Porositet Del 1

Jag har ju skrivit mycket om PH-värde, protein/fukt-balans och återfuktning/återfettning sam protective styling av håret vilka jag tycker är de viktigaste sakerna man behöver ha koll på om man vill ta hand om sitt hår. En otroligt viktig sak som jag dock inte ännu nämnt är Porositet (tror jag det översätts från engelska??).

Porositet är hårets förmåga eller oförmåga att absorbera vatten, produkter och kemikalier osv. Normal porositet är viktigt eftersom håret då kan behålla fukten du applicerar i form av vatten eller produkter. Afro-hår kan absorbera upp till 50 % vatten när det blöts, det är därför håret alltid känns väldigt tungt och blir längre när det är blött. Tänk på en tvättsvamp, när den är ny och fräsch kan den absorbera hur mycket vatten som helst, men efter ett tag då den blir gammal suger den nästan inte upp någonting eftersom fibrerna innuti svampen blivit försvagade... I det svagare stadiet när svampen inte suger åt sig lika mycket vatten har den högre porotitet (mer porös) är innan.


Som ni ser är det hårets yttre fjällager som avgör porösiteten (pilarna är vatten)

Låg porositet
Låg-poröst hår har ett kompakt fjällager som ligger ner slätt och skyddar hårets inre kortex, håret är oftast mycket glansigt och experter brukar mena att låg-poröst hår ofta är "friskare" en hög-poröst hår. Detta hår är något svårare att färga och behöver en mer basisk blandning för att "höja" fjällagret så färgen kan tränga in. Håret släpper inte in vatten lika lätt men förlorar heller inte fukt lika lätt.

Normal porositet
Normal-poröst hår har ett lagom slutet fjällskikt som låter vatten passera i lagom mängd och håller kvar den fukt som behövs. Denna hårtyp håller frisyrer väl och klarar kemiska behandlingar på ett förutsägbart sätt.

Hög porositet
Hög porositet är ofta resultatet efter skadliga behandlingar, blekningar permanenter osv. Hål och glapp i hårets yttre lager gör att vatten passerar okontrollerat in och ut vilket skapar oerhörs stress på håret. För att färga hög-poröst hår (även fast det inte är något jag rekommenderar) kräver en mindre basisk lösning. Hög-poröst hår kräver mer och mer frekvent fukt eftersom det ´saknar förmågan att på egen "hand" låsa kvar fukten. Protein-behandlingar är räddningen för hög-poröst hår eftersom de stärker hårets yttre fjällager.

Lär dig ditt hårs porositet, och du kommer garanterat att se förbättringar på ditt hårs allmäna skick, du kommer lära dig hur ofta och när du behöver återfukta håret, och varför det behövs. I Del 2 kommer jag förklara hur du avgör hur poröst ditt hår är, så stay tuned!

Love your curls and kinks!
Trackback
RSS 2.0