PRODUKTREKOMMENDATION: ALOE VERA SPRAY

Kan verkligen rekommendera denna Aloe Vera Spray från Life. AV-vatten eller Rosvatten är strålande alternativ mot vatten för både LOC och LCO. Några övriga fördelar med AV är att det är pH-reglerat.
 
Denna innehåller 92 % ekologiskt odlad Aloe Vera och lugnande Allantoin. 
 
Ingredienser:
Aloe Barbadensis Leaf Juice, Glycerin, Sodium PCA, Allantoin, Ethylhexylglycerin, Xanthan Gum, Phenoxyethanol
 
Pris: 99kr
 

LÄSARFRÅGA: OLJA HÅRBOTTEN

Har fått en fråga om ett ämne jag hade tänkt ta upp, nämligen om man ska olja hårbotten eller inte.
 
Jag vet att applicera olja i hårbotten är en vanlig framförallt afrikansk och afroamerikansk practise, i Latinamerika gör de med afrohår det inte och min frisör där tittade på mig som att jag var galen när jag nämnde det. Om ni vill veta (den väldigt sorgliga) historien varför afrikanska slavar började använda petroleum jelly och mineralolja i hårbotten se denna länk.
 
Hårbotten producerar naturligt en olja som heter SEBUM som är optimal för hårbottens känsliga hud i termer av pH-balans och molekylstruktur (dvs att den oljan i måttliga mängder inte täpper till hårbottens porer).
 
På grund av afrohårets struktur har denna naturliga olja det svårt att färdas ner längs med hårstråna, varför det finns en poäng med att tillföra extra olja till själva håret.
 
Problemet med olja är att ju mer olja du använder i hårbotten, ju oftare måste du clarify --> och ju torrare blir då hårbotten, det blir som en ond cirkel. Det bästa är därför att försöka återfå den normala fukt/fettbalansen.
 
Så ska man då tillföra ytterligare olja till hårbotten eller inte? Några faktorer man bör väga in:
 
Oljor innehåller inte vatten och kan därför aldrig återfukta hud
Det är en viktig skillnad mellan att återfukta och återfetta hud. Ni som använder olja på torrhud: har ni märkt hur huden är snustorr igen bara några timmar efter att ni applicerat oljan? Hat ni tänkt på den enorma skillnaden om man istället applicerar olja på våt hud? Fukt + olja är hemligheten.
 
Varför är din hårbotten torr?
Om din hårbotten ständigt känns torr skulle jag hellre fokusera på att minska uttorkning än att tillföra olja. Det vill säga testa Curly Girl-metoden, alltså vaksamt tvätta och undvika starka schampon.
 
Har du problem med kliande eller flagnande för du uppsöka en hudläkare för att se om du har eksem. Detta går inte bort genom att olja över det.
 
Vädret
Det kan finnas en poäng med att tillföra extra fukt/fett under de torra vinterhalvåret. Men då skulle jag fortfarande i första hand rekommendera att minimera uttorkning. Är det varmt och hög luftfuktighet borde detta dock inte vara nödvändigt.
 
Vilka oljor
Om du nu ändå väljer att olja hårbotten bör du definitivt inte använda vilken olja som helst.
 
Lätta oljor med mindre molekyler är att föredra framför tyngre oljor eller smör som Ricinolja eller Sheasmör. Välj då hellre Jojoba, Avokado eller Olivolja. Dessa oljor kan blandas för att få en ännu bättre olja, jag skulle även blanda in en mindre mängdvatten, och applicera det med an Roots Only applikatorflaska som har skrivit om här 
 
Vill du använda tyngre oljor kan du göra det som pre-poo eller Hot Oil Treatment.

PROTECTIVE HAIRSTYLE: BOX BRAIDS

 
Det är sjukt enkelt att göra Box Braids själv, det enda är att det tar en evighet! Om man vill göra frisyren mer glamorös så kan man enkelt fläta in Kanekelonhår i flätorna. För att vara första gången jag gör de är jag väldigt nöjd :) Nu får vi se hur länge de håller. 
 

JAMAICAN BLACK CASTOR OIL

Nu ger jag vika för hypen! Testade vanlig Ricinolja för några år sedan och jag var inte ett fan. Den är tjock, kladdig och icke-absorberande men efter alla stående ovationer den rostade oljan får så måste jag testa. 
 

MINI TWISTS

Minitwists är sjukt snyggt enligt mig, en av de bästa skyddande stilarna och man får njuta av hårets längd eftersom twistsen stretchar ut håret. Jag har aldrig riktigt vågat göra super små, dels eftersom det tar sådan tid men också för att jag alltid nojjar över att de inte ska gå att ta upp utan förvandlas till locs. Som mest har jag haft runt 100 twists.

Här är en tutorial




Ingredienser: PEG-modifierade silikoner

Har ju skrivit en hel del om vanliga silikoner så som Dimethicone, Amodimethicone, Cyclomethicone osv, dessa är ju inte vattenlösliga när de väl har torkat och många anser att de kväver håret. Detta är lite överdrivet eftersom att hår inte andas, och hår består av 8-14% vatten beroende på torr/fuktig omgivning och kommer att anpassa sig till det oavsett om man har använt en silikonprodukt eller inte. Så silikoner hindrar inte vatten från att penetrera håret, det påståendet har ingen vetenskaplig grund. MEN silikoner kräver att man använder schampo regelbundet och det är något som många inte vill eftersom schampon är uttorkande, vilket är vetenskapligt bevisat.

PEG/PPG-modifierade silikoner har ryktet om sig att vara vattenlösliga, men det är inte hela sanningen. PEG står för Polyethylene glycol, och när man framställer PEG-modifierade silikoner så fäster man Polyethylene glycol (som har stora molekyler) till silikonen. Blandninger får då större molekyler och blir 'hydrophilic', dvs de stora molekylerna blir möjliga att skölja bort med vatten.
Polyether-Modified Silicones [Branched Type]
Alltså, PEG är "sidokedjor" till silikonmolekylen, ju fler sidokedjor, desto mer benägen är blandningen att 'jobba' med vatten.
När det kommer till siffran på den PEG-modifierade silikonen så betyder den hur många Polyethylene glycolenheter som är kopplade till silikonmolekylen, ju fler enheter, desto mer vattenlöslig är blandningen.
 
0-4; inte alls vattenlöslig
4-6; någorlunda vattenlöslig
6-8; ganska (delvis) vattenlöslig
8-10; god, men inte hundraprocentig vattenlöslighet
10+; totalt vattenlöslig
 
Paul Mitchells leave-in som jag använder mig av innehåller Bisamino PEG/PPG 41/3 Aminoethyl PG Propyl Dimethicone och PEG 12 Dimethicone, båda är alltså vattenlösliga.
 

TRESEMME VIBRANT NATURALS

(Ber om förväg i ursäkt för typ 10:E inlägget om denna produkt haha)
 
Jag är överlycklig!
 
Har hittat en hemsida som har mitt all-time-favourite Balsam TRESemme Naturals Vibrant-balsam. Som ni kanske vet har denna produktlinje slutat tillverkas (allt för att någon surkärring anmälde TRESemme för felaktig marknadsföring då produkten inte är 100% naturlig), men vissa återförsäljare har ett lager som de säljer av. Jag hittade två flaskor på eBay för några veckor sedan och nu idag beställde jag tre till. Jag hoppas att de håller under hela perioden jag planerar att transition (1,5 - 2 år), det är ju främst då som håret behöver lite extra TLC.
 
Det jag älskar med detta balsam att det är otroligt fuktbevarande, jag använder det som en leave-in och detangler och det håller mitt hår mjukt och återfuktat i upp till tre dagar! (vilket är en dröm för mig). Balsamet har otroligt slip och är den mest utredande produkt jag prövat efter KCNT. Tovor och knutar smälter bort som smör med detta balsam.
 
Nedan bryter jag ner ingredienslistan, så ni som har samma needs som mig vet vad ni ska hålla utkik efter i ingredienslistan även om ni inte kan få tag på just detta balsam.
 
Ingredienser:
 
Aqua, Cetearyl Alcohol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Persea Gratissima Oil, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Brassica Campestris/Aleurites Fordi Oil Copolymer, Caprylic/Capric Triglyceride, Behentrimonium Chloride, Parfum, Sodium Chloride, PEG-150 Distearate, Dipropylene Glycol, Alcohol, Magnesium Nitrate, Magnesium Chloride, Lactic Acid, Disodium EDTA, DMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Benzyl Alcohol, Citronellol, Limonene, Linalool
 
Aqua - balsamet är vattenbaserat, vilket 99% av balsam är så inget märkvärdigt här
Cetearyl Alcohol - fet alkohol som hjälper till att lösa upp fettet i ditt hår, rengörande och återfuktande egenskaper
Stearamidopropyl Dimethylamine - vattenlöslig gul kräm, utvinns ur rapsolja och är en av de ledande ersättningsingredienserna för silikoner.
Persea Gratissima Oil - avokadoolja, need I say more?
Aloe Barbadensis Leaf Extract -  Aloe Vera
Aleurites Fordi Oil Copolymer/ Aleurites Fordi Oil Copolymer - återfuktande olja, utvinns ur raps
Caprylic/Capric Triglyceride - mjukgörande agent, utvinns ur kokosnötsolja och glycerin
Behentrimonium Chloride - rengörande, återfuktande och utredande agent, växtbaserad
Sodium Chloride - salt, stabiliserar bland annat pH (billigare alternativ), kan verka frätande i större mängder (!)
PEG-150 Distearate - emulgeringsmedel, denna ingrediens i lägre nummer (under 75) kan tas upp av huden ovh bör undvikas
Dipropylene Glycol - reglerar konsistensen
Alcohol - mindre poppis...
Magnesium Nitrate - oklart...
Magnesium Chloride - konsistensreglerande
Lactic Acid - AHA-syra, pH-reglerande
Disodium EDTA - så kallad preservative
DMDM Hydantoin - innehåller formaldehyde
 Methylchloroisothiazolinone och Methylisothiazolinone - antibakteriella
Benzyl Alcohol - växtutvunnen alkohol
Citronellol, Limonene, Linalool - doftämnen
 
Det positiva är att alla de bra ingredienserna finnes bland de fem översta, de är alltså huvudingredienser. På den negativa sidan innehåller balsamet salt, alkohol och fdh (som dock används i vissa mediciner, dessa ingredienser är listade väldigt långt ner att man kan anta att de inte är i större koncentration än 0-2%. Detta balsam har allt (och mer) men kan förvänta sig av ett wholesale-balsam. Är man en övertygad eco-chic och letar efter helt organiska produkter är detta kanske inte the one.
 

HAIRCUT

Klippte mig förvisso för tre veckor sedan men blev så trött på mina toppar att jag var tvungen att klippa det igen igår!

RSS 2.0