Lye or No-Lye Relaxer/Texturizer

Tänkte att ni som gör Relaxer (rakpermanent) och/eller Texturizer kan behöva lite råd på vilka krämer ni bör använda. Det finns ju oändligt många olika märken som gör dessa behandlingar och ingredienserna kan variea drastiskt. Som jag sagt innan så är Texturizer och Relaxer men (ibland) något svagare och lämnas kvar i håret betydligt kortare vilket oftast är den enda skillnaden.

Olika märken hävdar ofta att just deras produkt är mer skonsam än andra. Men det är ren lögnt, dessa produkter är aldrig skonsamma, de skadar håret men kan göra så mer eller mindre.

Största skillnaden är mellan sk Lye och No-Lye..

Lye-rel/tex innehåller ämnet Sodium Hydroxide som är det starkaste och skadligaste ämnet som används för att göra håret rakare på kemisk väg. No-lye rel/tex innehåller till exempel antingen Ammonium Bisulfite och Ammonium Thioglycolate (vanligast i No-Lye Texturizer) eller Calcium Hydroxide och Guanidine Carbonate (vanligast i No-Lye Relaxer).

Är det då så att No-lye rel/tex alltid är mindre skadliga är Lye-rel/tex? Svar nej. Om No-lye används på fel sätt är de precis lika skadliga som Lye. Detta måste man läsa på om i förväg och skapa si´g en egen uppfattning på vad som passar för ens hår (beroende på ev tidigare behandlingar och hårets allmänna skick osv.)

En annan viktig sak är Texturizerns/ Relaxerns PH-värde

PH kommer upp inom flera områden av god hårvård, hur och varför har jag skrivit om tidigare. Nästan alla Rel/ Tex har ett superhögt PH-värde, oftast mellan 10-14 (kom då ihåg att hårets egna värde är4,5 -5,5!!). Detta är oftast bara är 1-2 enheter svagare är permenant hårborttagningskräm!

En av lady Velvets kemister fastslog efter en hår-konferens i England att Relaxers med ett Ph över 12,5 inte bör användas, och det är numera den allmänt hållna ståndpunkten. Det är dock inte alla frisörer som bryr sig om detta så kom ihåg att alltid dubbelkolla

Sist på check-listan kommer Neutraliserande Schampo

Detta är så enormt viktigt! Utan det kommer ditt hår garanterat att gå av.. Relaxers tränger in i hårets alla tre fjällskikt, och bara för att den sköljs bort från ytan så betyder inte det att processen inte fortsätter inuti dina hårstrån. Ett (PH) neutraliserande schampo motverkar denna effekt och avbryter alltså relaxerprocessen och tar tillbaks ditt hår ett ett mer naturligt surt PH.

Så fråga alltså din frisör alltid dessa 3 saker: 1. Använder ni Lye eller No-Lye? (ta sedan ställning efter dina egna preferenser och hårtyp) 2. Vilket Ph-värde har krämen? (acceptera inget över 12,5) 3. Du använder väl ett neutraliserande schampo? (detta är egentligen en självklarhet och din frisör kan känna sig förolämpad om du frågar, men man vet aldrig)

Jag har aldrig gjort Relaxers någon annanstans är hos Blacknuss Hair n' Care i Stockholm, de är väldigt duktiga, profesionella, de lyssnar på dina åsikter som kund och de har mycket kunskap om hur hår fungerar. Men jag gillar inte att de beskriver sina Relaxer/ Texturizer-behandlingar som skonsamma på hemsidan. Jag gillar inte heller att de inte (vad jag vet) erbjuder ett No-Lye alternativ till sina kunder, de verkar vara sponsrade av Lady Velvet och därför använder dem deras produkter.

En lista på PH-värdet hos några vanliga Relaxers, fakta från Consumer Report Sept edition 1999 (alltså rätt gammal):

1. TCB Bone Strait No-Lye Relaxer contains lithium hydroxide: 12.8
2. Revlon Realistic Extra Conditioning Crème Relaxer System contains sodium hydroxide: 13.2
3. Gentle Treatment No-lye Conditioning Crème Relaxer contains lithium hydroxide, guanidine carbonate and calcium hydroxide: 13.0
4. Soft and Beautiful No-lye Conditioning Relaxer Regular contains guanidine carbonate and calcium hydroxide: 13.1
5. Curl Free Natural Curl Relaxer contains ammonium bisulfite: 7.6
6. Dark & Lovely No-lye Conditioning Relaxer System contains guanidine carbonate and calcium hydroxide: 13.0
7. Revlon Crème of Nature No-lye Crème Relaxer System contains guanidine carbonate and calcium hydroxide: 13.1
8. African Pride Miracle Deep Conditioning No-lye Relaxer System contains guanidine carbonate and calcium hydroxide: 13.3
9. Soft Sheen Alternatives No-lye Relaxer System contains guanidine carbonate and calcium hydroxide: 13.3
10. Optimum Care No-Lye Relaxer guanidine contains guanidine carbonate and calcium hydroxide: 13.2
11. Rusk Radical Anti-curl Original Formula 1 contains Ammonium thioglycolate: 9.1
12. Revlon Realistic Crème Relaxer System 1 contains sodium hydroxide: 13.3

Lite nyare info från hår-gurun Paula Begouns "Dont Go Shopping for hair Care Products Without me" och från företagens egna hemsidor:

13. At One with Nature Botanical Strongends Sensitive Scalp Relaxer, Regular w/ Herbs and Moisturizers: 14
14. Dark & Lovely Beautiful Beginnings No-mistake No-lye Children's Relaxer System Regular: 13
15. Dark & Lovely Plus Ultra-Deep Conditioning No-Lye Relaxer System: 12
16. Luster's Pink Conditioning Super No-lye Crème Relaxer: 14
17. Raveen No-Lye Conditioning Crème Relaxer with Multiple Conditioners: 14
18. Revlon Crème of Nature No-Lye Crème Relaxer System: 13
19. Revlon Fabulaxer Multiple Conditioning No-lye Relaxer Kit: 13
20. Soft & Beautiful Just for Me No-Lye Conditioning Crème Relaxer, Children's Formula: 14
21. Soft & Beautiful Super No-lye Conditioning
Relaxer: 14
22. TCB Naturals No-Lye Relaxer, Regular with Olive Oil, Aloe and Henna: 14

Företagens egen info, väldigt dålig och ospecifik tycker jag.. Det är enorm skillnad från en ph-enhet till en annan, 9-12 säger ju ingenting :S

23. Dark & Lovely Beautiful Beginnings Relaxer for Fine Hair: 10.25
24. Phytospecific Index 1 Relaxer for Fine Hair: 9-12
25. Phytospecific Index 2 Relaxer for Coarse Hair: 9-12
26. Lady Velvet Lye Relaxer: 10-13

Love your curls and kinks!

Kommentarer
Postat av: Ice

Hej! Jag har inte följt din blogg så länge men den korta tiden jag har följt den har jag tyckt att du kommer med bra info och bra tips till folk som inte inte riktigt har koll. Själv har jag afro hår och har hållt på relaxer ett bra tag. Jag har nyligen slutat med det. Jag tänkte kolla om du vet några bra hårprodukter som gör så att håret mår bra och när du skriver neutraliserande schampoo, vad för schampoo menar du då? jag är som sagt väldigt dåligt med sånt här..:S

2012-02-04 @ 19:02:57
Postat av: Admin

tack så mycket! just nu är ditt hår i ett väldigt ömtåligt skick och då är produkter med protein superviktiga.. tex organic root stimulator hair mayonnaise som finns på de flesta afrokosmetikbutiker. tresemme naturals balsam gör susen som kam-balsam.. nu på vintern behöver du fukt och oljor och då är oliv olja och coconut oil det som funkar bäst för mig.. neutraliserande schampo behöver du inte om du inte längre gör relaxer

2012-02-04 @ 19:37:37
URL: http://loveyourcurls.blogg.se/
Postat av: Cherry

Intressant information. Jag har själv aldrig fattat vad skillnaden mellan no-lye och lye. Vad är fördelarna med lye? Jag har i många år använt Organic Root Stimulatop - no lye och alltid gjort relaxer hemma. Det har fungerat jättebra och i prinicp alltid fått mjukt och fint resultat. Men jag har aldrig provat Lye relaxer. Vad är fördelen med den?

2012-02-05 @ 19:04:39
Postat av: Admin

Skillnaden är förekomsten (lye) eller saknaden (no-lye) av ämnet Sodium Hydroxide. Hur det ämnet påverkar ens hårhårbotten i förhållande till de andra ämnena jag skriver om som används i no-lye är väldigt individuellt. I regel är dock lye-relaxers mer skadliga för håret..

2012-02-05 @ 20:36:36
URL: http://loveyourcurls.blogg.se/
Postat av: Cherry

Nej, men jag menade, varför väljer folk lye eller no-lye? Jag menar, de flesta väljer ju inte produkt efter ingredienser utan efter vad de tror de olika preparaten ska göra. Varför säljs båda produkterna menar jag? Vilken ger bäst rakpermanent?

2012-02-11 @ 20:47:36
Postat av: Admin

Då förstår jag :) Många använder den starkare varianten lye för att de tror att den ger ett rakare resultat, även fast no-lye i själva verket ger rakare resultat (http://voices.yahoo.com/is-lye-no-lye-chemical-relaxing-better-your-502193.html). Oftast använder man nog det salongen erbjuder och gör inte ett aktivt val, men de som är mer inlästa använder nog no-lye efter som den sägs vara mer skonsam mot hårbottnen, vilket dock inte alltid stämmer, de aktiva ämnena i no-lye tillhör samma 'familj' som sodium hydroxid..

2012-02-11 @ 23:22:32
URL: http://loveyourcurls.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0