Ingredienser: Alkohol

Alkohol ingår i de flesta schampon, balsam och även inpackningar. Kort sagt kan man säga att det finns två typer av alkoholer, feta (bra) och uttorkande (dåliga):

The good
Feta alkoholer som utvinns ur bla kokosnötsolja och palmolja och ger håret en mjukare känsla. Dessa alkoholer bidrar också till att emulsifiera produkten (få vattnet och oljorna att blandas). Den vanliga mängden av dessa ingredienser i en produkt är 2-4%;
- Stearyl alcohol
- Cetyl alcohol
- Cetearyl alkohol; en blandning av de första två
- Lauryl alcohol (Dodecanol)
- Myristyl alcohol
- Behenyl alcohol (Docosanol)
- Panthenol

The inbetweens
- Benzyl alcohol; konserveringsmedel och 'solvent', den ska inte ha någon större effekt på håret, den är delvis vattenlöslig. Den producerad naturligt i växter och finns även i olika te-sorter och frukter
- Propylene glycol; en kosmetisk version av mineral olja, humectant. Låser fukten till håret men håller ny fukt borta, kan därför torka ut håret. Ska inte användas direkt på huden, kan orsaka skinirritation och kan skada levern och njurarna, men detta är endast efter stora mängder på ca 1 liter (The Material Safety Data Sheet). Är dock vattenlöslig

The bad
Dessa alkoholer torkar ut håret och bör undvikas helt, om de ingår i balsam och inpackningar är det ofta som konserveringsmedel eller för emulsifiering och då brukar det vara väldigt små mängder, men jag skulle inte lämna produkten kvar i håret, framför allt inte på barns hår
- Ethanol (SD Alcohol); evaporerar snabbt och lämnar ingen build-up, men torkar ut håret. Ingår ofta i geleer och sprayer
- Alcohol denat
- Propanol
- Propyl alcohol
- Isopropyl alcohol; utvinns ur petroleum. Används ofta i lacknafta och trälack, inandning kan orsaka yrsel och huvudvärk

Love your curls and kinks!

Kommentarer
Postat av: Mari

Tack för bra tips! (men varför måste kemikalier ha så grymt krångliga namn!? :) )

2011-10-16 @ 14:54:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0