Läsarfråga, Weave

Hejsan :)

Tänkte fråga dig lite hur weaves går till? Jag har blonderar mitt hår nu i över 2 år och känner att det skulle va bra att låta det vila ifrån färgning, plattning etc. Går weave att göra på alla hårtyper och förstör det håret något? Berätta gärna allt vill så gärna ha! :D


Hello!

Det låter smart att låta håret vila ett tag! De två vanligaste typerna av Sew-Ins är Full Weave och Partial Weave (sedan finns det även Half Weave, 3/4 Weave osv.)

Det gemensamma för alla sorters Weaves är att de håret som man vill skydda flätas med Cornrows, alltså inbakade flätor. På de flätorna syr man sedan fast hårträns.

Full Weave
Ett bra alternativ om man vill ha en annan hårfärg än ens naturliga, eller en annan texture på håret än ens naturliga. Allt ens egna hår flätas i Cornrows och sedan sys hår på. Helst flätar man håret i spiraler runt runt så att det inte är så många lösa flätor eftersom att de ändå måste sys fast.

Såhär kan det se ut


Flätorna kan vara både horisontellt och vertikalt flätade, jag föredrar horisontella om jag ska sy på håret själv, det blir enklare så, men din första gång är det bäst att låta frisören göra hela jobbet.

Sedan syr man helt enkelt fast håret på flätorna i samma riktning som du ser på bilden


Partial Weave
Kärt barn har många namn, jag och min frisör kallar oftast den här versionen för U-shaped Weave. Det innebär att man lämnar en bit av håret utanför Weaven, för ett mer naturligt resultat med bena. Du får alltså håret flätat på exakt samma sätt fast man lämnar din lugg utanför oflätad. När du väljer det här alternativet måste din hårfärg och texture matcha håret du väljer.

Fördelar och nackdelar

Full Weave
+ Ger totalförändring, ny färg, ny texture (lockigt, vågigt eller rakt), ny klippning
+ Hela ditt hår skyddas i flätorna
+ Du behöver inte behandla ditt eget hår för att matcha weaven
+ Kräver rätt lite omvårdnad förutom regelbunden kamning
- Ser sällan lika naturligt ut som Partial Weave, detta är nog det enda negativa men enligt mig väger det väldigt tungt. För många är det absolut viktigaste med Weaves just att det ska se naturligt ut

Partial Weave
+ Ser väldigt naturligt ut bara du väljer rätt hår
+ Du kan leka mer med frisyren än vad du kan med en Full Weave enligt mig
- Du måste eventuellt (detta är ju en afroblogg så utgår från afrohår) platta ditt hår om du väljer icke-afrolöshår vilket sliter på luggen
- Du får inte så många alternativ när det gäller färger och frisyrer, om ditt eget hår är väldigt kort ser det sällan bra ut med jätte långt hår utan då är det bättre med flera lager
- Eftersom du har blondt hår kommer du ändå bli tvungen att färga utväxten på din lugg

Nu ser Full Weave helt överlägsen ut med tanke på för och nackdelar, men det hela beror egentligen på om man vill skydda sitt eget hår och slippa göra så mycket på morgonen, eller om man vill ha ett naturligt resultat och är villig att lägga ner lite extra tid och slitage. Men eftersom du skriver att du vill slippa platta och färga ditt hår så tror jag att Full Weave is the one for you!

Funkar Weaves på alla hårtyper?
Ja, vet inte om du såg Tyra Show avsnittet med Megan McCain där hon avslöjade att hon alltid använder löshår, antingen Clip-Ons eller Sew-Ins.


Har du superlångt hår kan det bli lite knöligt och "höga" flätor vilket inte är så snyggt med det funkar.

Förstör Weaves håret?
Kan tyvärr göra det om frisören flätar ditt hår för tight och om löshåret blir för tungt. Oftast märks det mest på babyhåret kring ansiktet, därför brukar inte jag sy på något hår på just dem. Även fast jag listat Weaves som en Protective Hairstyle så är det inte 100%, det beror på hur duktigt din frisör är och hur väl du tar hand om din weave.
Trackback
RSS 2.0