Mitt hår

Nytvättat och fönat! Får se om jag orkar platta det, vore kul att se hur långt det är helt rakt, när jag drar ner håret är det ca 10 cm från byxkanten :) 
 
 

Läsarfråga!

Hej! Älskar din blogg och ditt hår! undrade om du visste lite om kokosolja/kokosnötolja? Är det något speciell sort man kan använda på håret, är det "bra" för håret. Har väldigt lockigt hår, är inte exakt säker på vilken "typ" men kanske runt 3C eller så och skulle vilja ha en olja för att "seal my ends". Tack på förhand!       
 
Kokosnötsolja är min favoritolja för håret, luktar gått och gör mitt hår mjukt och glansigt utan att tynga ner det som jag upplever att olivolja gör (använder det därför bara strax innan tvätt). Kom ihåg att kokosnötsolja innehåller mycket proteiner vilka tenderar att göra håret hårt och strävt om det använs för ofta. För att motverka den effekten är det viktigt att du använder en återfuktande produkt innan oljan, kom ihåg 1) återfukta 2) fett/olja. Oljans stora molekyler kan inte penetrera håret som vatten (men vissa kommer närmre än andra tex kokosnötsoljan) utan verkar endast på utan genom att "låsa" in fukten du tidigare tillfört.
 
Se till att du köper 100% ren olja, jag änvänder till exempel samma kokosnötsolja och kakaosmör (cocoa butter) i hår/hudvård som jag  lagar mat med! Du behöver inte köpa oljor i en skönhetsbutik utan lika gärna i en mataffär, på så vis vet du att de är rent från onödigt tilsatser. Jag köper min kokosnötsolja på Taj Mahal längst upp på drottninggatan, från märker Parachute. Tänk på att kokosnötsolja ska lukta starkt av kokosnöt och vara vitgrumplig i konsistensen, gör den inte det är den behandlad. Oljan stelnar mellan användningarna, smält den i händerna eller håll flaskan under varmt vatten.
 
 
 

Mitt hår

Så här ser mitt hår ut plattat för ca 1 månad sedan. Fattar inte hur min frisör kunde få det såhär rakt!! Hon använde en ny ång-plattång från L'oreal som går att köpa för ca 2000 kr.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Läsarfråga!

Vill tacka för alla fina komplimanger och tack jag fått, är jätteglad att mina tips har hjälpt så många av er! Tittar inte in här så ofta längre men det värmer att läsa era snälla kommentarer :) Även fast jag inte uppdaterar hoppas jag att alla tips är till nytta. Bläddra tillbaks eller använd sökfunktionen så hittar ni nog svar på de flesta frågor! Tänkte svara på en fråga jag får ganska ofta:
 
Hejsan,
Jag har en fråga ang. Att spara ut till mitt afro från rakpermanent.
Hoppas att du kan hjälpa mig att besvar lite frågor :)

1. Mitt hår är lite längre än till nyckelbenen, hur lång tid tror du det tar för mig att spara ut?
2. Har du några förslag på återfuktnkngs produkter som är bra?
3. Att fläta sitt hår eller sy in hela håret med löshår, sliter det på mitt hår? Eller kommer mitt hår
Växa snabbare?
4. Har du några allmänna tips eller frisyrer som är bra under min "transformation"
 
1. Det beror såklart på hur snabbt ditt hår växer. Mitt hår växer under sommarmånaderna mellan 2-3 cm/ månad och ca 1cm /månad under vintern. Tyvärr kan man dock inte bara gå efter hur snabbt håret växer utan även hårets allmänna skick. Om håret är slitet eller om man behandlar det ofta så kommer det att gå av och då tillgodoses inte hela den nya tillväxten eftersom håret hela tiden går av. Det är därför många med afrohår upplever att håret inte växer. Mitt hår var ungefär till armhålorna när jag började, det tog mig 1,5-2 år att växa ut det helt och hållet. Ränka med minst 1,5-3 år.
 
2. När man "transition" så ska man ta hand om håret som om det vore en nyinköpt Hortensia (känslig blomma som dör på några dagar om den inte vattnas). Återfukta, återfukta och återfukta! Mycket utav håret du raktpermanentat kommer du tappa, det är rätt oundvikligt. På de områden där mitt hår är som "grövst" gick det raka håret av ungefär efter 6-7 månader, som tur är var det ett ganska litet område längst bak så det syntes inte. Men om du återfuktar/återfettar/ håret regelbundet skjuter fram tiden tills det håret tillslut kommer gå av. Naturligtvis är det allra bästa att göra sig av med det raka håret och start from scratch, men det förstår jag att inte alla vill. Den metoden som räddade mig var att använda balsam för rengöring och leave-in. Ekologiska balsam är bäst men TRESemme Naturals (fritt från silikoner och parabener) räddade mig! Jag balsamtvättade håret med det och lämnade rikligt av det i håret. På så vis var mitt hår lent och mjukt flera dagar efter tvätt.
 
Använd för guds skull inte schampo när du transition utan kör på balsammetoden! Som du märker i början av bloggen skriver jag bara om BM, för mitt hår var så ömtåligt. Idag använder jag schampo och mitt hår mår jättebra av det, men det är för att jag vet hur mitt hår reagerar på schampo och hur jag ska hantera det under schamponeringen. Scampo + afrohår är en tricky combination, man kan absolut inte använda schampo på samma sätt på naturligt hår som man gör på rakpermanentat hår, så vänta med det tills du lär känna ditt hår. När håret växt ut en bit och man känner att man kan behärska det så kan man börja med ett sulfatfritt schampo till exempel från Curls eller Kinky Curly.
 
Kamma endast håret då det är genomblött i duschen ELLER fuktigt (tex genom att spraya håret med vatten + balsam). Kamma aldrig ditt hår torrt. Och kom ihåg skillnaden mellan att kamma och borsta, personligen skulle jag aldrig låta en borste röra mitt hår det funkar helt enkelt inte för mig, kan vara annorlunda för andra.
 
Använd ALLTID en olja efter att du fuktat håret. För mig är Olivolja helt klart bäst, mitt hår älskar även Jojobaolja och Arganolja. Jag köper dessa oljor från Crearome.se. I slutet av min transition lärde jag mig om PH-värde och hur man använder Aloe vera i hårvård, har skrivit ett inlägg om det det bör du kolla upp, gjorde en enorm skillnad! Kika även kategorin PRODUKTER, där har jag skrivit om alla priodukter jag använt.
 
3. Beror helt och hållet på VEM som flätar! Vissa som flätar är alldeles för hårdhänta och oförsiktiga med babyhåren. Kom ihåg att det tyvärr är så att många av de som flätar hår gör INTE det som en protective style på ett sådant sätt som skyddar ditt hår utan helt enkelt bara för att gömma undan och slippa sitt hår. Sådana frisörer tar inte hänsyn till dina mål med din protective style. För mig var cornrows/weaves ett utmärkt skydd men vissa har känslig hårbotten som inte tål att flätas. Testa dig fram! Se till att du inte flätas för hårt och sy inte på för mycket hår på flätorna, återfukta håret med balsamspray även fast det är flätat (men försök undvika att få sprayen direkt på huden). Här får man ändå göra ett val, att fläta sliter visserligen en del på håret, men att ta hand om håret i transitionstadie kommer garanterat ett innebära en hel del breakage det med. Pest eller kolera haha. Jag rekommenderar nog att skydda håret i en protective flätad stil så mycket det går det första året. Men var noga med att ta hand om ditt hår meed djupa inpackningar mellan flätningarna, och ha inte flätorna i längre än 2 månader. Ditt hår växer inte snabbare av att flätas men det kommer inte att gå av på samma sätt som om du inte flätar det. Du kommer alltså att få behålla tillväxten.
 
4. Kika kategorin PROTECTIVE STYLES :)
 
Lycka till!!

RSS 2.0