Hur man skyddar naturligt afrohår när man badar



Badhus vatten innehåller klorin, bromin och andra starka kemikalier för att hålla vattnet rent från bakterier, alger och virus. Dessa är väldigt uttorkande för håret och därför undviker många med afrohår att bada i badhus. Detta är väldigt synd eftersom att simning är en väldigt bra sysselsättning för dem som vill hålla sig i form, det är också väldigt roligt och avslappnande.

Klorin är den värsta boven, den skalar bort allt sebum från håret, alltså den naturliga vätskan som utsöndras från hårsäckarna för att skydda håret. Här är några tips som om inte annat minskar effekten av de här starka kemikalierna:

  • Ha håret väl utrett i en PHS som du gjort tex dagen innan du ska bada, själva simningen kommer innebära nog stress på håret så det är bra att ha detangleprocessen avklarad.
  • Innan du hoppar i vattnet bör du skölja igenom håret med vatten, i minst 2-3 minuter. Varför? Jo, tänk på en tvättsvamp, när du lägger en sådan i vatten så absorberar den vatten tills den är mättad. Och om du sedan lägger samma blöta svamp i en hink med vatten så kommer den inte att absorbera mer vatten eftersom den redan är full. Det samma gäller i princip för håret, eftersom att håret redan är blött, så kommer det att absorbera en mindre del av klorinvattnet.
  • Använd en generös mängd av Coconut Oil eller en annan olja över hela håret. Oljor stänger hårets yttre fjälllager och som ni vet så låser oljor in fukt i håret samtidigt som de låser ut yttre ämnen
  • Använd en generös mängd av balsam, balsam låser ytterligare hårets yttre fjälllager. Om du badar väldigt sällan kan det faktist vara värt att använda ett silikonbalsam. Silikoner bildar en hinna runt hårstrået som mer effektivt än vanligt balsam håller badvattnet borta från håret. Du kommer ändå vara tvungen att använda ett schampo för att tvätta bort klorinet så oroa dig inte för att silikonerna skapar build-up. Klorin är betydligt mer skadligt för håret än silikon. I det här steget bör du fläta/twista håret i 4-6 sektioner om du inte redan gjort det, att bada med utsläppt hår kommer inte vara roligt att kamma sen.
  • Om du däremot simmar väldigt ofta så kan du använda ett silikonfritt balsam, då är det väldigt viktigt att du använder en badmössa, även fast det ändå läcker in lite vatten så ger mössan ett bättre skydd än att inte använda den. Det finns speciella badmössor för proffessionella simmare som garanterat håller vattnet borta.
  • Efter du har badat, bör du skölja håret ordentligt, även fast du inte har tid att tvätta håret bör du i alla fall skölja bort så mycket av kemikalierna som möjligt. Klorinet kommer inte att försvinna, men möjligtvis några av de andra ämnena som finns i badvattnet. Det är hur som hekst inte bra att låta det torka i håret.
  • När du väl ska tvätta håret, använd ett sk Chelating Shampoo, de rengörande molekylerna i dessa shampon fäster sig själva (chelate) med klorinmolekylerna och sköljs sedan bort med vatten. Tex Paul Mitchell Shampoo Three eller ett schampo från Purology som finns på Åhlens, har ett inlägg om det någonstans men annars är det bara att söka på chelating shampoo
  • Använd en djup återfuktande inpackning
  • Använd en återfuktande/återfettande leave in, gärna blandad med naturliga oljor

Paradox: de rengörande ämnena i de flesta balsam ska (enligt vissa) vara tillräckliga för att tvätta bort klorin, så det kan du testa. Men det finns inga garantier, om du simmar flera gånger i veckan så kan du använda shampot 1 gång i veckan eller 1 gång/två veckor och co-wash de andra gångerna. Men testa dig fram och var uppmärksam, för klorin-residue är ingenting du vill ha i ditt eller ditt barns hår..

Love your curls and kinks!


Kommentarer
Postat av: Mari

Oohh tack! Mycket bra tips!!!



2 lite dumma frågor bara:



1. Ska man ha i coconut oil (eller annan olja) efter man har sköljt igenom håret med vatten? (jag antar det!!)



2. Ska man använda BÅDE coconut oil (eller annan olja) OCH balsam? -I den ordningen olja-balsam?



Men badmössa blir nog svårt att få på iaf. MIN son... Först pga. att håret kommer inte få plats i en tight badmössa och second, han kommer nog inte att vilja ha en sån fluffig mössa som gamla damer har när de duschar :)



Men å andra sidan får han kanske välja, afro -eller ingen badmössa... ;)



En kvinna som vi träffade på en fest i augusti gav mig lite tips om hur jag kan sköta min sons hår. Hon sa "du tar väl inte illa upp om jag ger dig lite tips?" (-sonens hår var inte -så- bra efter en sommar i poolen!)

Självklart blev jag bara jätteglad för att hon frågade!



Hon köpte en produkt som heter Fantasia Frizz Buster Serum som hon skickade till oss.

Den är speciellt till för skadat hår.



Det ska man inte skölja ur enligt vad som står på förpackningen.

Den har 5 superkrångliga ingredienser:



Cyklomethicone, Dimethicone, Trimethylsilyamodimethicone (-sjukt långt ord haha! Antar att det är silikon av ngt slag),

Benzophenone-3, Fragrance (-parfym)



Det kom tillsammans med en tub, Fantasia Inter Cellular Hair Pollisher Styling Gel



(13 ingredienser : Purified water (aqua), glycerin, Carbomer, Triethanolamine, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Dimethicone Copolyol, Tocopheryl Acetate (Vit. E), Hydrolyzed Wheat Protein, Polysorbate -20, Benzophenone-4, Methylchloroiseothiazolinone (omg så långt ord!!), Methylisothiazolinone)



Jag hann inte prova det på sonens hår då hans pappa rakade bort det strax efteråt (vilket jag förstår att han tyckte att det var nödvändigt pga. slitaget. Men han borde ha tänkt tanken att berätta det för sonen INNAN han rakade...och gjort ett snyggare jobb..! :/ )



Jag ska läsa igenom de ämnen som du har tagit upp på din blogg när jag har mer tid! Då kan jag avgöra om det här är nåt som jag vill använda i min sons hår i framtiden.



-Allt jag vet är att de innehåller nån silikon och är inköpta i en butik i Stockholm.



Just nu är det ju inte aktuellt, då sonen fortfarande har kort hår.



Men produkterna går inte ut förrän 2013 resp. 2014 så jag sparar dem för eventuellt framtida bruk.



Jag ska -försöka- uppfylla sonens önskan om att han ska ha ett stort afro. Vi får väl se hur det går... Målet är iaf att lyckas!



(PS. Tejen på bilden liknar en kompis tvillingflickor! - fast det är ingen av dem såklart :) )

2011-10-16 @ 15:48:19
Postat av: Admin

Coconut oil är ju en av få oljor som kan penetrera håret, OCH stänga hårets yttre fjällager. Därför är den bra att ha innan balsamet, så man inte hindrar coconut oljan från sin uppgift. Balsamets främsta funktion är att ytterligare låsa ut klorinvattnet, därför "låser man dubbelt". Problemet med balsam är att det ganska lätt sköljs bort med vatten, därför behövs oljan, som inte är lika vattenlöslig



Jodå afrot kommer! Passa på att tills dess njuta av den korta frisyren, som nog är mer lätthanterlig hehe :)

2011-10-16 @ 23:36:21
URL: http://loveyourcurls.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0