SALONGEN

Om någon vill veta så gjorde jag flätorna på Jai's Afro & Caribbean Hair Salon, på Kammakargatan 40 i Stockholmjag upplevde att Jai lyssnade bra på mina önskemål om hur flätorna skulle se ut samt att jag ville att hon skulle fläta löst. Jag har inte flätat på så många ställen då jag gör flätor sällan men jag vet vad jag gillar. Det enda andra stället jag testat är Afro Hair Academy Salon Elizabeth, och jag var tyvärr inte alls nöjd. Nu var det fleera år sedan men då så blev flätorna så hårda att jag fick permanenta skador på flera hårsäckar och spänningshuvudvärk.

PROCORTEXX

 
En behandling jag testade för några månader sedan är Procortexx från Grazette. På Grazettes hemsida står detta:

ProCortexx skapar nya bindningar i hårstråt, stärker befintliga och adderar elasticitet, styrka samt värmeskydd. Effekten blir ett glansigt, lättkammat och motståndskraftigt hår.

Niosome Strengthening System är det innovativa leveranssystem som möjliggör att produkternas näringsämnen når djupt in hårets kärna, cortex, vilket effektivt ökar hårets kvalité och håller det återfuktat under påfrestande behandlingar.

Produkterna används i ett smidigt 3-stegssystem. Steg 1 Constructor + 2 Definer på salong och steg 3 Protecor för hemmabruk. Tack vare direktverkande molekyler kan frisören använda samma dosering, vätestyrka och verkningstid som vanligt. Det gör ProCortexx till en enkel och garanterat lyckad behandling.

Aktiva ingredienser:
NIOSOME STRENGTHENING SYSTEM – Levererar näring, antioxidanter och skydd.
Med effektfulla naturliga komponenter från noni, magnolia och quercetin.
AMINO ACID COCKTAIL – Tillskott av hårets naturliga byggstenar med stärkande effekt.
Innehåller bl.a. cystein som skapar bindningar, reparerar och håller håret återfuktat under
en kemisk process.
VÄRMESKYDD – Extremt högt värmeskydd som reducerar skador på håret, reparerar samt
förenklar allt arbete med fön/stylingverktyg.


Min erfarenhet av Procortexx var faktiskt väldigt positiv. Jag upplevde definitivt att mitt texlaxade hår kändes starkare, fylligare och mer motsståndskraftigt. 
 
Jag skulle faktiskt rekommendera behandlingen för de som transition, för att återföra viss styrka till de raka längderna. Jag vet inte hur helt naturligt hår rekommenderar på behandlingen men denna typ av behandlingar brukar inte vara nödvändiga på ett icke-kemiskt behandlat hår.

POROSITET DEL 3: HUR DU ÅTERFUKTAR HIGH POROSITY HAIR OCH MIN POROSITET

Vattentestet jag nämnde i det förra inlägget visade att mitt hår är LOW i porositet. Jag har testat mitt naturliga, rakpermanentade OCH texlaxade hår och allt reagerar likadant. Faktum är att inget av håret sjönk till botten ens efter flera timmar i vattnet, och inte ens när jag för skojs skull tryckte ner det. 
 
Som jag nämnde i det tidigare inlägget är testet inte vetenskapligt, men det Kan ge dig en bra indikation på vilka produkter du bör använda och sedan får du testa dig fram genom trial and error.
 
OM testet stämmer så behöver jag lägga mycket energi på att se till att mitt hår verkligen återfuktas, lyckas jag med detta borde mitt hår förbli återfuktat i flera dagar. 
 
Jag ska även (som jag märkt sedan länge) undvika protein. Mitt hår gillar inte protein varken i balsam eller som inpackning. Den enda proteinen det klarar är Coconut-olja men då endast som pre-poo behandling.
 
Shea Moisture har en Low Porosity kollektion om man vill slippa skräddarsy en regimen och tänka på ingredienser:
 
BAOBAB TEA TREE OILS LOW POROSITT SPEARMINT EXTRACT & CLARY SAGE
 

POROSITET DEL 2: POROSITET OCH AFROHÅR

Fukt och proteinbalans är en viktig faktor av din hårvård och bestäms till stor del av ditt hårs porositet.
 
Då afrohåret är mycket skört är det avgörande att du har en bra regim för att återfukta det.
 
En vanlig myt som inte alls stämmer är att allt afrohår är HIGH i porositet, dvs att täckcellerna är resta eller ojämna. Denna myt kan komma från att många med afrohår använder kemiska behandlingar som kan öka hårets porositet vilket leder till att afrohår oftare anses skadat. Eller så har det att göra med att afrohår sällan uppfattas som like glansigt eller blankt som vissa andra hårtyper. Detta är hur som helst inte sant, porositet hänger inte per automatik ihop med hårtyp.
 
Ett hår som hamnar under kategorin MEDIUM är enklast att sköta. Detta innebär att håret är relativt lätt att återfukta och fukten stannar i hårstrået i flera dagar. Man behöver mindre sällan göra proteinbehandlingar och håret är lätt att styla.
 
Hur vet du om ditt hår är LOW i porositet?
  • Upplever du att produkter ofta skapar beläggning och "sitter" ovanpå håret utan att absorberas?
  • Känns ditt hår hårt eller stelt när du använder produkter med protein?
  • Är ditt hår känsligt mot Coconut-olja?
  • Tar ditt hår lång tid att torka?
Hur vet du om ditt hår är HIGH i porositet?
  • När du återfuktar och oljelåser ditt hår känns håret mjuklt och följsamt, nästa dag eller dagen därfter är det lika torrt.
  • Ditt hår svarar mycket bra på proteinbehandlingar.
  • Känns ditt hår som tugummi när du kammar det blött?
  • Torkar ditt hår väldigt snabbt?
  • Detta hår trasslar sig lätt då de lösa täckcellerna (cuticles) fastar i varandra.
TESTA DITT HÅRS POROSITET
För att testa ditt hårs porositet kan du till exempel göra det följande:
 
Samla några rena shed hairs (hår som lossnat naturligt, dock utan någon product build-up) från olika delar av huvudet - då håret kan ha olika porositet bak, fram och på sidorna precis som att en och samma person kan ha flera hårtyper - lägg håret i en skål med ljummet vatten, se till att de ligger rakt på vattenytan utan att fasta i kanterna. Om ditt hår sjunker på minuten eller inom 5 minuter är ditt hår HIGH i porisitet.
 
 
DISCLAIMER: detta är inte ett vetenskapligt test och kan endast ge dig en indikation. Hår tenderar generellt sätt att flyta i vatten, dels pga av de naturliga oljorna som finns i håret.

POROSITET DEL 1: VAD INNEBÄR POROSITET

Jag har tidigare skrivit två inlägg om porositet, dessa från 2012 hittar nu här och här. Dock känns det som läge att uppdatera informationen.
 
Det viktigaste att känna till om ditt hår för att bestämma vilka produkter ditt hår behöver är dess porositet, det vill säga dess förmåga att absorbera fukt. Detta avgör också hur väl ditt hår behåller fukt. Porositet delas in i tre kategorier; low, medium och high.
 
LOW
  • tätt bunden nagelband skikt med överlappande täckceller (cuticle layer)som ligger platt.
  • denna typ av hår brukar anses friskt och är ofta blankt, speciellt när det är mörkt i färgen.
  • håret stöter bort fukt och står emot penetration av kemikalier.
  • benägenhet till build-up från proteinrika djupa konditionering produkter. Håll dig till protein-fria, dagliga balsam med humektanter, såsom glycerin eller honung. Använd svag värme med protein-fria inpackningar behandlingar för att hjälpa öppna hårt bundna nagelbanden.
  • håret gynnar från fuktbevarande produkter.

MEDIUM
  • detta hår kräver ofta minst mängd underhåll. Nagelbanden är lösare, optimal balans för rätt mängd fukt att komma in samtidigt förhindras för mycket från att fly. Hår med normal porositet tenderar att hålla stilar bra och kan vara permanentat och färgat med förutsägbara resultat. Med tiden kan dock dessa processer skada ditt hår och öka dess porositet.
  • regelbundna djupa inpackningar med protein kan vara bra för medelporöst hår, men proteiner inte bör ingå i din dagliga regim.
HIGH
  • hög porositet beror oftast på skador från kemisk bearbetning, omilda behandlingar eller miljöskador.
  • detta hår har luckor och hål i täckcellerna, som låter för mycket fukt in i håret vilket skadar dess elasticitet.
  • håret klarar inte att behålla fukten. 
  • använda anti-humektanter i klimat med hög värme och luftfuktighet. Detta kommer att hjälpa försegla dina skadade nagelband och hindra dem från att absorbera fukt i luften.
  • använd proteinbehandlingar regelbundet.


HOW-TO: INBAKADE FLÄTOR PÅ SIG SJÄLV

En grundläggande skill man bör behärska om man vill växa håret långt och inte har turen att ha familj eller vänner som kan fixa det åt än är att kunna göra inbakade flätor på sig själv. Varför? Förutom interna icke-påverkningsbara faktorer så som genetik, hormoner och växtmönster är den viktigaste faktorn som avgör om ditt hår bli långt eller inte hur väl du lyckas minimera tovor och slitage - detta görs bäst genom att så ofta som mögligt bära ditt hår i flätor eller twists. För en transitioner är flätor att föredra då de håller håret utsträckt och separerat ändå från rötterna.
 
Det här är hittills den bästa how-to tutorial jag sett om att fläta sitt eget hår.
 
 
DONT'S:
- fläta inte alltid i samma mönster eller riktning, dvs återanvänd inte samma benor gång på gång
- fläta inte för hårt
- undvik produkter som marknadsförs att få flätorna att hålla längre, de innehåller ofta alkohol och starka geléer eller vax
- undvik att "lay your edges" med en edge-Control Cream, det skadar bara dina edges
- undvik i den mån du kan syntetiskt löshår, de skaver ut och torkar ut ditt hår
 
DO'S:
- om du vill ha polerade edges använd en naturlig olja/ smör eller ett milt balsam
- du behöver inte föna håret innan du flätar men tänk på att utreda det väl
- ge ditt hår en ordentligt återfuktande inpackning innan du flätar då det kan vara svårt att återfukta håret när väl flätorna är på plats
- om ditt hår känns torrt kan du göra en spray eller sprits med lika delar vatten, leave-in och en lätt sealant som till exempel Oliv- eller Jojobaolja
- sov på ett silkesörngott eller med silkescap
- om du behöver klia; öppna en vanlig dubbelvikt hårnål och klia med den istället för att slå på flätorna
- och slutligen det viktigaste: ha kul och njut av dina flätor. Smycka upp de med scarfs, diadem eller vadsomhelst som får dig att känna dig like the Queen you are!

Protective Hairstyle: Cornrows

Klicka för att se större bild
 
Så nöjd med mina flätor. Frisörskan var väldigt obekväm med att göra inbakade flätor utan ville helst göra utbakade, så kallade Ghana Braids. Men hon gjorde sitt bästa och jag är supernöjd. Bäst av allt var att hon verkligen respekterade mina önskemål att 1) inte föna håret innan flätning då jag undviker värme och 2) inte fläta för hårt.

Something new

Månadens Protective Hairstyle
 
Klicka för förstoring
 
 
 
 

Lengthcheck

  
 
Dessa bilder är tagna den 30 september, mitt hår var då mellan CBL (Collar Bone Lenght) och APL (Arm Pit Length). Klippte ju håret i oktober men inte särkilt mycket i bak eller luggen så tänkte ta nya bilder nu den 30 november för att se hur mycket det växt på två månader.

OLAPLEX PÅ AFROHÅR

 
jag funderar på att testa Olaplex-behandlingen. Denna behandling utförs normalt vis i samband med färgning, det finns dock salonger som erbjuder fristående behandling. Jag tror dock att jag vill avvakta mer omfattande erfarenhet av behandlingen på afrohår, så det inte blir som med Keratinbehanlin - som ju visade sig inte vara särskilt kompatibel med afrohår. Någon som testat?
 
www.olaplex.se

Vilka oljor penetrerar respektive skapar en beläggning på håret

Debatten om 'sealing vs coating oils' handlar om olika oljors olika egenskaper på hårstråret, framförallt vissa oljors förmåga att delvis penetrera hårets cuticles eller ytskikt. Vilken olja man föredrar beror sedan på vilket resultat man vill ha. I vissa perioder, främst under vintern, föredrar jag mer beläggande oljor eller smör, då det torra och kalla klimatet annars torkar ut mitt hår. På sommaren eller i fuktiga klimat däremot, vill jag gärna att mitt hår kan nyttja luftens fuktighet, därför använder jag då hellre oljor som släpper igenom fukt. Glöm bara inte att om ni föredrar tyngre oljor så krävs det att ni rengör håret och återfuktar det oftare, då det inte räcker att applicera fukt ovanpå oljan.
 
Nedan ser ni en karta över olika oljors förmåga att penetrera håret.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0