicerar jag inpackning, RedKen Extreme Anti-Snap eller Organics Hair Mayonnaise, i båda fallen sätter jag på en plastmössa plus två värmda handdukar och låter inpackningen sitta i minst 15 min. Hair Mayyon funkar bäst i kompination med värme!
  • Efter det hoppar jag in i dushcen igen och sköljer ur inpackningen, nu kommer det viktigaste steget! Detangling eller utredningen.. För att jag ska kunna kamma mitt hår behöver jag ett slemmit balsam, för mitt hår funkar faktist ett balsam med silikon bäst för detta, men jag rekommenderar inte silikonbalsam! eftersom att silikoner skapar en beläggning runt håret som hindrar det från att andas. Jag är hela tiden på jakt efter bra utredande balsam som inte innehåller silikon. Jag använder minst 1/3s flaska och fördelar det jämt i håret sedan delar jag in det i ca 8 sektioner som jag alla kammar försiktigt med en bredtandat afro-comb. Jag kammar håret nerifrån, alltså jag börjar med topparna och arbetar mig försiktigt upp till hårbottnen.
  • Efter att de uträtt håret och sköljt ur det utredande balsamet är det många curlygirls som applicerar ett vårdande balsam (kolla till exempel lockig.se - balsammetoden), jag har dock inte ännu vant mig vid tanken att lämna balsam i mitt hår (fast jag tänker definitivt testa så fort jag tar ut mina cornrows) utan jag applicerar istället leave-in creamen Mixed Chicks leave-In Conditioner eller Quenched Curls Organic Moisturizer/2nd Day Curl Refresher
  • efetr det applicerar jag Coconut-oil för att låsa in fukten i mitt hår, mer om att seal in moist kan man hitta på diverse afro-hemsidor, sedan låter jag håret alltid självtorka! And thats it!
Love your curls!

Co-wash

Att helt skippa balsam, och endast tvätta håret med balsam är något som kvinnor med afro/afroblandhår gjort i flera decennier, det har nu på senare år även blivit populärt bland kvinnor med lockigt och vågigt hår. Detta är naturligtvis jätte roligt, då det är väldigt skonsamt för håret att slippa de starka och uttorkande sulfater som schampo innehåller.

Conditioner-washing innebär alltså att man tvättar håret med balsam, som också har rengörande egenskaper precis som schampo, det innehåller även vårdande ingredienser.

Love your curls!

OM

Jag är inte frisör eller utbildad hårteknolog, jag har bara ett intresse för allt som har med afrohår att göra. Under min transitioningresa (som jag kommer att berätta mer om senare) har jag lärt mig en hel del, detta vill jag dela med mig av till er som är intresserade!

Jag har fått otroligt mycket inspiration och råd från olika amerikanska bloggar där going natural trenden är enorm. Mycket av det jag skriver här kommer att vara sånt jag läst om i andra bloggar, dessa kommer jag naturligtvis att referera till.

Love yor curls!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0